Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 21:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 aparat foto z przeplotem? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post aparat foto z przeplotem?
witam! zamierzam kupić mały aparat cyfrowy, którzy kręci dobre filmy. czy istnieje model który zapisuje klipy Z PRZEPLOTEM ???
ps. testowałem Lumixa fx01. jakość klipów .mov jest świetna, ale nieco denerwuje tryb progresywny. przy filmowaniu chyba nie da się ustawić czasu migawki, więc efekt stroboskopu jest tym bardziej widoczny. pozdrawiam i czekam na sugestie


piątek, 28 lipca 2006, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
taki sprzęt o którym mówisz to kamerka 3 CCD (soniak chyba jakiś za ok.4 tys) z matrycą 3.1 mpix. Opinia jest taka, cyfrzak do zdjęć, kamera do filmów
pozdrawiam


piątek, 28 lipca 2006, 20:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Owszem Lumixy (Panasonici) nagrywają bardzo dobre filmiki, najlepszą jakość aktualnie oferuje Canon S3 (dźwiek stereo 44.1kHz, 16 bit...).
Ja używam Panasia FZ7 i kręci naprawde dobrze.
W niektórych aparatach z manualnych ustawień można znaleźć tylko.. zoom.
Ale myślę że to tylko kwestia czasu....

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


piątek, 28 lipca 2006, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Fakt, to co powiedzial poprzednik to prawda apropos aparatow i kamer.
Jednakze jak dla mnie tryb progresywny jest tu akurat bardzo na miejscu.

Aparaty najczesciej zgrywaja albo 15f albo 30f, to tu jest wiekszy klopot
bo nie sa przystosowane do nagrywania w europie. U nas obowiazuje stanard 25f
wiec to jest klopot. Za dnia jest ok ale pod warunkiem ze nie filmujemy w jarzeniowkach
lub w swiatlach sodowych. Poprostu swiatlo bedzie strasznie mrygac. To wina pradu
jaki plynie w naszej sieci 50hz.

Jednakze tryb progresywny spokojnie sie emuluje do przeplotu pod warunkiem ze
dobrze sa ustawione pola.

Zreszta teraz przychodzi juz czas na LCD, PLASMY. Tam tryb progresywny jest WSKAZANY.
Jeszcze troche i zapomnimy o przeplocie :wink:

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 28 lipca 2006, 23:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
MKPROFILM napisał(a):
Aparaty najczesciej zgrywaja albo 15f albo 30f, to tu jest wiekszy klopot
bo nie sa przystosowane do nagrywania w europie. U nas obowiazuje stanard 25f
wiec to jest klopot. Za dnia jest ok ale pod warunkiem ze nie filmujemy w jarzeniowkach
lub w swiatlach sodowych. Poprostu swiatlo bedzie strasznie mrygac. To wina pradu
jaki plynie w naszej sieci 50hz.

Chyba coś Ci sie pomyliło. Każde zdanie jest błędne.
Nic nie mryga, aparat ślicznie nagrywa obraz tak oświetlony. Trzeba tylko ustawić balans bieli (ja nieustawiałem, bo nie chciało mi się :P ): http://www.monterdiy.vel.pl/portal_sko/test.wmv (pliki źródłowe 30fps/320x240)

Filmiki świetnie ogląda sie na komputerze (LCD/CRT), a jeszcze lepiej na telewizorach (niektórym ciężko było odróznić czy to kamera czy aparat...).

Tutaj sa moje filmiki. PROSZE ICH ABSOLUTNIENIE OCENIAĆ, NIE O TO W NICH CHODZI.
Panasonic FZ-7:
http://www.monterdiy.vel.pl/?p=97
http://www.monterdiy.vel.pl/?p=96
http://www.monterdiy.vel.pl/?p=95
Canon A510:
http://www.monterdiy.vel.pl/?p=87

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


piątek, 28 lipca 2006, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Podobno TVN przechodzi na srebrne aparaty ;)


piątek, 28 lipca 2006, 23:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Darujcie sobie proszą te ironiczne teksty ;-)
Zawsze sie pojawiają w takich tematach, nie da sie ich chyba uniknąć .. :?

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


piątek, 28 lipca 2006, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
wybacz...
Pozdrawiam


sobota, 29 lipca 2006, 00:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Oj wojwit, TVN przechodzi na kieszonkowe mini srebrne aparaty. Widze, ze kolega montaer, ma wiedze na kazdy temat. Szczegolnie zainteresowal mnie ten film z aparatu, gdzie nie widac roznicy miedzy kamera a aparatem...;-) W sumie dobry pomysl. Juz sie pojawily osoby dwa w jednym. Swietne rozwiazanie dla nich. Jeden aparat i prosze, fotki i film z weselicha. Ale fajnie...!!!! Koledzy biegnijcie juz do sklepow, bo ekrotce zabraknie..

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


sobota, 29 lipca 2006, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
DNO ;-)

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


sobota, 29 lipca 2006, 01:23
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 08:17
Posty: 144
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Post 
Witam

Widzę Monter że wywołałeś fobię przed srebrnymi aparatami u posiadaczy wypasionych kamer :lol: . Kiedyś któś to zrobił pisząc że obraz z kamer amatorskich w dobrych warunkach jest taki sam jak z tych wypasionych kamer. Ale była zadyma na forum! Ci którzy wydali na swoje VX2100 kilkanaście tysięcy nie mogli tego przeżyć. Ale ja bym zalecał więcej luzu w podejściu do tematu i pogodzenie się z faktem, że zarówno aparaty jak i kamery amatorskie oferują coraz lepszą jakość filmu.

pozdrawiam

miłego weekendu


sobota, 29 lipca 2006, 09:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
otóż to :D 8)

Mam nadzieję że jeszcze bardziej sie wkurzą jak dodam, ze mam czarny aparacik który jako nieliczny na rynku kręci filmiki w formacie 16:9 :)

Kolor taki jak CANON XL H1 LOL LOL LOL

Pozdrawiam.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


sobota, 29 lipca 2006, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
Ironiczne uwagi, że "aparat jest do robienia zdjęć , a nie filmów" nie mają sensu i niec nie wnosza do dyskusji. Mam dwie bdb kamery cyfrowe, ale nie o nie pytałem, tylko o APARAT.

a teraz do rzeczy:

zauważyłem, że najgorszy wpływ na płynność ma nie tryb progresywny, tylko sposób w jaki aparat na wyjściu tv przerabia 30 ramek na sygnał PAL. zrobiłem test: przełączyłem na NTSC (telewizor przyjął sygnał) - było o wiele płynniej!

A więc: ponawiam pytanie, czy istnieje aparat, który rejestruje obraz w 640x480x30 Z PRZEPLOTEM?

I drugie pytanie: jaki aparat (z tego co wiem chyba tylko samsungi) nagrywają w 25 kl/sek ?

pozdrawiam!


sobota, 29 lipca 2006, 13:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
DO PANA MONTERA! :wink:

P.Monter jesl uwaza pan ze aparat ktory zgrywa w 30f nie bedzie mrygal w swietle
jarzeniowym oraz sodowym TO DAJE PANU Z MIEJSCA OSKARA!!!

Zanim pan zacznie wysowac wnioski - prosze zrobic sobie miarodajny TEST i wyjsc
sobie wieczorem na ulice i sfilmowac lampy uliczne. Potem radze wpasc do jakiegos
sklepu np. gdzie swieca lampy jarzeniowe. Oprocz zarowego i slonecznego.

Zobaczy pan ze NIE MA PAN RACJI z prostej FIZYCZNEJ I TECHNICZNEJ PRZYCZYNY.
Kamera czy aprat 30f nie nagra dobrze takiego swiatla poniewaz migawka
nie synchronizuje sie a pradem jaki plynie w naszej sieci. W USA 30f i prad 60hz,
w europie 25f i prad 50hz czyli zawsze jedna druga. Przy 30f w polsce i pradzie 50hz ma
pan pulsacje swiatla w tego typu oswietleniu i BASTA.
Zeby tego uniknac trzeba zakupic specjalne lampy o wiekszej czestotliwosci.

Jesli WOGOLE MA PAN POJECIE co to znaczy synchronizacja swiatel przy filmowaniu
to radze najpierw zasiegnac porady u FACHOWCA FILMOWCA ktory ma o tym pojecie.
(znaczy nie filmowca imprez okolicznosciowych tylko co najmniej takiego co odpowiada
za swiatlo na planie filmu) a zobaczy doswiadczy pan tego o czym mowie.

Jesli nadal pan twierdzi ze nie mam racji to chyba faktycznie jestem nie z tej planety.

P.Monter - zrob pan test! i Odpowiedz-tylko szczeze!

Czekam z niecierpliwoscia.
Krzych Wizzard


p.s. widzialem panski test, faktycznie nic nie mryga, nie wiem co ma pan za aparat ale na
moim aparacie 30f i kamerze 30f takie anomalie wystepuja. Prosze mi uwierzyc. Moze ma
pan jakis aparat ktory w jakis sposob to niweluje nie wiem. Jednak fachowcy przyznaja mi racje.

[ Dodano: Sob Lip 29, 2006 3:36 pm ]
Aha, p.MONTER jest jedna sprawa...bo tu moze byc KLU sprawy.

Zakladam ze panski aparat filmuje te 30f. Pytanie? - Na jakim czasie pan to filmowal?
1/30, 1/60/ czy 1/100 a moze wiecej. Bo przy czasie 1/100 mryganie znika bo pokrywa sie
z czestotliwoscia pradu.
Jesli tak, to prosze ustawic aparat w tryb manualny na 1/60 lub 1/30 i zobaczy pan
zapewne to mryganie - jesli nie to ma pan jakis donry sprzet, no chyba ze podpial
sie pan pod faze Z AMERYKI :wink:

Pozdr.
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 29 lipca 2006, 15:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Kurde muszę sie przyznać że miałem okazje filmować kilka razy przy czasie 1/50 w pomieszczeniach oświetlanych światłem jarzeniowym i nigdy ale to nigdy nic mi nie migało...czyli jak to jest?

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


sobota, 29 lipca 2006, 17:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL