Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 16:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 [PRZESTROGA] Uszkodzony kabel FireWire i jakis matrix ... 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 lipca 2006, 01:47
Posty: 6
Post [PRZESTROGA] Uszkodzony kabel FireWire i jakis matrix ...
Witam wszystkich,

Jestem biernym uzytkownikiem forum juz od jakiegos czasu. To wlasnie dzieki forum zdecydowalem sie na zakup konkretnej kamerki. Wybor padl na NV-GS280, jestem z niej bardzo zadowolony, dziala super, bez zadnego zarzutu. Bo zebraniu odpowiedniego materialu postanowilem to zgrac na komputer za pomoca zlacza DV.

Na plycie glownej w komputerze stacjonarnym i w notebooku mialem wbudowane firewire, dlatego musialem tylko dokupic kabel. Kupilem jeden kabel 4-6 do kompa stacjonarnego i jeden kabel 4-4 do notebooka.

Kamerke najpierw podlaczylem do kompa stacjonarnego. Oczywiscie zgodnie z instrukcja przy podlaczaniu kabla zarowno komp jak i kamerka byly wylaczone. Po podlaczeniu kabla 4-6 wlaczylem kompa, potem kamerke, ale system Windows XP i Linux nie wykrywaly w ogole kamerki, zadnej reakcji obu systemow. Pomyslalem, ze mam uwalone firewire na komputerze stacjonarnym, bo nigdy wczesniej nie korzystalem z tego.
Dlatego podlaczylem kamerke do notebooka, ale objaw byl ten sam. Hmmm, pomyslalem, ze moze uwalone jest tez zlacze w notebooku, tez nigdy wczesniej nie korzystalem z tego. Dlatego dodatkowo polaczylem przez firewire oba komputery, ale rowniez nie bylo zadnej komunikacji. Czyzby kabel ? Ale sprawdzalem to na dwoch kablach ...

Pomyslalem sobie, ze mam totalnego niefarta i albo nie dziala kamerka, albo mam uwalone firewire w obu komputerach albo jest to uszkodzony kabel. Dlatego na drugi dzien dla testu pojechalem i kupilem kontroler firewire na PCI i wrzucilem do kompa stacjonarnego. Jakiez bylo moje zdzwienie jak okazalo sie, ze kamerka nadal nie jest wykrywana. Nie zastanawiajac sie, pojechalem do serwisu, aby sprawdzic czy kabel jest uszkodzony czy tez jest uszkodzone gniazdo DV w kamerce.

Na miejscu okazalo sie, ze zlacze DV w kamerce nie dziala (kabla nie sprawdzali). Oddalem kamerke do serwisu na gwarancji i wymienili mi zlacze. Jak juz odebralem kamerke po raz kolejny wykonalem proby opisane powyzej ale objaw byl ten sam !!!!! Pomyslalem sobie, ze jestem w jakims matrixie ... wierzcie mi. Na trzech roznych kontrolerach, na dwoch roznych komputerach nie dziala zlacze DV. Dodatkowo zlacze DV w kamerce zostalo wymienione.

Poprosilem kolege na pomoc, ktory przyjechal ze swoja kamerka Sony (modelu nie pamietam). Podlaczyl on kamerke do tych trzech gniazd firewire (dwa w stacjonarnym, jeden w notebooku), ale zadnej reakcji w systemie. Zaczelismy podejrzewac kabel, ale wydawalo to nam sie dziwne, bo sprawdzalismy to na dwoch kablach (4-6 i 4-4). Dlatego kolega przyniosl swoj kabel i sprawdzilismy to na jego kablu. Okazalo sie, ze nadal nie widac kamerki w systemie, a co najdziwniejsze u niego w domu na jego komputerze kamerka rowniez nie dzialala (a rano tego samego dnia jeszcze dzialala)!!!!! W pierwszej chwili nie wiedzielismy o co chodzi, bo podsumuwujac: mamy nie dzialajace 4 kontrolery firewire na 3 komputerach i 2 niedzialajace gniazda DV w kamerkach (jedna Sony, druga Panasonic). Wszystko sprawdzane bylo na trzech kablach !!!!! Zglupielismy totalnie ..... zaczelismy szukac informacji w Internecie. Jakiez bylo nasze zdzwienie jak przeczytalismy ze wiele osob ma problemy z uszkodzonymi kablami firewire, ktore spalily gniazda firewire w urzadzeniach (komputerach, kamerkach, dyskach twardych, ipodach etc.). Sprawdzcie sami w google frazy typu "firewire cable destroy" czy "firewire cable failure" albo tu http://www.wiebetech.com/pressreleases/ ... ilures.htm Czy ja w jakims matrixie jestem, ale wydawalo mi sie, ze w xxi wieku technologia jest na tyle dopracowana, ze takie sytuacje nie powinny sie zdarzac. To jest cos niewiarygodnego i do tej pory nie moge w to uwierzyc, ze przez uszkodzony kabel uszkodzilem tyle urzadzen. Dodam ze ten kabel 4-6 nie ma zadnych uszkodzen mechanicznych, nie byl skrecony.

Podsumuwujac najpierw po tym jak podlaczylem tym kablem 4-6 kamerke DV do kompa stacjonarnego, do wbudowanego kontrolera firewire, spalilo gniazdo po stronie kamerki i na plycie glownej kompa stacjonarnego. Pozniej jak sprawdzalem na drugim kablu 4-4 w notebooku nie bylo reakcji, bo gniazdo w kamerce bylo juz spalone. Na domiar zlego chcialem sprawdzic komunikacje miedzy tymi dwoma komputerami i tym ferelnym kablem 4-6 podlaczylem notebooka do desktopa. W ten sposob spalilem sobie gniazdo w notebooku. Pozniej na drugi dzien kupilem kontroler firewire na pci - tutaj tez spalilem gniazdo. Oddalem kamerke do serwisu i potem znowu ja spalilem, a dodatkowo tez kamerke kolegi i zlacze firewire w jego kompie. Po tym dopiero doszlismy do wniosku ze jest to kabel, a potwierdzaja to opinie w Internecie. Bilans strat jest duzy, a ja nie wiem co zrobic. Przeciez to nie moja wina, ze kabel byl uszkodzony, nie jestem czarodziejem zeby wiedziec, ze kabel jest uszkodozny. Kabel byl solidny, gruby, 2m, 4-6 (kosztowal 20 zlotych, czyli niemalo). Czy ktos z Was mial takie przygody ? Co mam zrobic w takiej sytuacji. Czy prawnie moge od producenta tego kabla domagac sie jakiegos odszkodowania ? Kurcze, co ja mam zrobic w tej sytuacji ? Jestem zalamany ............


niedziela, 30 lipca 2006, 02:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
kurcze, zawsze się uważało, że wymyślony przez Apple fire wire góruje nad USB - nie wymaga komputera itd, itd. Ale może rzeczywiście zacznie być wypierany przez usb2.0 nawet w kamerach wyzszej klasy??? bo jakoś nie słyszłam, żeby komuś się spaliło usb w kamerze, nawet przy podłączaniu włączonej kamery... pozdrawiam!


niedziela, 30 lipca 2006, 12:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Opinia z serwisu i producenta za jaja :evil:

Kurde współczuje, ale producenta to bym zajechał.

Powodzenia

[ Dodano: Nie Lip 30, 2006 8:45 pm ]
P.S.

Tak jest jak się firma szczypie i do kamery za kilka kilozłotych żałują kabelka :x


niedziela, 30 lipca 2006, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Do skrętki i kabli tlf. mam tester gdzie po zarobieniu końcówek moge sprawdzić czy kabelki sa o.k. Czy może ktoś słyszł o jakimś testerze dla kabli firewire przed ich podłaczeniem do kamerki?

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


niedziela, 30 lipca 2006, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Uderzaj prosto do powiatowego(lub innego w okręgu) Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta!!! Napewno Ci doradzą a nawet w razie konieczności wystąpią w Twoim imieniu!! Naprawde warto... sam przekonałem sie o skuteczności tej jednostki organizacyjnej ;D Tam powiedzą Ci co robić. - Nieskromnie pozwole sobie zacytować Dredasa - "PRODUCENTA ZA JAJA" !! POWODZENIA :?

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


poniedziałek, 31 lipca 2006, 07:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
szczerze mówiąc... zawsze podpinam kamerę kiedy i kamera i komp są na chodzie i nigdy nic niczemu się nie działo.

co do testera kabla fiwi, można coś takiego zbudować.
problem spalenia układu w kamerze może się zdarzyć kiedy linia 5V pójdzie na którąś z żył sygnałowych

generalnie
fiwi
1 vcc1
2 vcc2
3 vcc1 gnd
4 vcc2 gnd


5 5v
6 gnd
zapewne nie jest to po kolei, ale rozdzielenie 4pin/6pin sie zgadza.
więc należałoby kupić przedłużkę fiwi, rozpruć ją, podłączyć jedną końcówkę (męską) do kompa (oddzielić przewody żeby nie było zwarcia), spisać która żyła jest która.
następnie zamontować do drugiej wtyczki (żeńskiej), jakąś wtyczkę z której będzie można bez problemu mierzyć napięcia miernikiem, np wtyczkę taką jak mają porty com.
i tak oto biorąc 0V z kompa (powinno być nawet na blachach obudowy, ale lepiej z molexa/usb/ps2) na 3 konkretnych żyłach powinno być 0V, na 2 coś koło 3,4V, lub również 0 (sygnałowe), a na jednej 5V (napięciowa)...

_________________
ETC Grupa Filmowa


poniedziałek, 31 lipca 2006, 13:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
dfg napisał(a):
kurcze, zawsze się uważało, że wymyślony przez Apple fire wire góruje nad USB - nie wymaga komputera itd, itd. Ale może rzeczywiście zacznie być wypierany przez usb2.0 nawet w kamerach wyzszej klasy??? bo jakoś nie słyszłam, żeby komuś się spaliło usb w kamerze, nawet przy podłączaniu włączonej kamery... pozdrawiam!
Hmm - obydwa porty maja inna charakterystyke pracy - USB blizsze jest portowi rownoleglemu i ma transfer niezbyt duzy - stad generalnie nie uzywa sie go do przechwytu Video. FW to troche inna historia - port wymyslony jako alternatywa dla SCSI - pozatym pozwalajaca na podpinanie urzadzen na "goraco" - widzialem wiele ale takiego przypadku jak opisywany jeszcze nie. Jednak uszkodzenie kabla SCSI doprowadzalo do jeszcze gorszych skutkow.

_________________
FCP


poniedziałek, 31 lipca 2006, 15:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
nie zgodzę się.
usb 2.0 440mbps
fiwi 400mbps
nowe kamery są w stanie streamować obraz full dv.
i usb i fiwi umożliwiają podpinanie urządzeń w trakcie pracy.

_________________
ETC Grupa Filmowa


poniedziałek, 31 lipca 2006, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
>>pozatym pozwalajaca na podpinanie urzadzen na "goraco" -<<

hmmm.... w tej sprawie teoria drastycznie rozmija się z praktyką. Faktycznie Fire-wire NIE UMOŻLIWIA HOT-PLUG-u. Bo co to kurcze za hot-plug, przy którym za każdym razem boję się, że spalę kamerę!


poniedziałek, 31 lipca 2006, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
wielokrotnie podpinałem kamerę na chodzie, dysk w obudowie zewnętrznej, spinałem 2 komputery poprzez fiwi... nigdy nie wyłączałem urządzeń podczas podłączania i nigdy nic złego żadnemu z urządzeń się nie stało.

_________________
ETC Grupa Filmowa


wtorek, 1 sierpnia 2006, 00:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
ja też wielokrotnie podpinałem działającą kamerę... tylko że to była stara digital8 warta kilkaset złotych. Nowej bym się nie odważył. dlatego napisałem, że FAKTYCZNIE fire wire nie umożliwia hot-plugu.


wtorek, 1 sierpnia 2006, 07:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
Fast128 napisał(a):
wielokrotnie podpinałem kamerę na chodzie, dysk w obudowie zewnętrznej, spinałem 2 komputery poprzez fiwi... nigdy nie wyłączałem urządzeń podczas podłączania i nigdy nic złego żadnemu z urządzeń się nie stało.
rzeczywiscie na avidowym forum znalazlem info o mozliwosci spalenia kamery przy hotplugu - ponoc problem jest z powodu gniazda 4 pinowego - normalne duze gniazdo 6 pinowe ma wydzielone zasilanie i gdyby takie samo gniazdo bylo w kamerach byloby ok. Niestety z powodu miniaturyzacji w kamerach stosuje sie gniazdo 4 pinowe co pociaga za soba inne podpiecie przewodow i (TU NAJWAZNIEJSZE) W TYM MOMENCIE KAMERA DOSTAJE NA PLYTE SYGNAL JAK URZADZENIE ZASILANE Z FW. To jest cholerny problem - najlepiej wiec byloby miec kabel z odlaczona zyla napieciowa bo przeciez kamera ma wlasne zasilanie. PROBLEM STANOWI HOTPLUGING URZADZEN ZASILANYCH Z FW.

Zaraz potem znalazlem inny artykul w ktorym znalazlem informacje ze rownie destruktywny moze byc hotpluging kabli AUDIO :D

_________________
FCP


wtorek, 1 sierpnia 2006, 10:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
A ja spaliłem kiedyś kartę video (DC10+) przy podłączaniu jej do telewizora. Okazało sie, że tv był podpięty do kablówki, a w niej jakieś prądy "błądzące" wywaliły mi kartę. Od tamtej pory zarówno komputer jak i chasis telewizora mam podpięte do uziemienia.
Opisany przypadek z kablem FireWire to nie lada problem. Sam kupiłem kabelek za 5 dych, bo ten za 15 złociszy odradził mi sprzedawca. Faktycznie niby standard DV, a do żadnej kamery nie dodaje się odpowiedniego kabelka.
A w przypadku ewentualnych roszczeń radziłbym za wczasu przygotować (odszukać) dowód zakupu (paragon, faktura, itp.)
Pozdrawiam*


wtorek, 1 sierpnia 2006, 13:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 lipca 2006, 01:47
Posty: 6
Post 
Witam,

Bilans strat udalo sie delikatnie zmniejszyc, poniewaz zlacza DV w kamerkach zostana (najprawdopodobniej) wymienione na gwarancji (uffff). Wszystko dokladnie okaze sie w przyszlym tygodniu, podobnie jeden kontroler firewire zostal oddany na gwarancji. Czyli zostaly jeszcze 3 kontrolery firewire na dwoch komputerach, ktorych niestety nie wymienie, najbardziej szkoda tego kontrolera w notebooku, bo tutaj musialbym wymieniac cala plyte glowna.

Najgorsze jest to, ze po blizszym zbadaniu sprawy okazuje sie, ze przyczyna problemu moze byc niekoniecznie ten opisywany kabelek firewire 6-4, ale inny kabelek (6-6 bodajze), ktory znajduje sie w wyposazeniu obudowy komputerowej, a sluzy do wyprowadzenia gniazda firewire z kontrolera firewire z wewnatrz obudowy na zewnatrz obudowy (przedni panel). Niestety wszystkie podlaczenia 4-6 robilem wlasnie do tego gniazda na przedzie obudowy, a to gniazdo jak juz napisalem bylo dodatkowo polaczone z kontrolerem innym kabelkiem znajdujacym sie wlasnie wewnatrz obudowy. Dlatego na chwile obecna wiem, ze za cala ta sytuacje odpowiedzialny jest albo ten kupiony kabelek 6-4, albo ten kabelek 6-6 znajdujacy sie w obudowie. Tylko jak ja mam teraz to zweryfikowac ???? Niestety jezeli nie ustale tego dokladnie to nie bede mogl przedsiewziac odpowiednich krokow w kierunku producenta.

Pozdrawiam,

Mariusz


niedziela, 6 sierpnia 2006, 13:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 30 maja 2006, 15:06
Posty: 11
Lokalizacja: W-wa
Post 
I jak zakończyła się historia?

_________________
Pozdrawiam,
Ludek


czwartek, 21 września 2006, 22:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL