Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 00:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Problem z panoramą w Panasonic NV GS280 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 czerwca 2006, 13:19
Posty: 7
Post Problem z panoramą w Panasonic NV GS280
Witam. Wczoraj zakupiłem powyższą kamerkę i mam problem, mianowicie po zgraniu na komputer przez USB(czy po podłączeniu do telwizora) nagrany w formacie 16:9 obraz (kiedy ustawione jest tak w opcjach kamerki) taki nie jest. Po prostu obraz po zgraniu nie jest panoramiczny tylko wydłużony wdłuż. Nie wiem co jest nie tak. Po nagraniu obrazu w 4:3 wszystko jest ok. Liczę na pomoc i pozdrawiam.

[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 8:34 pm ]
Przepraszam obraz jest wydłużony wszerz nie wzdłuż... ;)


niedziela, 13 sierpnia 2006, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
a masz telewizor 16:9 ?

_________________
:mrgreen:


niedziela, 13 sierpnia 2006, 19:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 czerwca 2006, 13:19
Posty: 7
Post 
Nie, nie mam.

[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 9:24 pm ]
No telewizor to jeszcze rozumiem, ale komputer też miałby problemy ze zgraniem tego w obrazie panoramicznym?


niedziela, 13 sierpnia 2006, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
kuosu napisał(a):
Nie, nie mam.

[ Dodano: Nie Sie 13, 2006 9:24 pm ]
No telewizor to jeszcze rozumiem, ale komputer też miałby problemy ze zgraniem tego w obrazie panoramicznym?
zalezy jakie ustawienia dales podczas capture, ustawiles 16:9 dv-pal?


niedziela, 13 sierpnia 2006, 20:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 czerwca 2006, 13:19
Posty: 7
Post 
No zmieniłem w ustawieniach programu zgrywającego, ale za wiele to nie dało. Owszem obraz w czasie edycji jest w formacie 16:9 ale już po zapisaniu pliku filmowego znowu jest w 4:3 mimo że jeszcze przed zapisaniem jest opis że zostanie zapisany w panoramie.


niedziela, 13 sierpnia 2006, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
kuosu napisał(a):
No zmieniłem w ustawieniach programu zgrywającego, ale za wiele to nie dało. Owszem obraz w czasie edycji jest w formacie 16:9 ale już po zapisaniu pliku filmowego znowu jest w 4:3 mimo że jeszcze przed zapisaniem jest opis że zostanie zapisany w panoramie.
hmm wiec moze to wina programu w ktorym łapiesz obraz, sproboj sciagnij sobie triala http://www.scenalyzer.com/ mzoe dojdziemy co jest nie tak i obadaj czy surowy plik zlapany nim jest juz ok, aha i przechwytuj przez firewire


niedziela, 13 sierpnia 2006, 21:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 czerwca 2006, 13:19
Posty: 7
Post 
Heh... No właśnie jeszcze nie zdążyłem kupic firewire. Może jutro kupię, ale postaram się jeszcze zgrac to przez usb w innym programie.


niedziela, 13 sierpnia 2006, 21:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
kuosu napisał(a):
Heh... No właśnie jeszcze nie zdążyłem kupic firewire. Może jutro kupię, ale postaram się jeszcze zgrac to przez usb w innym programie.
eee to olej i sie nie stresuj na noc :) poczekaj az kupisz firewire :)


niedziela, 13 sierpnia 2006, 22:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
a czym odtwarzasz na kompie? bo możliwe że odtwarza Ci po prostu pliki dv jako plik z kwadratowymi pikselami, więc będzie nawet węziej niż 4/3. Program do obróbki jakikolwiek powinien odtworzyć to dobrze. Co do TV to musiałby mieć opcję 16/9 żeby było dobrze. Mam gs400 i zarówno na wizjerze, jak i lcd jest rozciągnięty obraz. Na wyjściu tv, jeśli tv obsługuje 16/9 to załapie i przestawi, jeśli nie to obraz będzie rozciągnięty.

_________________
ETC Grupa Filmowa


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 11:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 czerwca 2006, 13:19
Posty: 7
Post 
Hmmm... No wrzuciłem te pliki które się zgrały do programu Ulead Video Studio 8, zapisałem plik filmowy i odziwo zapisał się w panoramie. Tylko czemu Movie Maker tak nie zapisał? Wiem, że powiecie, że Movie Maker to syf i właściwie się zgadzam, bo to mało profesjonalny i bardzo niestabilny program, ale jakoś inne nie przypadają mi do gustu. W MM jakoś tak wszystko intuicyjnie robię(kiedy robiłem kilka amatorskich filmów zawsze montowałem je w MM). Nie mogę jakoś przekonac się do innych, choby ten Ulead to niby fajny, ale np. z edycją poszczególnych ujęc jakoś tak dziwnie sobie radzi (ten suwak i w ogóle).A może Wy znacie jakieś prgramy edycyjne podobne w obsłusze do windwosowego MM?

Jeżeli chodzi o FireWire to jeszcze nie zgrywałem, ale jutro rano to zrobię i dam znac jak efekty.

Aha i jeszcze jedno, czemu czasami ten obraz po zgraniu "strzępi" się kiedy coś się porusza przed kamerą (albo sama kamera się porusza). Raz to jest, raz nie ma (np. przed zapisaniem pliku filmowego to strzępienie było, po zapisaniu już nie, albo przynajmniej dużo mniejsze). Co powoduje to strzępienie? Czy jest to wina tego że obraz był zgrywany przez usb?

Pozdrówka.


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 22:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
hehe nastepny odkrywca przeplotu? :D

_________________
FCP


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 22:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
kurcze kousu :D troche wysilku poszukaj na jakimkolwiek forum co to jest to "strzepienie" :D Powiem tylko tyle nie przejmuj sie kamera dobrze dziala i polaczenie z kompem tez :) tak samo program :]

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 22:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 czerwca 2006, 13:19
Posty: 7
Post 
Hmm... No powiedzmy, że już jest ok... To znaczy Uleadem importuje obraz (który odtwarzając w allplayerze np dalej jest 4:3) ale w czasie edycji i po zapisaniu właściwego pliku filmowego obraz jest już w panoramie. Movie Maker dalej uparcie tworzy plik filmowy w formacie obrazu 4:3 mimo, że przy edycji podobnie jak ulead widzi film w 16:9 (tak ma zresztą zaznaczone w opcjach, no ale widac jest nieposłuszny). No nic... na razie wystarczy mi to że chociaż jeden program poradzi sobie z tą panoramą, potem pogłówkuję jeszcze nad tymi pozostałymi, jak coś by mi nie szło to napiszę, a na razie dzięki za dotychczasową pomoc :)


wtorek, 15 sierpnia 2006, 22:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
kuosu uwierz mi kazdy znas spedzil nie mniej niz 6 miesiecy a czesto ja po wielu latach dopiero znajduje odpowiedzi na jakies pytania, praktyka praktyka praktyka czym wiecej bedziesz mial jej tym szybciej zalapiesz co jest z czym nie tak. Powiem nawet wiecej jak sam do cegos dojdziesz to i satysfakcja duuuzo wieksza no i przy okazji odkryjesz wiele innych ciekawych rzeczy

_________________
:mrgreen:


środa, 16 sierpnia 2006, 00:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3232
Post 
no ale z drugiej strony to błądzicie po omacku i czasem na coś wpadniecie... to takie troche nie po bożemu, zabierać się do wszystkiego od d..y strony.
czy zadałeś sobie kuosu trud aby dowiedzieć się czym jest tryb widescreen i jak się go tworzy? otóż ten obraz to poprostu ten sam dv tylko rozciągnięty w poziomie. jeśli zrobisz z niego mpeg z zaznaczoną flagą szerokiego ekranu to w sensownych programach obejrzysz prawidłowy obraz. podczas edycji np. premierem też. jeśli moviemk nie ma takiej możliwości to też nic - montujesz wszystko wydłużone a potem kompresujesz do mpeg w flagą widescreen albo skalujesz do 16:9.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 16 sierpnia 2006, 15:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL