Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 23:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 tylko twardy dysk 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 09:17
Posty: 4
Post tylko twardy dysk
Mam pytanie i bardzo proszę o szerszą odpowiedź. Jestem amatorem chce kręcić wakacje i rodzinę będę montował. Wg mnie najkorzystniejszy jest w tej sytuacji wybór kamery z zapisem na HDD. Wstępnie widzę sony sdr sr 100e,. jvc ng mg 505, a może czekać na sony hdr-sr1. Zastanawiam się nad zapisem na kartach SD czyli panasonic sdr s 150.Zaleta HDD jest dla mnie jak sie wydaje łatwość montażu na kompie. Ale może się myle i warto kupić panasonica nv gs 400 lub 500 lub jakiś inny zapis. Jak wtedy wygląda sprawa montażu.Pozdrawiam i podaję jeszcze adres do ewentualnej korespondencji:m.gulbinowicz@interia.pl Pozdrawiam i s.dzięki.


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 09:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Kupując kamerę z HDD musisz za każdym razem kiedy dysk jest pełny, przegrywać materiał na kompa (lub wozić ze sobą laptopa). Są jeszcze dwie kwestie, które decydują, że nie polecam zapisu w kamerze na HDD lub DVD-Ram:
1. Jakość materiału - może nie każdy to zauważy, ale nagrywanie na HDD (DVD) wiąże się z kompresją mpg, a to już na "dzień dobry" pogarsza jakość
2. Problemy z obróbką materiału mpg - nie każdy komputer potrafi to przetrawić (wymagana mocna konfiguracja), a poza tym obróbka mpg-ów to podwójna rekompresja (znów utrata jakości i czasu...)
Na dzień dzisiejszy najlepszy wybór to kamery DV, taśmy już tak potaniały, że na wakacje możesz ich "trochę" zabrać.

Pozdro :)


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
no ale jak ktos chce poprostu nagrac na kamere i potem od razu na dvd bez montazu, takie domowe rozne cos, to jest to chyba najlepsze rozwiazanie bo dla amatora zgrywanie z minidv przez firewire potem kompresja do mpeg2 to jest duzo duzo dluzsza sciezka

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 11:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 09:17
Posty: 4
Post 
dzięki za opinię.Ale może jeszcze jedno wyjaśnienie : czy zHDD czy miniDV jest łatwiejsza obróbka. Czas nagrania ok6h na HDD wystarcza potem laptop.
Może podacie mi jakieś swoje typy kamer. Z góry dzięki


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 12:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
latwiej obrobisz plik .dv
zeby zrenderowac na laptopie te 6 godzin stracisz na to wielokrotnie wiecej. ma to sens jesli bezktytcznie bez montazu robisz DVD. Jesli zaczniesz montowac bedziesz klol ten wynalazek

_________________
FCP


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 12:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 09:17
Posty: 4
Post 
wyjaśnij to marcin jak dla amatora: czy montaż z HDD jest na kopmpie drudniejszy niż montaż filmu z miniDV i może słówko o twoim typie kamery. Cena jest w tym momencie mniej ważna byle przedział do 5000.Pozdro.


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
chodzi o wymagania sprzetowe :] montaz to montaz zalezy od twoich umiejetnosci, ale niewiele programow dziala sprawnie z kompresja mpeg2, z dv wszystko chodzi ladnie. Chociaz jezeli zalezy ci np tylko an wycieciu szybko paru scen z pliku mpeg2 nagranego na kamerze hdd to mozna to zrobic szybko i prosto w programie do nagrywania dvd (najczesciej opcja edit costam)

Polecam np Ulad DVD Movie Factory... ale mowie jezeli nie chesz bawic sie w jakis skomplikowany montaz tylko wyciac pare kawalkow HDD jest git bo nie musisz kompresowac materialu do mpeg2 bo juz masz mpeg2. Ale jezeli masz zamiar bawic sie w bardziej skomplikowane ciecie, przejscia, przestawianie materialu z przodu do tylyu to lepiej jednak dv.

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 13:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 09:17
Posty: 4
Post 
Dzięki za wyjaśnienia wydawało mi się że na HDD będzie wszystko prostsze.
I tylko jeszcze może masz swój typ do 6000 nowy. Pozdro.


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 18:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
nicee napisał(a):
Dzięki za wyjaśnienia wydawało mi się że na HDD będzie wszystko prostsze.
I tylko jeszcze może masz swój typ do 6000 nowy. Pozdro.
nie mam :D

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 20:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
z tego co zrozumiałem to film nagrywany od razu na HDD(w kamerze) jest w formacie mpeg-2?
pozdrawiam


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 23:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
prename: tak, ale żeby go obrobić musisz go przerobić na dv a potem spowrotem żeby na dvd dać (inaczej montaż będzie jeszcze bardziej czasochłonny)
nicee: używam i polecam panasonica nv-gs400 ale ciężko już o nową. Zostałyby Ci 2000zł, za tę cenę proponuje porządny statyw tripod, oraz naramienny i dodatkowy dysk na materiał, tak przynajmniej ze 200gb.
Uwierz, ja też na początku sądziłem że 80gb to aż za dużo :D

_________________
ETC Grupa Filmowa


wtorek, 15 sierpnia 2006, 00:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: jurekwejh i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL