Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 02:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 GS-400, uszkodzony firewire, wymiana? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 11:00
Posty: 18
Post GS-400, uszkodzony firewire, wymiana?
Witam,

na 99% skopał mi się port w kamerce, piszę na 99%, gdyż 100% pewności nie mam i choć sprawdzałem na 3 różnych komputerach, to pewności nie mam (i chyba szarpnę się na jakiś kontroler na czipsecie TI, bo i tak coś lepszego niż to co mam by się przydało)
Fakt pozostaje faktem: po zakupie kamery (jakoś na początku tego roku) ładnie mi zgrywał, teraz już nie. Przez port USB wiadomo - nie da rady.
Zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Może są jakieś magnetowidy minidv w wersji okrojonej (czyli jakieś tanie, nie przekraczające 1000zł) bo jeśli są i nie ma różnicy w jakości zgrywanego obrazu to się chyba bardziej opłaca zainwestować w coś takiego, niż wymieniać układ za 2000zł :(
i tutaj kieruję kolejne pytanie: może ktoś miał podobny problem? kamerka jest naprawdę świetna, jeśli istnieje możliwość tańszej naprawy to chętnie skorzystam.

pozdrawiam,
M.


piątek, 25 sierpnia 2006, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
lobogrr napisał(a):
Przez port USB wiadomo - nie da rady.


I tu sie mylisz. Ta kamera umozliwia zrzut w pelnej jakosci DV przez zlacze USB. 8O
Tyle tylko, ze nie kazdy soft sobie z tym radzi. Przez windowsowki Movie Maker zrobisz to bez problemu. Kamera w tym momencie powinna byc wtrybie odtwarzania.
Sam posiadam GS75 (a wiec nizszy model) i zrzucam przez USB. Jakosc wysmienita, zero utraconych klatek. Nie kupowalem karty wifi bo po co?.
Jednak w tym przypadku nie ma mozliwosci eksportu z komputera do kamery.


piątek, 25 sierpnia 2006, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
DiscoLED napisał(a):
Nie kupowalem karty wifi bo po co?


Święta racja. No chyba, że chciałbyś postawić sobie sieć bezprzewodową... wtedy wifi ma sens! 8)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Richi_TDI napisał(a):
DiscoLED napisał(a):
Nie kupowalem karty wifi bo po co?


Święta racja. No chyba, że chciałbyś postawić sobie sieć bezprzewodową... wtedy wifi ma sens! 8)


Oczywiscie chodzilo o karte fi-wi fire wire :wink:


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
"Może są jakieś magnetowidy minidv w wersji okrojonej"

Jeśli miałbyś już pójść w tym kierunku, to wystarczy kupić kamerę cyfrową za ok. 1000 zł - będzie służyła do zrzucania na HD, przewijania, na wycieczki a także jako druga asekuracyjna.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 25 sierpnia 2006, 13:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 11:00
Posty: 18
Post 
DiscoLED napisał(a):
lobogrr napisał(a):
Przez port USB wiadomo - nie da rady.


I tu sie mylisz. Ta kamera umozliwia zrzut w pelnej jakosci DV przez zlacze USB. 8O
....
Jednak w tym przypadku nie ma mozliwosci eksportu z komputera do kamery.


hmmm, no to wlasnie jest problem, bo o tyle o ile przez usb rzeczywiscie zgrac moge, to bez dzwieku. a poza tym chcialem zrzucic sobie przez kamerke stare kasety vhs, a wiem ze jest to mozliwe (choc przy ostatniej i jedynej probie pare miesiecy temu wlasnie wykrylem awarie firewire) i nie jestem pewien czy firewire nie jest jednak koniecznoscia.. no a co do DV IN no to juz raczej potrzeba, choc i tak bede material obrobiony archiwizowal na dvd, to i tak mialem w planach ponowne zrzucanie na dv, w koncu na dvd jakosc cierpi strasznie, nawet przy dobrych kodekach typu canopus.
poprobuje jeszcze z tym movie makerem, poki co w vegasie dzwieku nie ma.
dzieki za odp.
pozdrawiam

[ Dodano: Pią Sie 25, 2006 6:15 pm ]
Star napisał(a):
"Może są jakieś magnetowidy minidv w wersji okrojonej"

Jeśli miałbyś już pójść w tym kierunku, to wystarczy kupić kamerę cyfrową za ok. 1000 zł - będzie służyła do zrzucania na HD, przewijania, na wycieczki a także jako druga asekuracyjna.


to też jest rozwiazanie i to niezle, sęk w tym, że nie jestem pewien jakosci, kumpel wpadl kiedys z jakims soniaczem i zgrany material byl naprawde tragicznej jakosci (a byl nagrywany moją GS400) dlatego tez pytanko kieruje : jesli juz to jaką? (oczywiscie im taniej tym lepiej dla mojej kieszeni:)


piątek, 25 sierpnia 2006, 17:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mysle, ze jednak w tym wypadku to najtaniej bedzie wymienic gniazdo fire wire w kamerze. No chyba, ze panowie z serwisu kosmiczna cene powiedza...


piątek, 25 sierpnia 2006, 17:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 11:00
Posty: 18
Post 
DiscoLED napisał(a):
Mysle, ze jednak w tym wypadku to najtaniej bedzie wymienic gniazdo fire wire w kamerze. No chyba, ze panowie z serwisu kosmiczna cene powiedza...


no... 2 tysiaczki, jak już pisałem.. :/


piątek, 25 sierpnia 2006, 18:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
8O Kurcze, to oni chyba wymieniaja wszystko z wyjatkiem obudowy. Poprobuj jeszcze tym movie makerem moze uda sie zrzucic wraz dzwiekiem. sama edycje i autoring mozesz przeprowadzac w innym programie.
Nero vision tez bez problemu obsluguje zrzut poprzez USB. Znakomicie sobie z tym radzi rowniez program dolaczony do kamery - niestety nie pamietam jego nazwy bo nie uzywam.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 25 sierpnia 2006, 18:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 11:00
Posty: 18
Post 
DiscoLED napisał(a):
8O
Nero vision tez bez problemu obsluguje zrzut poprzez USB. Znakomicie sobie z tym radzi rowniez program dolaczony do kamery - niestety nie pamietam jego nazwy bo nie uzywam.


o prosze! nero vision rzeczywiscie zlapal ladnie i z dzwiekiem.
to moze korzystajac z okazji zapytam czym najlepiej to kompresic bo z tego co sie orientuje to rozne kodeki DV są, a przynajmniej 3 rodzaje.. informacji nt.kodekow dvd juz poszukam na forum, choc jak kiedys szukalem to nigdy sie nie spotkalem z konkretna odpowiedzią typu: "używaj tego" ;)
iii może jeszcze korzystając (choć to już kompletnie odbiega od tematu) :
byłbym wdzięczny za nazwę konkretnego/ych kontrolera firewire na chipsecie texas instruments w umiarkowanej cenie :)
dziekuje :)
pozdr.


piątek, 25 sierpnia 2006, 19:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL