Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 13:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wymagania odnośnie obrazu do TV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 września 2006, 14:40
Posty: 6
Lokalizacja: Podlasie
Post Wymagania odnośnie obrazu do TV
Witam!
Czy są jakieś minimalne wymagania odnośnie rodzaju kamery z której np: telewizja regionalna może przyjąć materiał do emisji? Chodzi mi o to czy obraz musi spełniać jakieś określone standardy...
Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.


niedziela, 1 października 2006, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post Re: Wymagania odnośnie obrazu do TV
Just Married napisał(a):
Witam!
Czy są jakieś minimalne wymagania odnośnie rodzaju kamery z której np: telewizja regionalna może przyjąć materiał do emisji? Chodzi mi o to czy obraz musi spełniać jakieś określone standardy...
Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.
jak bedziesz mial hita to puszcza ci ze wszystkiego :D

_________________
:mrgreen:


niedziela, 1 października 2006, 12:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 września 2006, 14:40
Posty: 6
Lokalizacja: Podlasie
Post 
:)
Moje pytanie wzięło się stąd, że jakiś czas temu mój kolega uczestniczył w produkcji filmu krótkometrażowego. Film był kręcony jako jakaś praca dyplomowa w Wyższej Szkole Teatralnej w W-wie, chyba na wydziale reżyserii. I wtedy właśnie wywiązała się dyskusja jakim sprzętem powinien być nagrywany materiał, aby bez problemu przyjęła go TV. Tamten film akurat nagrywany był vx2100 z dodatkowymi "przystawkami" i na planie orzekli, że ten obraz spełnia już wszystkie kryteria odnośnie przyjęcia do emisji.
O właśnie te kryteria chciałbym się dowiedzieć (o ile takie istnieją).


niedziela, 1 października 2006, 12:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 września 2006, 23:01
Posty: 15
Post 
Zgadzam się po części z przedmówcą, że wszystko zależy od tego co nakamerujesz, ale to tylko część prawdy... warunki techniczne, też sprawa umowna... opowiadał mi kiedyś znajomy, jak to zmusił panie w kontroli technicznej, do zalepiania dziurek w negatywie. Kiedyś był taki przepis, że materiał przeznaczony był do kasacji, kiedy zawierał powyżej 80% elementów nieostrych w obrazie, zatem końcówka paznokcia sfilmowana w makro podlegała kasacji... ale to se już nie wrati... w sensie że negatyw mam na myśli... Ja osobiście od lat wesela i pogrzeby nagrywam kamerą jak na załączonym obrazku i nie mam kłopotów z wszelakiej maści przekaziorami.
Obrazek
A


niedziela, 1 października 2006, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Azull. Blagam. Nigdy nie uwieze ze pogrzeby robisz na kamerze z P&S'em i na Cooke'ach.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


niedziela, 1 października 2006, 17:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 września 2006, 23:01
Posty: 15
Post 
Ups... masz rację. Faktycznie trochę jestem dziś rozkojarzony...ten zestaw z obrazka to zestaw weselny a nie pogrzebowy... w pogrzebowym nie zakładem P&S tylko bezpośrednio walę DigiPrimes´ami :roll:

A


niedziela, 1 października 2006, 17:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
azull napisał(a):
Ups... masz rację. Faktycznie trochę jestem dziś rozkojarzony...ten zestaw z obrazka to zestaw weselny a nie pogrzebowy... w pogrzebowym nie zakładem P&S tylko bezpośrednio walę DigiPrimes´ami :roll:

A
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie no ale powaznie jest to bardziej kwestia plastyki obrazu, estetyki i jezeli jest to dv z jakas przyzwoita iloscia linii to bedzie git, przecierz videoclipy czy roznej masci programy typu reality show, fearfactor i inne tego typu kozystaja czesto z niedokonca profesjonalnych kamer... Videoclipy sa niejdnokrotnie tak "zabrudzone" filtrami ze daleko maja do idealnego obrazu.

Powiedz jaka realizacje masz w planach? :wink:

_________________
:mrgreen:


niedziela, 1 października 2006, 20:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 września 2006, 14:40
Posty: 6
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Generalnie realizowałem skrót z "Dni kultury japońskiej" w jednej z białostockich galerii. Nie miałem nic innego do dyspozycji oprócz Nv-gs400 i statywu. Obraz wyszedł całkiem znośny, ale nie ma w nim mowy o żadnej głębi ostrości, itp...
I chciałem się po prostu podpytać Was specjalistów czy takie coś przejdzie w TV regionalnej.


niedziela, 1 października 2006, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
Just Married napisał(a):
Generalnie realizowałem skrót z "Dni kultury japońskiej" w jednej z białostockich galerii. Nie miałem nic innego do dyspozycji oprócz Nv-gs400 i statywu. Obraz wyszedł całkiem znośny, ale nie ma w nim mowy o żadnej głębi ostrości, itp...
I chciałem się po prostu podpytać Was specjalistów czy takie coś przejdzie w TV regionalnej.
No to zawiez to do nich, powiedz ze masz takie a takie cos i oni sami ci powiedza czy chca to kupic czy nie. Szkoda sie zniechecac jezeli ktos ci powie ze do tv z gs400 to nie... Zmontowac, nagrac, jak sie uda zrobic transfer na "cyfrowa bete", nie odzywac sie na czym to bylo robione i tyle :P

Jak ci podziekuja to nic sie nie stanie, a tak nigdy sie nie dowiesz, bo na forum ktos powiedzial ze to sie nie da. A po drugie jak ci powiedza ze slabe to od razu mozesz zadac pytanie co trzeba zrobic i jak zeby bylo ok :) i liczyc na zyczliwosc ze odpowiedza :D no i dodatkowo masz odpowiedz na interesujace cie pytanie z pierwszej reki... trzeba isc do przodu ostro z lokciami szeroko.

Powodzenia i zycze ci tej pierwszej emisji w regionalnej :wink:

_________________
:mrgreen:


niedziela, 1 października 2006, 22:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 września 2006, 14:40
Posty: 6
Lokalizacja: Podlasie
Post 
dzięki kubanczyk

pozdrawiam


niedziela, 1 października 2006, 22:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 września 2006, 23:01
Posty: 15
Post 
My specjaliści, a jest nas niewielu, 8) :roll: :wink: zgodnie twierdzimy, że puszczą... byłbym ostrożny z przepisywaniem na DigiBeta, bo w regionalnej, mogą cały czas jechać jeszcze na Umaticach... :roll:
Wracając do poprzedniego posta, to na obrazku jest również nie w pełni profesjonalna kamera bo zaledwie F750... a chciałoby się popstrykać 900tką... ale cóż taki lajf.... jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się nie lubi ...
:roll:
pozdro A


niedziela, 1 października 2006, 22:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3230
Post 
Just Married napisał(a):
nie ma w nim mowy o żadnej głębi ostrości, itp...

siemka,

to mnie boli we wszystkich dostępnych kamerach... dlatego robię urządzenie, amatorski odpowiednik tego o czym wspomiał Luka a co widnieje na zdjęciu w poście powyżej. z rurki pcv, ale żaden śmiech, działa rewelacyjnie. i teraz trochę w temacie. zamierzam dopasować do urządzenia (w tej kolejności :lol: ) kamerkę. wydaje mi się, że wykorzystam gs280. zamierzam kręcić "tym" filmy dokumentalno-promocyjne regionu i po montażu zapisywać je na dvd. zastanawiam się, czy reportaż skręcony gs280 i zmasakrowany "mini35" mógłby być emitowany na antenie 3 czy pulsu ;) jeśli chodzi o wartość merytoryczną, to jestem spokojny, ale obraz?

pozdrawiam

azull napisał(a):
jak się nie ma co się lubi, to się
korzysta z rurek pcv

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


niedziela, 1 października 2006, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
czy reportaż skręcony gs280 i zmasakrowany "mini35" mógłby być emitowany na antenie(..)pulsu(...)jeśli chodzi o wartość merytoryczną, to jestem spokojny, ale obraz?
Puls i dbanie o obraz :mrgreen: nie no nie przesadzajmy hehhe

ale podziwiam cie ze walczysz z budowa tego mini35, objerzyj sobie film (pewnie gdzies w necie jest) "Stadium" Marka Cichego z Akademii Filmu i Telewizji, jakis czas temu, wlasnie sie ktos zastanawial czy to bylo robione na s16mm czy mini35(fragmentami czy w calosci) ja obstawialem s16mm

EDIT: http://afit.edu.pl/galeria_film.html#stadium tak na szybko znalazlem :P
EDIT2 Kurde to tylko skrot ale moze ktos znajdzie calosc
EDIT3 Tu jest pelny ale zato nie ma opcji na lepsza jakosc i fullscreen http://film.onet.pl/zwiastuny/11112,148 ... filmy.html

_________________
:mrgreen:


niedziela, 1 października 2006, 22:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 września 2006, 23:01
Posty: 15
Post 
Faktycznie ciekawy pomysł z tymi rukami PCV... a czy myślisz równieź o tym żeby matówkę jak w oryginale wprowadzić w ruch? No i przydałby się jakiś konkretny mount do optyki, nie napalam się w tym momencie na PL, ale powiedzmy 41mm Arriflexa, lub stary Aatona, bo jest dużo całkiem miłej optyki na rynku z tym mocowaniem....

pozdro A


niedziela, 1 października 2006, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Na cyfrowej becie nawet na Woronicza jeszcze wszystkiego nie robia :D Normalnie na SP. Jesli material spelnia normy wizyjne (czern biel i kolory) to nie ma problemu na czym to bylo robione. Najwyzej piksele troche wyjda ale co dziwne one nie stanowia o normie :D

Azull spokojna glowa. 900 tak mocno sie od 750 nie rozni. Tak naprawde te wszystkie kamery, czy to 750 czy 900 czy IMX czy Varicam... To wszystko jest jak beta i z prawdziwa kamera filmowa nic wspolnego nie ma.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


niedziela, 1 października 2006, 23:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL