Teraz jest sobota, 23 czerwca 2018, 20:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zwolnione tempo 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 października 2006, 12:41
Posty: 6
Post Zwolnione tempo
Witam wszystkich. jestem tu nowy ( w ogole w temacie tez nowy) i mam takie niesmiertelne pytanie. czy da sie, jakims ludzkim kosztem, nagrac kilkunast/dziesiecio sekundowy material video, o przyzwoitej rozdzielczosci (najlepiej 1024x512, ale jak trzeba mniej to trudno...), z predkoscia od 500 do 4000 klatek na sekunde? wiem, wiem, przegladalem forum i widzialem juz podobne pytanko, na ktore odpowiedzi byly typu 'nie stac cie' itp :>. i racja, bo nie stac mnie na taka za 9,999 $ w gore. ALE. czy nie ma jakiegos przyzwoitego Photrona, na ludzka kieszen? nie? na pewno? a cos innego?
jesli na pewno nie ma mozliwosci standardowej, to czy da sie to zrobic jakas metoda na gloda? partyzancka? zakladam mozliwosc niewielkich ingerencji sprzetowo-programowych w sprzet. np. czy daloby sie wziac z 10 roznych kamer standardowych i tak je zsynchronizowac, zeby rejestrowaly pojedyncze klatki po kolei, w minimalnych odstepach czasu? abo chociaz przy pomocy aparatow foto? czy jest JAKAKOLWIEK dostepna dla zwyklego czlowieka mozliwosc? z gory wielkie dzieki. aha, i mozecie pisac, ze sie nie da i zapomniej itp. ale sprobujcie otworzyc umysly na niekonwencjonalne rozwiazania :> pozdrawiam


piątek, 13 października 2006, 12:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post hmm
tylko jesli masz mnostwoo kaski ...



ps:
chyba ze .... kupujesz 2 kamery, wlaczasz nagrywanie obu z np, 2 klatkowym opoznieniem, potem pomiedzy naprzemiennie mixujesz obrazy z 1 i z 2 kamery masz wtedy 60 fps :PP: wiem wiem, poniosla mnie fantazja, za duzo w pracy siedze .... :OP:P:P:p

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


piątek, 13 października 2006, 15:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 października 2006, 12:41
Posty: 6
Post 
grafix: dobrze, dobrze. o taka wlasnie partyzantke mi chodzi :D. inaczej musialbym sprzedac mieszkanie. a co sadzisz o takiej opcji: obiektyw z jednej kamery i bebechy przetworniki z (X) kamer. podlaczyc je wszystkie do tego jednego obiektywu i tak synchro ustawic, zeby robily klatki po kolei, tj: jesli 1 kamera to 25 k/s, to jedna klatka co 0,4s. wiec majac np 3 kamery mozna by ustawic je tak, zeby pierwsza robila pierwsza klatke w 0.0s, druga dopiero w 0.01, trzecia swoja pierwsza w 0.02 sek itp. itd. - wszystkie z jednego obiektywu. wyszloby cos z tego? pozdrawiam


piątek, 13 października 2006, 15:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3229
Post 
no a jak byś połączył bebechy kilku kamer do jednego ccd?

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 13 października 2006, 16:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 października 2006, 12:41
Posty: 6
Post bebechy
GrassHoppeR: o tym wlasnie mowie. zaopatrze sie w tania wersje sprzetu (czyli kamerki internetowe - 30 k/s w 320x240 :>) troche elektroniki dokupie extra i podlacze do jednego CCD elektroniczne synchro i przetworniki z 2 innych kamerek. pozniej znowu zgrac to w jeden sygnal i jakby nie patrzec, z 30 k/s robi sie 90 :D. co ciekawe z moich przebieglych obliczen wynika, ze wlasciwie jedynym ogranicznikiem bedzie tu wlasnie synchro :> - ile z niego wyciagniesz tyle mozesz pakowac. to jest najbardziej prymitywna metoda jaka mi przychodzi do glowy - macie jeszcze jakies inne pomysly? jak to osiagnac wykorzystujac tani i dostepny sprzet? pozdro.


piątek, 13 października 2006, 17:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3229
Post 
moim skromnym zdaniem nie podłączysz jednego przetwornika jednocześnie do 3 kamer. analogicznie nie podłączysz trzech magnetowidów do jednego tv...

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 13 października 2006, 17:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 października 2006, 12:41
Posty: 6
Post 3 sztuki
a co mi tam, sprobuje. moze sie czegos nowego przy okazji naucze. pozdro


piątek, 13 października 2006, 18:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3229
Post 
to przy okazji spróbuj się dowiedzieć, w jaki sposób możnaby podmienić mały ccd kamery na duży ccd z aparatu fotograficznego :D

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 13 października 2006, 19:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 października 2006, 12:41
Posty: 6
Post ccd
hehe, spox. zapytam czy ktos potrafi.


piątek, 13 października 2006, 20:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post Re: bebechy
kameraman napisał(a):
GrassHoppeR: o tym wlasnie mowie. zaopatrze sie w tania wersje sprzetu (czyli kamerki internetowe - 30 k/s w 320x240 :>) troche elektroniki dokupie extra i podlacze do jednego CCD elektroniczne synchro i przetworniki z 2 innych kamerek. pozniej znowu zgrac to w jeden sygnal i jakby nie patrzec, z 30 k/s robi sie 90 :D. co ciekawe z moich przebieglych obliczen wynika, ze wlasciwie jedynym ogranicznikiem bedzie tu wlasnie synchro :>


I zastosuj magazynek bębenkowy do obracania CCD :lol:

Sorry, ale Twoje pomysły są na poziomie 5-latka. Może wcześniej postaraj się dowiedzieć (choć w minimalnym stopniu) na jakiej zasadzie działa kamera czy aparat foto i przetwornik CCD.

_________________
http://www.art-fx.eu


piątek, 13 października 2006, 21:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3229
Post 
nie całkiem na temat, ale zerknij na to:
http://www.whites.com/heads_cranes/big_freeze.asp

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 13 października 2006, 21:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 października 2006, 12:41
Posty: 6
Post Re: bebechy
prosze, prosze, Kenzo, spokojnie. wyluzuj czlowieku bo zatoru tetnicy dostaniesz. chetnie poczytam, jesli masz cos ciekawego do napisania o matrycach ccd. powaznie mowie. a swoja droga 5-latki miewaja bardzo 'odswiezajace' spojrzenie na rozne problemy, natury technicznej rowniez. slyszales o konstruktywnej krytyce? jesli cos zle zrozumiales (albo ja zle napisalem) to chetnie wyjasnie - matryca CCD to CCD, a cala elektronika dodatkowa to 'przetworniki' i 'bebechy', zeby nie bylo nieporozumien. wniosek taki, ze nie ma czego obracac, bo matryca jest tylko jedna. a problem sprowadza sie do odpowiedniej synchronizacji sygnalu na wejsciu i wyjsciu ukladu i wystarczajaco szybkiego odswiezania obszaru czujnika (o CCD mowie) - obie sprawy sa jak najbardziej do rozwiazania (albo podaj mi jasny dowod, ze nie sa. to tez mozliwe, bo moge czegos nie wiedziec). a jak taka metoda Ci nie pasuje, a wymysliles jakas inna, to sie podziel. masz jakies pomysly, zamiast 5-latki deprecjonowac? pozdrawiam

[ Dodano: Sob Paź 14, 2006 12:12 am ]
GrassHoppeR: fajna sprawa. pasowaloby mi takie rozwiazanie, do poki nie zobaczylem tego slideshow na dole i rozmiarow tego sprzetu calego. w moim przypadku 2 rzeczy nie pasuja: potrzebny jest mi jeden obiektyw, bo w kazdym innym przypadku obrazy z kazdego beda zawsze troche rozne od siebie. a po drugie interesuje mnie skala mikro (doslownie), a nie szerokie ujecia otaczajacego nas swiata :>. pozdro.

a Kenzo, jeszcze jedno: fajne foty na http://www.art-fx.eu, to Twoje? czym i jak robiles? konkretnie chodzi mi o robale w makro i krople w foto eksperymentach.


piątek, 13 października 2006, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Cytuj:
prosze, prosze, Kenzo, spokojnie. wyluzuj czlowieku bo zatoru tetnicy dostaniesz. chetnie poczytam, jesli masz cos ciekawego do napisania o matrycach ccd. powaznie mowie.


chyba mialem zly dzien.

Wracajac do problemu, to niestety zadna samorobka tego nie rozwiąze, tym bardziej jesli sie nie chce isc w gigantyczne koszty. Im wiecej klatek na sek. potrzebujesz tym sprzet musi miec jasniejszy obiektyw i wieksza matryce (o ile nie chcesz nagrywac czerni), a co za tym idzie wyzsza cene. Dlatego tez czesto stosuje sie do tego celu aparaty foto (np jak w przykladzie podanym przez Grassa) o ile oczywiscie kilkaset Nikonow z bardzo jasnym obiektywem mozna uzyskac za niski koszt.

kameraman napisał(a):
a Kenzo, jeszcze jedno: fajne foty na http://www.art-fx.eu, to Twoje? czym i jak robiles? konkretnie chodzi mi o robale w makro i krople w foto eksperymentach.


Minolta Z20, jakio szkła makro dwie soczewki wyciagniete z ruskiej lornetki + dyfuzor na lampe blyskowa

_________________
http://www.art-fx.eu


niedziela, 15 października 2006, 21:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Jak napisano wczesniej problem w tym jak dziala matryca CCD/CMOS. Jesli chcesz miec wiecej klatek musisz miec matryce o wyzszym klatkazu. To na co bedzie to zczytywane jest bez znaczenia. Moglbys uzyc trzech matryc (A, B i C) "patrzacych" przez jedno CCD i sczytujacych obraz na zasadzie A B C A B C ale i tak kazda matryca musi byc zdolna do zarejestrowania obrazka 1/90 sek. Potem ma 2/90 na przetworzenie i znowu. Wiec wychodzi na to samo.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


niedziela, 15 października 2006, 23:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3229
Post 
Kenzo napisał(a):
Minolta Z20, jakio szkła makro dwie soczewki wyciagniete z ruskiej lornetki + dyfuzor na lampe blyskowa


siemka,

będzie OT.
@Kenzo,
wiem, że masz doświadczenie w stronę powiększania, a ja mam pytanie w drugą stronę. ostatnio zaskoczony zostałem pytaniem, czy można użyć soczewki wklęsłej żeby zrobić nasadkę wide. wygrzebałem więc małe szkiełko, przyłożyłem do obiektywu kamery i oto co uzyskałem:
Obrazek Obrazek
żółta obwódka to obudowa szkiełka. przez nią właśnie nie wiem jak zniekształcony jest obraz po bokach. może wiesz, gdzie można coś o tym znaleźć, a może sam próbowałeś? nie będzie to co prawda rewelacja, ale wydaje mi się, że obraz mógłby być do przyjęcia.
przy okazji - jak sprawdzić moc soczewki wklęsłej? albo inaczej, jak się oblicza dioptrie ze stosunku wielkości kadrów i odwrotnie?

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


niedziela, 15 października 2006, 23:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL