Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 04:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Progresywny skan 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 października 2006, 13:58
Posty: 3
Post Progresywny skan
Witam !

Prosze o pomoc : Mam na myśli dwa rodzaje kamer :

1)HDR-FX1 SONY
2)DVX-100B PANASONIC

Wiem ze HDR-fx1 ,w odroznienieniu do DVX100 ,nie ma skanowania progresywnego przez co nakrecony material nie bedzie wygladac jak "film" . W DVX-100 natomiast jesli chodzi o imprezy okolicznosciowe - sluby ,komunie - trzeba umiec ustawiac manuala ,w czym sony sobie bardzo dobrze radzi na automacie .

WAZNE
FX1 potrafi nakrecic material z wysoka rozdzielczoscia 1080i (cholernie boli mnie to ze nie ma tego trybu progresywnego) .Czy mozna jakos przerobic film z 1080i do 1080p tak by wygladalo to jak nakrecone filmowa kamera ?


sobota, 21 października 2006, 18:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
No widać nikt nie wie. Problem jest zastanawiający z tym progresywnym skanowaniem. Jeśli zrobimy to w jakimś programie do edycji czyli połączymy dwa pola w jedno tracimy na jakosci. Także chyba nie ma możliwosci.
Zastanawiam się o co chodzi z tym filmowym wyglądem. Obrazków w kinie jest 24 na sekunde z czego każdy jest wyświetlany dwa razy czyli 48 "mgnień" Tutaj jest pełnych 50 mgnień. Co powoduje róźnicę ? Te dwa mgnienia ? Czyli ten nieco mniej płynny ruch ? Please niech ktoś podrzuci jakieś info.
Dziekuję bardzo i pozdrawiam.


poniedziałek, 23 października 2006, 14:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
jeśli z1 różni się od fx1 tylko częścią oprogramowania, definiowalnymi przyciskami i xlr to fx1 obsługuje skanowanie progresywne, ale tylko dla materiału DV. Pozatym 1080i po wywaleniu połowy pól to 540p, a PAL to 576p, więc nie powinno być olbrzymiej straty jakości (ale oczywiście będzie)

_________________
ETC Grupa Filmowa


poniedziałek, 23 października 2006, 21:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Przepraszam ale troche galopujecie. Deinterlace (czyli usuniecie pol) to nie wyrzucenie co drugiego polpola tylko przerobienie ich na jedna klatke. Czyli rozdzielczosc pozostaje taka jak na wejsciu. Gorzej z jakoscia. Jednak te dwa pola roznia sie miedzy soba i interpolacja nie jest idealna.

@Kossof. Nie w mgnieniach problem ale w klatkach. Jest roznica kiedy pokazujesz jedna klatke (pelna) przez 1/25 sekundy a kiedy pokazujesz dwa polpola przez 1/25 sekundy. Skan progresywny polega wlasnie na nagrywaniu pelnej klatki.

@adamskyy666. Oczywiscie, ze sa metody usuniecia przeplotu i udawanego trybu filmowego. Problem w tym, ze Panaslonik robi nie tylko za nas skan progresywny ale posiada bardzo mocno definiowalny obrazek, nie tylko w kategorii korekty barwnej jak Sony ale rowniez w sposobie rejetracji matrycy i funkcji kolankowej (slynne opcje cinelike). Mozna to potem zrobic w programach do efektow albo edycyjnych ale nie bedzie wygladac tak dobrze. Decyzja nalezy do Ciebie. Rozdzielczosc HDV czy wyglad obrazka.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 24 października 2006, 13:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Ha albo jedno i drugie czyli HDV i progressive czyli Sony HDV HVR-V1.

Pozdrovka.


wtorek, 24 października 2006, 14:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
A widziales material z tego? Jest fatalnie. Kraza po sieci zdjecia ze spadochroniazami. Moim zdaniem najwieksza wada jest to ze przepala swiatla. Niestety porazka.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 24 października 2006, 21:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Ech skąd ten pesymizm i niechęć do HDV. Tu o niej się bardzo dobrze pisze, a wręcz ponoć jest tak samo dobra jak Z1 http://www.dvuser.co.uk/content.php?CID=141

3mka


wtorek, 24 października 2006, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Kossof napisał(a):
Ha albo jedno i drugie czyli HDV i progressive czyli Sony HDV HVR-V1.

Pozdrovka.


Jeśli już się w to bawić to... HD i HVX-200. :-)

adamskyyy666 napisał(a):
Witam !

Prosze o pomoc : Mam na myśli dwa rodzaje kamer :

1)HDR-FX1 SONY
2)DVX-100B PANASONIC

Wiem ze HDR-fx1 ,w odroznienieniu do DVX100 ,nie ma skanowania progresywnego przez co nakrecony material nie bedzie wygladac jak "film" . W DVX-100 natomiast jesli chodzi o imprezy okolicznosciowe - sluby ,komunie - trzeba umiec ustawiac manuala ,w czym sony sobie bardzo dobrze radzi na automacie .

WAZNE
FX1 potrafi nakrecic material z wysoka rozdzielczoscia 1080i (cholernie boli mnie to ze nie ma tego trybu progresywnego) .Czy mozna jakos przerobic film z 1080i do 1080p tak by wygladalo to jak nakrecone filmowa kamera ?


Kupiłem DVX-100B ze względu na jakość obrazu i tryb progresywny. Początkowo po włączeniu skanowania progresywnego byłem zniechęcony brakiem płynności ruchu postaci... Olałem progressive scan i rejestrowałem wszystko z przeplotem. Ruch płynny, ale plastyka nie ta. :( W końcu po około 150 godzinach pracy z kamerą "nauczyłęm się jej" i zrobiłem jeszcze jedno podejście do trybu progresywnego. Nauka obsługi i prowadzenia kamery nie poszła w las i od tego czasu zarejestrowałem już kilka ślubów w progresywnym. Powiem szczerze, że już nie wrócę do przeplotu. :-) Never. :-)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 25 października 2006, 11:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 października 2006, 13:58
Posty: 3
Post 
Dzieki za rade = prawdopodobnie zdecyduje sie na dvx100a i nie bede bawil sie w "filtry ". Mam jeszce pytanie propo licznika pracy kamery - czy mozna go skasowac tak aby naliczalo od nowa ? - > mam oferte kupna niby nowej kamery ale chcial bym sprawdzic czy nie byla mocno eksplaotowana ;] .

Richi_TDI i Luka_Brazzi wiem ze to juz pewnie bylo poruszane na forum - ale jakie polecacie mikrofony do dvx100a tak aby dobrze zbieraly dzwiek ?/zastosowanie rozne - filmy - od czasu do czasu koncerty i jakies imprezki okolicznosciowe /.DZIEKI Z GORY !


piątek, 27 października 2006, 02:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
adamskyyy666 napisał(a):
Richi_TDI i Luka_Brazzi wiem ze to juz pewnie bylo poruszane na forum - ale jakie polecacie mikrofony do dvx100a tak aby dobrze zbieraly dzwiek ?/zastosowanie rozne - filmy - od czasu do czasu koncerty i jakies imprezki okolicznosciowe /.DZIEKI Z GORY !


Osobiście używam T.Bone ST-500 i w moich zastosowaniach sprawdza się doskonale. To jeden z najtańszych mikrofonów nadających się do tej kamerki.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


piątek, 27 października 2006, 02:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 października 2006, 13:58
Posty: 3
Post 
Dzieki za pomoc ;] .Mam pytanko jeszce na wyrost ... - > jak sie zgrywa filmy z DVX100 za pomoca FireWire ? Potrzebny jest do tego jakis soft ?

ps:gdzies na stronce http://www.dvxuser.com znalazlem info ze jest juz mozliwosc upgradu kamery fx1 na tryb progresywny + nagrywanie materilu prosto na hdd ....


niedziela, 29 października 2006, 20:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 listopada 2006, 06:06
Posty: 21
Post 
HC3 ma w hdv tryb 1080i oraz 720p czyli chyba progresywny? niemozliwe zeby kamery z wyzszej polki tego nie mialy.
pozdr
w


niedziela, 5 listopada 2006, 06:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
adamskyyy666 napisał(a):
Dzieki za pomoc ;] .Mam pytanko jeszce na wyrost ... - > jak sie zgrywa filmy z DVX100 za pomoca FireWire ? Potrzebny jest do tego jakis soft ?


Materiał zgrywa się tak jak z każdej innej kamery DV. Nie potrzeba żadnego dedykowanego softu. Wystarczy najzwyklejszy Windows Movie Maker. :-)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


wtorek, 7 listopada 2006, 23:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 października 2006, 13:58
Posty: 4
Post 
Kamerka to cudo - !! . Jestem cholernie zadowolony ze ja wybralem . W progresie krecenie to miod ! . Mam pytanie - jak zrzuczam material nakrecony w trybie 720i na kompa to przy ogladaniu obserwuje jakies zaklocenia na konturach <kreseczki> w poziomie . Jak oobraz jest nieruchomy to wszystko jest ok . Czy mozna sie jakos tego pozbyc ?


środa, 8 listopada 2006, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
przeplot - poszukaj o tym, było na forum pierdyliard razy.

_________________
ETC Grupa Filmowa


środa, 8 listopada 2006, 19:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL