Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 20:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Opis funkcji kamery Panasonic 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Opis funkcji kamery Panasonic
Kupilem kamere ,niestety bez instrukcji obslugi.
Mozecie mi powiedziec do czego sluży ...:

Obrazek

Obrazek



Czy wpinając w to miejsce wtyk s-video ,a ponizej chinch do audio,pozwoli mi to na zrzucenie materialu z kamery na dysk ?
Czyli mam kupic standart s-video,wpiąć i bedzie dzialac,czy moze dla kamer jest jakies specjalne ?


Obrazek



MACRO ??? Czy to jest prawdziwe makro takie jak mozna kupic jako nakladke na obiektyw?
Obrazek


Co odpowiada za co ?
Obrazek


piątek, 3 listopada 2006, 00:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Nigdy nie miałem w ręku takiej kamery (VHS) ale część rzeczy jest z pewnością analogiczna do cyfrowych więc:
1 - zapis na taśmie zacznie się od czarnego obrazu i stopniowo rozjaśni do tego co widzisz w wizjerze
2 - ustawienie migawki
3 - bardzo ważna funkcja balansu bieli (niestety w Twoim przypadku brak manualnych ustawień). Balans bieli odpowiada za poprawną kolorystykę obrazu.
4 - ustawianie ostrości (do wyboru masz opcje autoamtu lub manualną)
5 - index czyli pozostawienie zapisu na taśmie pozwalającego na automatyczne odszukanie go przez kamere
6 - domyślam się że jest to forma samowyzwalacza czyli kamera sama zacznie nagrywać po określonym czasie
7 - niestety nie wiem ;)

Podłączając kabel S-Video wydaje mi się ze otrzymuje się zarówno obraz jak i dźwięk. Problem w tym że o ile się nie mylę gniazdo S-Video wygląda nieco inaczej. Niemniej jednak z opisów pod gniazdami wynika że jest to wyjście wideo i wyjście audio.

Jak będzie działało "makro" w tym przypadku trudno powiedzieć. Podejrzewam że pozwoli Ci na uzyskanie wyraźnego obrazu z odległośći około 20 - 30 cm.

Ostatni obrazek to pierścienie ostrości i przesłony jak mniemam ;)

Mam nadzieje że troche pomogłem, a przynajmniej nie zaszkodziłem ;)


piątek, 3 listopada 2006, 09:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
sheepi napisał(a):
Mam nadzieje że troche pomogłem, a przynajmniej nie zaszkodziłem ;)


BARDZO :wink:
dzieki


piątek, 3 listopada 2006, 11:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
7) - działa przy WYłączonym autofokusie. Po wciśnięciu automatycznie ustawia ostrość.


piątek, 3 listopada 2006, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Ad6. służy do nagrywania poklatkowego najprawdopodobniej - nagrywasz jedną klatkę - potem powiedzmy minuta przerwy i kolejną klatkę łapiesz ... na pewno widziałeś w TV szybko zachodzące słońce albo rozwijające się pączki kwiatów ....

To pokrętło przy napisie "IRIS" mogłoby służyć do przymykania i otwierania przesłony - aczkolwiek nie postawiłbym na to pieniędzy - musiałbym zobaczyć efekty działania ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 3 listopada 2006, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Gniazdo opisane "adaptor" prawdopodobnie zawiera sygnał S-Video, jednak po zastosowaniu przejściówki podobnej jak przy kartach graficznych komputera można go wykorzystać. S-Video nie zawiera dżwięku. Poniżej są gniazda czincz; video i audio.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


piątek, 3 listopada 2006, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post PODŁĄCZENIE POD KOMPUTER
i znów sie narodzil problem...
Chce tą kamere podpiac pod komputer i nie wiem do konca jak:

to moja karta TV WinfastExpert
Obrazek

no,a tu tył kamery :
Obrazek


wydaje mi sie ,ze powinienem z kamery wypuscic sygnal za pomocą tych dwoch chinchy audio/video.Natomiast do karty wpiąć sie w ...NO I TU JEST PYTANIE ...


piątek, 3 listopada 2006, 16:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
...poprzez gniazdo oznaczone jako AV Input, dźwięk wpinasz w Audio in na dźwiękówce.

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 3 listopada 2006, 17:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 10:31
Posty: 71
Post 
Ta kamera to VHS a nie SVHS i napewno nie ma w niej gniazda S-VIDEO. Przez łącze S-VIDEO nie idzie dźwięk a sam obraz. Gniazdo z podpisem ADAPTOR napewno nie będzie żadnym z gniazd VIDEO a np. gniazdem do podłączenia tytulatora. Gniazdo EDIT służy do połączenia kamey np. z magnetovidem w celu ułatwienia montażu (posiadam taki przewód). Ten model kamery jest MONOFONICZNY i dwa widoczne chinche to:
- żółty - obraz
- biały - dźwięk MONO.

_________________
AC160 UX180
K3IID
PDP 50VT30 43EXW754


sobota, 4 listopada 2006, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam,
więc tak:
1 obrazek
Cytuj:
1 - zapis na taśmie zacznie się od czarnego obrazu i stopniowo rozjaśni do tego co widzisz w wizjerze
2 - ustawienie migawki
3 - bardzo ważna funkcja balansu bieli (niestety w Twoim przypadku brak manualnych ustawień). Balans bieli odpowiada za poprawną kolorystykę obrazu.
4 - ustawianie ostrości (do wyboru masz opcje autoamtu lub manualną)
5 - index czyli pozostawienie zapisu na taśmie pozwalającego na automatyczne odszukanie go przez kamere
6 - domyślam się że jest to forma samowyzwalacza czyli kamera sama zacznie nagrywać po określonym czasie

to sie zgadza, oprócz 2, bo 2 to nei ustawienie migawki, ale wymuszenie jaknajwiększej jej prędkości, np przy filmowaniu szybkiej akcji + 6 to również nagrywanie klatkowe, tak jak napisał jesoo
7 - chwilowe włączenie automatyki ostrości

2 obrazek
ustawienie przysłony - na 100% :) przycisk iris zapewne wyłącza automatykę przysłony

3 obrazek, od góry masz gniazdo do edycji z magnetowidem, edytorem, drugą kamerą
gniazdo do edytora tytułów (zawiera wyjście i wejście wideo)
wyjście wideo
wyjście zasilania do modulatora RF
wyjście dźwięku

MACRO - napewno nie jest, ale może Ci wystarczy takie jakie jest, po prostu sprawdź

Liczby na obiektywie - w tej linii co macro masz zapewne liczbę przysłony, ale tego nie jestem pewien. W linii "2" masz odległości ostrzenia => dla przysłony takiej jak numerek na prawej linii ostrość kamera łapie na odległość taką jaka na lewej linii.


generalnie możesz spokojnie ponaciskać te wszystkie przyciski, zobaczyć jak działają, nic nie zepsujesz.

_________________
ETC Grupa Filmowa


sobota, 4 listopada 2006, 11:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL