Teraz jest poniedziałek, 25 czerwca 2018, 10:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Odzyskanie materiału z kasety DV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 listopada 2006, 14:40
Posty: 4
Post Odzyskanie materiału z kasety DV
Problem jest taki: kamera canon mv590, kaseta DV60 SonyPremium. Kamera używana amatorsko, sporadycznie, ale przez lata. Ostatni raz użyta we wrześniu, i wtedy zrzucono klipy przez FW na komputer. Zero problemów. Do wczoraj.
Próbując zrzucić inne klipy z tej kasety, odkryłem pasek kwadratów, biegnący przez środek ekranu. Widać je na każdej zarejestrowanej wcześniej kasecie. Zapisują się one też na HDD, i widać je na ekraniku kamery. Czyszczenie głowicy kasetą czyszczącą nic nie dało.
I teraz będzie najlepsze. Zaniosłem kasetę do pracy, gdzie mam "półprofesjonalny" magnetowid JVC, i ten JVC nie wyświetlił nic, złapał co prawda timecode, ale po chwili na ekranie pokazało się "use cleaning casette". Magnetowid właśnie wrócił z serwisu po gruntownym czyszczeniu, i z innymi kasetami DV śmiga.
No i jeszcze jedno. Włożyłem nową, czystą kasetę TDK do tego mojego canona, nagrałem parenaście sekund nowego materiału, i... ten materiał odtwarza się bez problemów. A stare kasety mają ten p... pasek.
Kamera idzie do serwisu, to pewne, bo każdą kasetę zapisuje pewnie inaczej. Ale czy jest szansa, by uratować klipy z tych feralnych, starszych kaset?


wtorek, 7 listopada 2006, 15:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
prawdopodobnie zabrudzona tasma, skoro po chwili odtwarzania na tym magnetowidzie pokazal sie komunikat, aby oczyscic glowice.
A materialu z kasetki nie odzyskasz. Jak zostal zapisany na tasmie, taki juz bedzie niestety...


wtorek, 7 listopada 2006, 15:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 listopada 2006, 14:40
Posty: 4
Post 
Historia jest o tyle dziwna, że ja z tej kasety ściągałem klipy kilka tygodni temu, i ściągały się OK. Czyli coś się stało w międzyczasie. Kaseta raczej się nie ubrudziła, bo jej nikt nie ruszał, po prostu tkwiła w kamerze. Może się cholera rozmagnesowała?


wtorek, 7 listopada 2006, 16:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
Może ostatnim razem krzywo wsadziłeś kasetę i się zagięła na całej długości... Może ZA głowicą, na rolce był brud... Trudno powiedzieć. Moja rada:
1. Obejrzyj taśmę, czy nie jest zagięta wzdłuż.
2. Przegraj ją na dysk (lepsze to, niż nic, gdyby taśma nie wytrzymała Twojej "kuracji" ;-)
3. Wyciągnij kawałek taśmy, podłuż pod nią ołówek i delikatnie przewijaj - tak, by taśma była cały czas naciągnięta.

Ale NAJPIERW !!! Spróbuj ją odtwarzać każdej kamerze, która Ci się nawinie - odwiedź paru kumpli, którzy mają kamery. Może któraś "łyknie" twoją pechową kasetę. Powodzenia i napisz, czy się udało.


wtorek, 7 listopada 2006, 16:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
Witam
Jest sposób na odzyskanie materiału.To magnetowidy Sony DSR-1500,oraz DSR-2000AP.Zależy to jednak od wielu czynników(np.ile razy taśma była zagrana,rodzaj i częstotliwość dropów).
pozdrawiam
michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


wtorek, 7 listopada 2006, 16:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 listopada 2006, 14:40
Posty: 4
Post 
Michał, a znasz kogoś, kto ma taki magnetowid?


wtorek, 7 listopada 2006, 18:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
A skąd jesteście żołnierzu?

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


wtorek, 7 listopada 2006, 18:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 listopada 2006, 14:40
Posty: 4
Post 
Melduję, żem z Warszawy, a właściwie to żem dojezdny, spod, z Grodziska Maz.


wtorek, 7 listopada 2006, 22:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
No to jesteś w domu.W W-awie pomijając prywatne studia ,na pewno jest w większości ośrodków TV.To do dziś popularne recordery DVCAM.Najpewniej zapytaj w Polsacie,mieli kiedyś 2000AP na łaczach.Pamiętam kilka przypadków uratowania materiałów,ale to tak jak pisałem wcześniej zależy od wielu czynników.Spróbuj,powodzenia.Jak Ci się powiedzie,opisz na forum,czasem tu zaglądam i może znajdę czas aby opisać te czynniki.
pozdrawiam
michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


wtorek, 7 listopada 2006, 22:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 sierpnia 2010, 17:07
Posty: 23
Post Re: Odzyskanie materiału z kasety DV
mam taki magnetovid Sony DSR 2000AP.
' ŁYKA ' nawet dv mini w LP , URATOWAŁ WIELE BEZNADZIEJNYCH KASET.


poniedziałek, 8 maja 2017, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 441
Lokalizacja: Mazury
Post Re: Odzyskanie materiału z kasety DV
na szczęście czasy tego badziewia sie skończyły

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


poniedziałek, 8 maja 2017, 22:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Pawel36 i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL