Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 19:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Awaryjność-wady Sony FX 1 !!! 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post Awaryjność-wady Sony FX 1 !!!
Witam. Akademia Filmu i Telewizji w Warszawie wypożycza swoim studentom kamery Sony FX 1. Aby wypożyczyć kamerę trzeba podpisać umowę.
2 punkty umowy mówią o tym, że nie można pracować kamerą zasilając ja z sieci, oraz, że nie można podłączać kamery w czasie filmowania do telewizora jako podglądu. Wypożyczając kamerę Z 1 juz nie ma takich punktów. Zrobilem małe dochodzenie. Otóż punkty te dodano po częstych awariach kamer FX 1. Podobno palą się w wyżej wymianionych warunkach bezpieczniki kamery. Wymiana bezpiecznika to koszt 600 zł. Podobno dzieje się to nagminnie. Serwis cały czas przyjmuje FX 1 ze spalonymi bezpiecznikami. Co o tym sądziecie drodzy posiadacze FX 1 czy mieliscie podobne przypadki ? dziękuje za informacje.

Pozdrawiam Kossof.


niedziela, 26 listopada 2006, 23:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeżeli kamera jest na gwarancji to chyba nie powinno się za to płacić zwłaszcza za taką głupotę jaką jest wymiana bezpiecznika.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


niedziela, 26 listopada 2006, 23:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
W Afit na kamery juz sie skonczyla gwarancja. Bezpiecznik to nie glupota. Jest wlutowany w plytę glówną. Ponoć padały na gwarancji i po.

Pzdr.


poniedziałek, 27 listopada 2006, 00:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
No to faktycznie pracy na 600 zł wylutować dwie nózki :D Pewnei tam są bezpieczniki z platyny.
Ok, może się dzieje tak jak się dzieje ale gdybym nie miał już gwarancji na kamere to bym sobie zwatował ten bezpiecznik drutem ;) :D

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


poniedziałek, 27 listopada 2006, 01:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
To moze nie byc takie latwe. Ja juz 2 razy mialem spalony bezpiecznik w aparacie cyfrowym Canona. Koszt wymiany 350 zł. Raz rozebralem sam i nie moglem za chorobę go znaleźć. Nawet nie dali zobaczyć jak on wygląda. Serwis w Warszawie na Żytniej (@@&^&^(&%$%_)*(()*(_))


poniedziałek, 27 listopada 2006, 01:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
:lol:


poniedziałek, 27 listopada 2006, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Bo to nie są takie bezpieczniki jak w samochodzie ;) :D Najczęściej wyglądają jak mały kondensator albo dławik w obudowie i są wlutowane do płytki.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


poniedziałek, 27 listopada 2006, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
^^ dokładnie, są to "małe sześciany" do montażu SMD i mając znajomego elektronika czy dobry serwis RTV można to wymienić za paręnaście zł...

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


wtorek, 5 grudnia 2006, 00:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
U mnie na razie wszystko dobrze działa. Zarówno przy pracy kamerty podłączonej do sieci jak i do telewizora. Ale skoro zdarzają sie takie przypadki to chyba zaprzestane tych praktyk...

Jedyne co mnie zastanawia to dwa zepsute akumulatory, jeden po drugim. Oba wprawdzie tej samej firmy (zamienniki) ale zastanawiam się czy to nie wina kamery. Oryginalny akumulatorek działa bez zarzutu jednak jak wiadomo, oferuje zbyt krótki czas pracy.

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


środa, 27 grudnia 2006, 02:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Pracowałem na z1 podczas podłączonego wszystkiego co sie da (zasilanie AC, podgląd na TV, słuchawki, mikrofony z phantomem, tylko sterownika lanc brakowało) i nigdy żadnych problemów.
Baterie mamy zamiennik od premiumgold i działa bez zarzutu... bardzo mi sie podoba ten napis "700 minutes left"

_________________
ETC Grupa Filmowa


środa, 27 grudnia 2006, 13:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL