Teraz jest piątek, 19 października 2018, 07:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Sterowanie kamerą zawieszoną na kranie kamerowym 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Sterowanie kamerą zawieszoną na kranie kamerowym
Pytanie niby głupie, ale nie do końca.
Jak sterować funkcjami kamery typu: zoom, ostrośc, przesłona, balans kolorów, itp., jeżeli kamera jest zawieszona na kranie kamerowym, czyli w zasadzie nie ma możliwosci fizycznie jej dotknąć. Oczywiście na żywo widać podgląd obrazu na jakimś monitorku 7-10".

Zasadniczo interesują mnie nieco "poważniejsze kamery" - powiedzmy:
Panasonic AG-DVC30E, Sony VX-2100, Sony PD170, Canon XL1, Canon XM2 ....... i oczywiście wyższe modele.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 27 listopada 2006, 02:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3252
Post 
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=+Zo ... Google&lr=

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 27 listopada 2006, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Zoom to jak widzisz nie problem. Co do ostrosci to niestety follow focus radiowy. Z przeslona nie mam pomyslu. Z tego co pamietam to w Panasloniku 100B mozna kierowac przeslon a i ostroscia z LANC'a ale nie jestem pewien.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 27 listopada 2006, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Z tego co pamietam to w Panasloniku 100B mozna kierowac przeslon a i ostroscia z LANC'a ale nie jestem pewien.


Dobrze pamiętasz. :-)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


poniedziałek, 27 listopada 2006, 15:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
przesłoną można kierować np serwem z nałożonym gumowym kułkiem,(odpowiednio dużym w stosunku do pokrętła) całoś umieszczamy przy pokrętle od przesłony na sztywno. Trzeba oczywiście mieć głowice z odpowiednio zrobioną tacą pod kamerę. A tak przy okazji moze ktoś szuka głowicy pod kamery do około 6-7kg, jeśli tak to prosze o kontakt, wyślę zdjęcia i jakiś frament filmu nakręconego z takiej głowicy.


poniedziałek, 27 listopada 2006, 15:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
tak WYGLĄDAŁO to na festiwalu jedynki w sopocie w tym roku.
http://www.arthur.za.pl/DSCN7279.html
http://www.arthur.za.pl/DSCN7281.html
http://www.arthur.za.pl/DSCN7283.html
http://www.arthur.za.pl/DSCN7290.html
http://www.arthur.za.pl/DSCN7289.html

to tak z ciekawości podałem. :mrgreen:
PZDR

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 27 listopada 2006, 16:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
No i? Zwykly hot head. Pamieteaj, ze bety (w skrocie mowie - kamery zbudowane na bazie bety) maja wyprowadzony sterownik zoom'u i ostrosci a przeslona steruje technik z wozu.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 28 listopada 2006, 11:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
no właśnie czy w takich kamerach po podpięciu "pyty" (nie wiem jak dokladnie nazywa się gruby kabel łączący kamere z realizacją ) przysłona nie idzie na sterownik w realizacji ?

tylko tu na glowicy kranu jakby pyty nie podpięto, może za cięzka była albo się nie chciała dobrze kręcić i rozbito oddzielnie zasilanie łobraz itp.


wtorek, 28 listopada 2006, 12:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
No i?


Cytuj:
to tak z ciekawości podałem. Mr. Green
PZDR

_________________
Powoli do celu...


wtorek, 28 listopada 2006, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Dyskusja zabrnęła jakby za daleko. Nie mam zamiaru zajmować się produkcją na miarę telewizji (wozy transmisyjne, technicy itp.). Ot zwykły kran, kamera na tym kranie + ja ,czyli operator.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 28 listopada 2006, 20:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL