|
Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 19:24
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Drosed
Nowy
Dołączył: środa, 29 listopada 2006, 17:10 Posty: 8 Lokalizacja: Warszawa
|
 Sony DCR HC23E
Hej,
Mam zamiar zakupić kamerę Sony HC23E. Nie wiem czy to dobry wybór.
Będę nią filmował jadące pociągi, więc nie wiem czy stabilizacja i autofokus sobie poradzą. Wszystko mi pasuje, jest korzystna cenowo. Oglądałem ją w sklepie ElectroWorld, jednak jak bym miał kupować to w jakimś dobrym sklepie internetowym.
Proszę, powiedzcie mi, co mi jest potrzebne do tej kamery. Mam Windows XP Home SP2, USB 1.1 i Ulead Video Studio 10. Czy coś jeszcze jest potrzebne? A i jeszcze dysponuję wolnym miejscem na dysku 8 GB.
Filmik jednego pociągu trwał by do 2 minut maksymalnie. Możecie mi powiedzieć, ile by to zajmowało miejsca z kompresją i bez kompresji? Bo te filmy później na płytkę DVD jako dane nagrywał, bo odtwarzacza DVD nie mam (tylko w komputerze).
Powiedzcie mi też, czy do mojego komputera (1.6 GHz, 256 MB RAM, WinXP, USB 1.1, bez FireWire) czy będzie współpracowała dobrze kamera i czy będzie można zainstalować bez problemów kartę FireWire.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, muszę mieć niedługo informację
Pozdr. Drosed
|
niedziela, 3 grudnia 2006, 22:14 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 4907 Lokalizacja: Tczew
|
 Re: Sony DCR HC23E
Drosed napisał(a): Hej, ...A i jeszcze dysponuję wolnym miejscem na dysku 8 GB. Matematycznie patrząc jeszcze trochę luzu zostanie, ale dysk twardy potrzebuje trochę wolnego miejsca do sprawnego działania, może wystąpić "gubienie klatek" przy przechwycie. Drosed napisał(a): Powiedzcie mi też, czy do mojego komputera (1.6 GHz, 256 MB RAM, WinXP, USB 1.1, bez FireWire) czy będzie współpracowała dobrze kamera i czy będzie można zainstalować bez problemów kartę FireWire. Pozdr. Drosed
Tak z firewire, więc - tak nawet trzeba.
PS Masz trochę mało RAMu, nawet jak na potrzeby Ulead Video Studio SE starszych wersji, dodawanych do firewire.
_________________ 最诚挚的问候
|
poniedziałek, 4 grudnia 2006, 10:31 |
|
 |
Drosed
Nowy
|
Możesz mi wytłumaczyć "gubienie klatek"? Zgrywał bym Ulead VS po krótkich filmikach 2-minutowych, czy wtedy "gubienie klatek" też by występowało?
Co do RAM, czy będzie jednak działać?
|
poniedziałek, 4 grudnia 2006, 19:55 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 4907 Lokalizacja: Tczew
|
Drosed napisał(a): Możesz mi wytłumaczyć "gubienie klatek"? Zgrywał bym Ulead VS po krótkich filmikach 2-minutowych, czy wtedy "gubienie klatek" też by występowało? Gdy transfer danych z kamery na dysk jest zbyt wolny, lub czymś zakłócony, część filmy się na dysku nie zapisuje. Wygląda to tak jakby z taśmy filmowej światłoczułej wyciąć nożyczkami po kilka klatek co chwilę. Przy dwuminutowych odcinkach ryzyko jest mniejsze... Drosed napisał(a): Co do RAM, czy będzie jednak działać?
Będzie. W ogóle to czas na próbę, bo tak zgadywać to sobie możemy  . Trzymam kciuki.
EDIT Sepuku Windowsa - no jak widać - same korzyści 
_________________ 最诚挚的问候
Ostatnio edytowano wtorek, 5 grudnia 2006, 09:31 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz
|
wtorek, 5 grudnia 2006, 00:25 |
|
 |
Drosed
Nowy
|
Z powodu nieszczęśliwego wypadku z programem Oczyszczanie dysku WinXP wyczyścił sam siebie.. Zainstalowałem od nowa go i hula jak burza
Teraz to chyba kamera pójdzie, a i 23 GB wolnego się zrobiło
Pozdr. Drosed [ Dodano: Wto Gru 05, 2006 5:12 pm ]Jeszcze chciałbym upewnić się, czy ostrość i światło nie zawiedzie mnie przy filmowaniu jadącego pociągu?
No no te pociągi to jeżdżą dość szybko 
|
wtorek, 5 grudnia 2006, 08:43 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|