Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 10:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kamera traci ostrość... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post Kamera traci ostrość...
Witam!!
Na ostatnim weselu, które zdarzyło mi się nagrywać, zauważyłem, że kamera, którą posiadam (JVC GRDVL-367eg) momentami traciła ostrość. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało. Wiem, że robiła tak gdy przechodziła szybko z jasnego w ciemne i na odwrót, ale nigdy podczas kręcenia przy normalnym świetle. Teaz co jakiś czas obraz tracił ostrość i nie potrafię dojść dlaczego tak jest. Czy np. jak się stoi z kamerą przy kolumnach orkiestry to mogą one mieć wpływ na obraz?? Czy może kamera jest uszkodzona??
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

_________________
Los sprzyja gotowości umysłu

Proc: Intel C2D E4500
Płyta: Gigabyte GA-P35 DS3L
Pamięć: 2x1 GB DDR 800 Mhz
HDD: Maxtor 250 GB,Seagate 640 GB
Grafika: ASUS Radeon EAH 3650
Napędy: Samsung S182M
Monitor: LG 1752S-SF
Kamera: JVC DVL-367eg


czwartek, 7 grudnia 2006, 00:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 6 lipca 2005, 21:04
Posty: 76
Lokalizacja: Oleśnica
Post 
ja tam powiem tylko tyle ze taka ''focusowa pompka'' pojawia sie jak sie ma ostrosc wlaczona jako automatyczna , moze przez przypadek miales ostrosc na auto ?


czwartek, 7 grudnia 2006, 02:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
Generalnie u mnie kamera ma 2 tryby: manual i auto. Zawsze nagrywałem w trybie manual i nie działo się tak. Tym razem początkowo nagrywałem w trybie manual i ostrość ginęła, a potem dla odmiany trybem auto i też tak samo było. Fakt faktem, że w trybie manual mam wszystko ustawione na auto, więc nie ostrość się sama dobierała. Powinienem zatem ustawiać ją ręcznie podczas kręcenia?? A może to takie dziwne miejsce było?? Dodam, że w domu i w kościele, a nawet w plenerze wszystko było OK, dopiero w restauracji ostrość zaczęła szwankować...

_________________
Los sprzyja gotowości umysłu

Proc: Intel C2D E4500
Płyta: Gigabyte GA-P35 DS3L
Pamięć: 2x1 GB DDR 800 Mhz
HDD: Maxtor 250 GB,Seagate 640 GB
Grafika: ASUS Radeon EAH 3650
Napędy: Samsung S182M
Monitor: LG 1752S-SF
Kamera: JVC DVL-367eg


czwartek, 7 grudnia 2006, 09:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Zdarza się, ze w miejscach mniej doświetlonych ostrość w trybie auto zawodzi. To samo się dzieje jeśli wykonasz kamerą bardziej zdecydowane ruchy.
Podejrzewam, że w Twoim przypadku to kwestia doświetlenia

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 7 grudnia 2006, 10:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Problem ten może pojawić się w czułych momentach kiedy kamera dostaje olśnienia np przez reflektor świateł dyskotekowych, światło w tych urządzeniach skupiane jest przez soczewki generując potężny strumień światła który często jest ruchomy i są to ułamki sekund kiedy zaświeci w obiektyw.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 7 grudnia 2006, 10:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
Pedro79 napisał(a):
Zdarza się, ze w miejscach mniej doświetlonych ostrość w trybie auto zawodzi. To samo się dzieje jeśli wykonasz kamerą bardziej zdecydowane ruchy.

Wydaje mi się, że światło było dobre, ale dla pewności przygotuję wycinek filmu do oceny. Co do ruchów, to czasem robię dość gwałtowne, ale nie zdarzało mi się wcześniej, żeby przy gwałtownych ruchach tracić ostrość. Tu zauważyłem, że nawet przy delikatnych ruchach tak się działo, a nawet czasem bez ruchu. Generalnie nie przy wszystkich gwałtownych czy wolnych ruchach tak się działo, ale szlag mnie trafia, bo fajne sceny muszę poucinać... :?


Pedro79 napisał(a):
reflektor świateł dyskotekowych


Nie było żadnych świateł dyskotekowych. Powodem może być np. zwykłe światło na ścianach bądź na suficie??

_________________
Los sprzyja gotowości umysłu

Proc: Intel C2D E4500
Płyta: Gigabyte GA-P35 DS3L
Pamięć: 2x1 GB DDR 800 Mhz
HDD: Maxtor 250 GB,Seagate 640 GB
Grafika: ASUS Radeon EAH 3650
Napędy: Samsung S182M
Monitor: LG 1752S-SF
Kamera: JVC DVL-367eg


czwartek, 7 grudnia 2006, 11:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL