Teraz jest wtorek, 13 listopada 2018, 04:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wyrzucic kompa i kamere za okno ? Pomozcie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 grudnia 2006, 14:52
Posty: 4
Post Wyrzucic kompa i kamere za okno ? Pomozcie
´Zaczne od poczatku. Laptop ktory posiadam to Hewlett Packard Pavilion zv5425EA (PW890EA) AMD Athlon™ XP-M 3000+, NVIDIA® GeForce™4 440 Go 64MB, HDD: 80 GB, Ram: 512 MB (2x256), Laufwerk: DVD Dual Brenner WLAN (54Mbit/s), 15" XGA TFT-Display, Windows XP Home.trzy dni temu kupilem kamere Sony HDR - HC 3. przy okazji dokupilem 1 GB ramu wiec teraz mam 1,25 GB RAM. Program do obrobki to pinnacle studio plus wersja 9,3. Narazie nagrywam w dv i tak zrzucam do kompa . I tu pojawia sie problem. Podczas przechwytywania z pelna jakoscia dv na dysk C jakos tam zrzuca ale gubi duzo klatek na 2 minutowym filmie okolo 150. Gdy zrzucam na dysk E to strasznie tnie obraz jest on spowolniony i nie wyglada to za ciekawie. Przechwytywanie robie bez podgladu bo jak chce wlaczyc podglad to wyskakuje okienko ze komputer moze byc za slaby itd. Gdy zrzucalem na Windows Movie Maker obraz byl ok ale glos by straszny. Zaktualizowalem sterowniki do karty graficznej i do procesora. Co do procesora to w biosie pokazuje predkosc 1600 Mhz ,a juz w pomocy technicznej windowsa pokazuje 796 Mhz .Robilem test prosesora programem CPU Mark 2,1 i tu tez pokazalo predkosc procesora 796 Mhz.Nie wiem dlaczego ta predkosc jest taka niska , wyczytalem ze maksymalna predkosc tego procesora to okolo 2100 Mhz Podczas przechwytywania wylaczone mam gg , skype, antywirus i wszystko co moze przeszkadzac.Prosze o pomoc . Jesli napisalem cos nie tak to sorki to wszystko dla mnie jest nowe ..Napiszcie czy da rade cos zrobic na tym laptopie czy jednak musze kupic nowego kompa. Wielkie dzieki.


sobota, 16 grudnia 2006, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wszystko wskazuje na to, że HDD nie wyrabia się. Zrób defragmentację. Powinno pomóc. Jeśli HDD jest mało wydajny to nie pomoże nawet defrag. Co do predkości CPU to pewnie masz włączony jakiś mechanizm zarządzania energią, który spowalnia CPU w celu mniejszego poboru prądu.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


sobota, 16 grudnia 2006, 15:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 grudnia 2006, 14:52
Posty: 4
Post 
Defragmentacje robilem . Na dysku c mam 10 gb miejsca i na dysku e mam 46 gb miejsca.Czy mozliwe jest ze tak wolna praca procesora powoduje to co wyzej opisalem ? Jesli tak to gdzie wylaczyc to cos co zarzadza energia? Jesli po przyspieszeniu procesora nic sie nie poprawi to jednak zakup nowego sprzetu ?


sobota, 16 grudnia 2006, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
No niestety musisz wszystko wyrzucić przez okno :D

Popełniasz następujące błędy:
- Pinnacle 9 nie obsługuje HDV (zakładam że chcesz zgrać materiał HD)
- Minimum to Pinnacle Studio Plus 10.6 i ostatni patch 10.7
- Minimum pamięci graficznej to 256MB żeby edytować HD
- Karta graficzna musi być zgodna z DX9
- O defragementacji wszyscy mówią ale tak naprawdę to musisz miec dużo wolnej przestrzeni na dysku. Jak chcesz zrobić godzinny film w HD to 20-25GB wolnego miejsca sugerowałbym.

Są sposoby żeby problem karty graficznej (najboleśniejszy w laptopie) obejść ale wtedy i tak i tak twoja konfiguracja nie będzie supportowana przez Pinnacle i nie możesz do nich żadnych pretensji zgłaszać bo cię wyśmieją tak jak mi się przydarzyło. Mam laptopa - 32MB na karcie graficznej, Pentium 1.4GHz, 1GB RAM, 100GB dysk na USB2, Pinnacle Studio 10.7 Plus MediaSuite - potrafię zmusić ten komputer do obróbki HDV ale nie jest to przyjemne.

Na poprawienie humoru radzę ci sciągnąć Ulead VideoStudio 10+ demo. Przez 30 dni masz pełną funkcjonalność i na pewno ściągniesz i obrobisz materiał HD z twojej kamery.

BTW, powiedz gdzie jest to okno z którego będziesz wyrzucał sprzęt - ja się pod nim ustawię :mrgreen:


sobota, 16 grudnia 2006, 16:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 grudnia 2006, 14:52
Posty: 4
Post 
Chce przechwycic DV i w kamerze mam ustawione nagrywanie w DV . Narazie nic nie robie w HD bo karta graficzna za slaba. Z tego co wyczytalem to powinienem przechwycic dv bez problemu. Wolnego miejsca jak wyzej napisalem dysk C 10 GB dysk E 46 GB . Tylko ten procesor cos mi wolno chodzi. I kabel ktorym to jest podlaczone to jest i.Link nie zrzucam przez Usb.Defragmentacje robilem dzisiaj rano.I dalej jest jak bylo.


sobota, 16 grudnia 2006, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
No to chyba jednak szybkość procesora lub szybkość dysku. W S10 jest możliwość pomiaru szybkości dysku. Podobno wystarcza 4MB/s. Ja po USB2 mam ok 18MB/s.
Spróbuj nagrywać w HD i pozwolić kamerze skonwertować do DV podczas przechwytywania. Może to da lepszy wynik niż nagranie w DV. Mnie żadna ramka jeszcze nigdy nie wypadła przy przechwycie z HC3, ale sciągam tylko HDV.


sobota, 16 grudnia 2006, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
99% dysk ten model notebooka posiada 80 GB ATA 100 4200rpm, to za malo chyba nawet na dv a co dopiero na hdv... dodamy ze system smiga na tym samym dysku + smieci (programy pliku i inne duperele) eliminuje to kompletnie ten dysk z przechwytywania obrazu.

najtanszym rozwiazaniem bedzie chyba dokupienie zewnetrznego dysku

_________________
:mrgreen:


sobota, 16 grudnia 2006, 16:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 grudnia 2006, 14:52
Posty: 4
Post 
NO i juz problem rozwiazany dzieki Richi_TDI !!!
W ustawieniach-opcja zasilania-schematy zasilania bylo ustawione przenosny/laptop po przestawieniu na stacjonarny w domu/biurze predkosc procesora podskoczyla do 1595 Mhz i kamerka smiga super. Richi_TDI jeszcze raz wielkie dzieki.


sobota, 16 grudnia 2006, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
viValdi napisał(a):
ale sciągam tylko HDV.


HDV ?

1080i czy 720P ?

Ile waży 1 min materialu na dysku po przechwycie ?

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


sobota, 16 grudnia 2006, 21:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Z HC3 można ściągać HDV tylko w formacie 1080i. Gdzieś widziałem notkę, że jest opcja 720p ale w mojej kamerze tego nie ma.
Waga pliku 1080i jest duża. Ostatnia moja produkcja (HDV2) to ok.58min i zajmuje 11.01GB czyli ok.190MB/min.
Wychodzi srednio 3.1 do 3.6MB/sek.
Teraz zrobiłem filmik 0:04:22 1440x1080 zajmuje 748MB, to samo 1280x720p 500MB, to samo 1920x1080 własnie się robi - wyjdzie ok. 1GB

BTW, gdzieś czytałem że Sony i Canon robią HDV tylko 1080 a JVC 720. Czy to prawda - nie wiem ale w HC3 i HV10 tak jest.

ps. ten film 58min renderował się do DVD (łącznie z wypaleniem płytki) na moim kompie 8h, ma ponad 96000 klatek


sobota, 16 grudnia 2006, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
viValdi napisał(a):
Waga pliku 1080i jest duża. Ostatnia moja produkcja (HDV2) to ok.58min i zajmuje 11.01GB


8O :roll:

Po prostu na kompa zrzuciłeś zinterpolowane SD a nie HD :idea:


viValdi napisał(a):
ps. ten film 58min renderował się do DVD (łącznie z wypaleniem płytki) na moim kompie 8h, ma ponad 96000 klatek


... czyli stworzyłeś HD-DVD lub BlueRay :?: :roll:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 17 grudnia 2006, 02:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
@ao

nic nie rozumiem co do mnie mówisz, jaka interpolacja, jaki Blu-Ray???

Ja robie to na co pozwala kamera czyli nagrywam HDV i ściągam HDV. Taką samą opinię o tym co robię ma "kamera" jak i "Pinnacle".

Czy możesz wyjaśnić skąd biorą się twoje domysły?

ps.
chyba domyślam się skąd twoja opinia. Jesteś zapewne przyzwyczajony do pracy z plikami AVI które mają podobną wielkość na godzinę. HDV2 to kompresja MPEG2 przez co objętość jest praktycznie taka sama jak SD. Na zwykłej taśmie 60min SD mieści się też 60min materiału HDV.


niedziela, 17 grudnia 2006, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
To co wgrywasz na komp to nie jest hdv tylko dv. HDV na dysku powinno zajmowac pomiedzy 38 a 50 GB za godzine obrazka.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


niedziela, 17 grudnia 2006, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
To co wgrywasz na komp to nie jest hdv tylko dv. HDV na dysku powinno zajmowac pomiedzy 38 a 50 GB za godzine obrazka.


dokładnie :idea:

... dlatego zapytałem, czy to HD-DVD czy też Niebieski Laser

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 17 grudnia 2006, 14:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 25 czerwca 2006, 16:39
Posty: 20
Post 
Ja tez mam hdr-hc3. Nagrywam hdv na kamerce i bez konwersji zgrywam vegasem 7 (hdv!) na dysk komputera i zajmuje tyle co sd, przy czym rozdzielczosc 1440x1080.
@viValdi jakim programem kompresujesz przy nagrywaniu na dvd, jakie masz ustawienia i jaki posiadasz komputer? (jesli mozna spytac;) )


niedziela, 17 grudnia 2006, 17:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL