Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 05:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 różnica w jakości między DV a HDV na tej samej kamerze 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post różnica w jakości między DV a HDV na tej samej kamerze
Czy jest róznica w zarejestrowanym obrazie nagranym w systemie DV a HDV? Oczywiście obraz rejestrowany na tej samej kamerze nagrywającej w HDV i w DV. Pytam, bo mam zamiar kupic kamere (sony A1E), i z pewnoscia bede filmować również w systemie DV.


niedziela, 14 stycznia 2007, 13:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
Mniej szczegółowy obraz to na pewno bo:

DV = 720x576
HDV = 1920x1080

Ale kolory itp. to sam nie wiem


niedziela, 14 stycznia 2007, 14:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
mała poprawka nie 1920-1080 tylko 1440-1080 w stosunku pikseli 1.333 do 1. A kolory według mnei trochegorsze w hdv. Ale obraz nagrany w HDV i przygotowany na dvd w rozdzielczości pal jest ładniejszy niż nagrany w dv.


niedziela, 14 stycznia 2007, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
Aha, zapomniałem że chodzi o A1E :P


niedziela, 14 stycznia 2007, 16:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Narazie prawie żadna z kamer z systemu HDV nie nagrywa obrazu w 1920-1080 przynajmniej nie na kasetę mini-dv. Prawie bo coś tam słyszałem o canonie hv10 który podobno nagrywa w 1920-1080 ale nie wgłębiałem się w temat canona więc nie znam szczegółów


niedziela, 14 stycznia 2007, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Standard HDV2 to 1440x1080i (zarówno Sony HC3 jak i Canon HV10 pracują w tym standardzie). Canon A1 też nagrywa 1440x1080i czyli HDV2. Sony HVR A1E też nagrywa HDV2.

A dlaczego chcesz nagrywać DV jesli masz (jak kupisz) kamerę HDV??? Na jedną kasetę mieści się tyle samo materiału SD jak i HD - zarówno jeśli chodzi o czas nagrania jak i zajętość miejsca na dysku po przechwyceniu do kompa.


niedziela, 14 stycznia 2007, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ziutka co chcesz nagrywać tą kamerą?


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 02:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 395
Post 
viValdi napisał(a):
Standard HDV2 to 1440x1080i (zarówno Sony HC3 jak i Canon HV10 pracują w tym standardzie). Canon A1 też nagrywa 1440x1080i czyli HDV2. Sony HVR A1E też nagrywa HDV2.

A dlaczego chcesz nagrywać DV jesli masz (jak kupisz) kamerę HDV??? Na jedną kasetę mieści się tyle samo materiału SD jak i HD - zarówno jeśli chodzi o czas nagrania jak i zajętość miejsca na dysku po przechwyceniu do kompa.

Witam wszystko się zgadza tylko przy przechwycie materiał HDV zajmuje dużo dużo więcej miejsca.
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 09:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
No to się mylisz S_tach :mrgreen:

HD zajmuje nawet ciut mniej miejsca niż SD - HD 11-12GB/h, SD 13GB/h.
Wynika to z silniejszej kompresii HD (MPEG2) niż SD (AVI/DV).

Jedyna różnica to to, że montaż materiału HD wymaga silniejszego kompa niż montaż SD jeśli chcemy osiągnąć ten sam komfort pracy.


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 09:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Chciałem dopytać czy kompresja w HDV do mpeg2 odbywa się z stałym bitrare?
Czy dla montazysty jedyny dostęp do materiału HDV to kompresja mpe2 ewentualnie mpeg4, czy wystepują w jakiejś innej mniej skompresowanej wersji. Sam mpeg2 do łatwo montowalny nie należy stąd moje zapytania.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
HDV2 w swojej istocie jest kompresją MPEG2 (na taśmie DV) lub MPEG4 AVCHD (na dysku np Sony SR1).

Nie przesadzajmy z trudnością edycji MPEG2 - wszystko zależy od kompa i jaką strategię przyjmuje podczas edycji edytor. Generalnie z wachlarza ramek IPB jeśli edytor tnie tylko I to nic się nie dzieje. Jeśli są długie sekwencje B no to jest niebezpieczeństwo pogorszenia jakości, ale B występuje tylko przy naprawdę silnej kompresji. Z tego co się orientuję kamery HDV dają strumień 25Mb/s co przy standardzie 30Mb/s nie jest zbyt silną kompresją. Np w Pinnacle S10+ na jedną ramkę I przypadają 3 ramik P - czyli jest bezpiecznie. Jeśli tniemy tylko I to nie pogarszamy jakości wogóle.


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam !
Jeszcze jedno spostrzeżenie. Wykonałem następującą próbę:

1. kamera HC1 SONY Materiał nagrany w HD, edycja i rendering Vegas;
2. Capture do PC jako HD , edycja, rendering do mpg2 ze strumieniem DVD
3. Capture do PC jako DV,edycja, rendering do mpg2 ze strumieniem DVD, parametry- jw;
4. Lepszy wynik w pkt. 3 - obraz bardziej stabilny (w pkt2 wynik gorszy przy ruchu kamery lub ruchu obiektów - brak płynności). Wynik z pkt3 - ogólne wrażenie bardzo dobre, chociaż na statycznym obrazie ostrość nieco gorsza niż w pkt2.

Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 13:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post 
Muchomor napisał(a):
ziutka co chcesz nagrywać tą kamerą?

przede wszystkim beda to wesela, ale rowniez wszystkie inne imprezy ktore zostana mi zlecone.
A dlaczego bede nagrywac w DV? Najpierw musze opanowac AP Pro (i to chyba podstawowy powód) - obecnie montuje w AP 6 i nie umiem sobie jakos poradzic z Pro, i... no wlasnie, pomóżcie mi bo slyszalam juz wiele wersji - czy obecne odbiorniki TV odtwarzają material HDV? bo na chlopski rozum (hehe :) ) to tak tylko w panoramie, ale rozne rzeczy slyszalam.


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 15:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
@jjackk

tzn. że transkoder w HC1 jest lepszy niż kodek w Vegas :wink:

@ziutka

TV z natury rzeczy nic nie odtwarza; odtwarzają odtwarzacze. Telewizory fullHD i HD Ready mogą przyjąć sygnał HD i poprawnie wyświetlić. FullHD w pełnej rozdzielczości HD, HD Ready po przeskalowaniu w dół.

Aby odtworzyć HD musisz mieć odtwarzacz HD. Kamera jest takim odtwarzaczem ale trudno się spodziewać, żeby twoi klienci mieli takie coś na wyposażeniu.

Wszyscy czekamy na odtwarzacze HD w rozsądnej cenie, pierwsze jaskółki są już na rynku. Ale jest i problem, w jakim formacie zapisywać na płytce: HD DVD czy Blu Ray.

Moim zdaniem warto dziś proponować klientom produkt "Wesele na DVD w SD" i, dodatkowo, "Wesele w HD" na tasiemce miniDV do późniejszego nagrania na płytkę HD. W końcu większość żeni się tylko raz i mogą z HD chwilę poczekać.

Poza tym zwróć uwagę co zrobił jjacekk - nagrał materiał HD a do kompa sciągał albo HD albo SD, zależnie od potrzeb - z tego samego nagrania.


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 16:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post 
czyli rozumiem, ze moge nagrac material w HDV, ale zgrac go do kompa w tym samym formacie co do tej pory (czyli SD - a od czego jest ten skrót?) i normalnie montowac w AP 6.0 i normalnie wypalic normalna plyte DVD :) wporzo DZIĘKI

Acha, ale mam jeszcze jedno pytanko, jak zgrac taki material nagrany w HD a który ma być zapisany w SD? W AP Pro 1.5 mozna to zrobic? Albo sa do tego jakies inne programiki?


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 17:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL