Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 14:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Profesjonalna kamera Sony 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:57
Posty: 5
Post Profesjonalna kamera Sony
Bardzo proszę o pomoc - gdyż to dla mnie bardzo ważne i pilne ;)

Muszę coś nagrać na kamerze Sony VX2... i stąd moje pytanie:
- jak wgrać takie paski kontrolne na początku taśmy
- jak (gdzie w menu) można wyłączyć dźwięk tzn. aby móc nagrywać tylko sam obraz bez fonii.

Dzięki pozdrawiam.


niedziela, 28 stycznia 2007, 08:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 21:52
Posty: 26
Post 
1. Musisz mieć opcję "colour bars" ustawioną na "on" i naciskasz rec (szukaj w menu/others).
2. a) Najlepiej usunąć dźwięk podczas montażu na komputerze poprzez skasowanie ścieżki audio.
b) podpiąć pod gniazdo mikrofonowe w kamerze dodatkowy mikrofon, który będzie ustawiony na "off" (lub wystarczy włożyć odpowiedniego "dżeka" do ww gniazda).

_________________
Pozdrawiam


niedziela, 28 stycznia 2007, 11:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:57
Posty: 5
Post 
AiB napisał(a):
1. Musisz mieć opcję "colour bars" ustawioną na "on" i naciskasz rec (szukaj w menu/others).
2. a) Najlepiej usunąć dźwięk podczas montażu na komputerze poprzez skasowanie ścieżki audio.
b) podpiąć pod gniazdo mikrofonowe w kamerze dodatkowy mikrofon, który będzie ustawiony na "off" (lub wystarczy włożyć odpowiedniego "dżeka" do ww gniazda).


Ad1. Sprawdzę to czy będzie działać.
Ad2. Niestety nie chodzi mi o wywaleniu bo tym wiem, że mogę wywalić ale zwyczajnie chodzi mi o nie nagranie tzn. tak aby w razie czegoś powiedzenia nie tak lub podobnej rzeczy fonia się nie rejestrowała - wiem, że na pewno jest to do zrobienia tylko nie wiem jak...

Miał bym jeszcze jedno pytanie:
3. W jaki najprostszy sposób ustawić TimeCode w kamerze tzn. żeby początek kasety był 10:00:00:00 (tak jak to profesjonalnie w TV).


niedziela, 28 stycznia 2007, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Inny sposób z audio - to w menu przestaw na sterowanie ręczne i kółkiem sterującym zjedź do zera.


niedziela, 28 stycznia 2007, 13:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:57
Posty: 5
Post 
A jak z TimeCode - można go jakoś ustawić ??


niedziela, 28 stycznia 2007, 14:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 21:52
Posty: 26
Post 
Tadeusz napisał(a):
Inny sposób z audio - to w menu przestaw na sterowanie ręczne i kółkiem sterującym zjedź do zera.

Ten sposób nie wyeliminuje całkowicie ścieżki dźwiękowej (bardzo głośny dźwięk nagra się, tylko będzie znacznie ciszej słyszalny przy odtwarzaniu, tak jest np. w PD150).

_________________
Pozdrawiam


niedziela, 28 stycznia 2007, 14:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL