Teraz jest piątek, 22 czerwca 2018, 11:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Zrzucanie DV na PC a bialy pasek 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post Zrzucanie DV na PC a bialy pasek
mam material 16x9 nagrany na PD170
przy zrzucaniu mam delikatny bialy falujacy pasek na dole i gorze
probowalem zrzucac Pinacle Unlead i Vegas - to samo
zrzucalem przy pomocy PDka i innej kamery - to samo
zrzucalem material 16x9 nagrany inna kamera w w/w programach i OK
w czym lezy problem? w tasmie? kamerze?
aha tasma to jakis zwykly TDK

_________________
Canon, Sony i Panasonic


wtorek, 20 lutego 2007, 16:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 6 stycznia 2007, 17:46
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Post 
Musisz sie z tym pogodzic. Pracuje na VX2000 i borykam sie z tym problemem od dawna. Jest na to teoretycznie kilka sposobow.

1: cropujesz obraz od gory i dolu, tak by owe linie nie byly widoczne.
2: zrob sobie testburna 10 sekund materialu i zobacz jak bardzo widoczny jest pasek podczas odtwarzania na TV.
3: cropujesz, i ewentualnie rozciagasz material, tak by trzymal sie oryginalnej wielkosci (traca na tym wszytskie boki i -wiadomo- jakosc).
4: Jezeli material (teraz mowie o 4:3) ma isc na zwyklym TV, to olewasz sprawe, gdyz TV nie wyswietla pelnej rozdzialki, obcinajac wszystkie boki, zatem nasze biale pasy nie sa widoczne.

W moim doswiadczeniu z 16:9, raz stosowalem punkt pierwszy/trzeci, innym razem, paski owe wkomponowywaly sie w tło, i je zwyczajnie zostawialem.


Niespotkalem sie dotej pory z innymi radami. Powodzenia!

_________________
http://www.fastmedia.com.pl - wynajem sprzetu filmowego i video warszawa


wtorek, 20 lutego 2007, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
albo dać od góry i dołu dwa paki czarne na dosłownie 2-3 piksele. Nie trzeba kropować i rozciagać obrazu :) Paski mozna przygotować np. w fotoshopie. W premierze zrobić to z poziomu Title

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


wtorek, 20 lutego 2007, 21:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
nie moge sie z tym pogodzic :(
kamera za 11 k.zł - robi pasek
a kamerka za 1k. zl nagrywa OK

_________________
Canon, Sony i Panasonic


wtorek, 20 lutego 2007, 22:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 6 stycznia 2007, 17:46
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Post 
Fakt, mozna tez narzucic paski z photoshopa, badz uformowac odpowiednio tzw. "black video".

Cóż, kiedy pierwszy raz dorwałem się do Vx2000, byłem w szoku, przedtem pracowałem na różnych mniejszych, wszystkie były ok, a tu bach... sadzilem ze cos mam nie tak, z przetwornikiem, badz pc, jednak szybko po obdzwonieniu znajomych, potwierdzili mi owy przypal. Podobnie jest zreszta w Canonach (typu XM2).

Najciekawszym jest fakt, iz dzwonilem do Sony Center, owego głównego, przy Jana Pawła w Warszawie, a tam dostałem w odpowiedzi "nigdy się z czymś takim nie spotkaliśmy", co jest poprostu istną bzdurą/absurdem.

_________________
http://www.fastmedia.com.pl - wynajem sprzetu filmowego i video warszawa


środa, 21 lutego 2007, 00:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
zrobilem test na innej tasmie, format 4:3 - niestety bialy pasek jest
przeciez to sie mija z celem abym kazde nagranie retuszowal maskujac te chxxxx paski

_________________
Canon, Sony i Panasonic


środa, 21 lutego 2007, 09:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej

U mnie się pojawia turkusowy dla odmiany na górze ekranu...
Też nagrywam na taśmach TDK, chociaż raczej winiłbym za to kodek... Aczkolwiek pewien nie jestem, w każdym bądź razie nie w każdym materiale wynikowym jest widoczny... Widać tylko na białym tle... ale wiadomo i rytuje...

pozdrawiam


środa, 21 lutego 2007, 13:26
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
to nie wina kodeka, ja zrzucam nieskompresowany avi na dysk i jest widoczny
podlaczylem tez kamere do TV i tez jest pasek

_________________
Canon, Sony i Panasonic


środa, 21 lutego 2007, 15:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL