Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 00:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jakie wartości przesłony reprezentują tryby programów? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post Jakie wartości przesłony reprezentują tryby programów?
Jestem szczęśliwym posiadaczem kamery sony d8 270e. Posiada ona kilka programów, jak np sport, portret, zachód słońca, itp. Interesuje mnie jakim wartościom przesłony one odpowiadają, i co jeszcze się zmienia. Długo zjmowałem się fotografią, więc mam pewne doświadczenie, którego nie mogę wykorzystać nie znając parametrów pracy kamery. Kręcę dużo przyrodniczych ujęć, w szczególności ptaków, zastanawia mnie jaki program byłby najlepszy do śledzenia ptaka w locie i takie tam różne. Czy ktośmi pomoże?


niedziela, 11 marca 2007, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
Czy ta kamerka nie ma takiego pokretełka albo przycisków exposure?
Chyba ma, wiec mozna regulowac przesłone; wada jest to ze nie pokazuje jakie mamy wartosci, oraz brak zebry.
Miałem kiedys TRV 140 i najlepszy obraz uzyskałem na trybie fajerwerek, pokazów sztucznych ogni. doskonale zachowywała sie kamerka na dworze jak równiez w kiepskim oswietleniu. TRV 140 miała przetwornik 1/4" a 270 ma 1/6" wiec nieco gorzej. To jest sprzet typowo dla amatora wiec nie oczekuj ze bedzie super obraz.
zaleta tych kamerek jest to ze mozna na jedej kasetce nagrac dziesiat razy nie bojąc sie o dropy.
bynajmniej u nie tak było


niedziela, 11 marca 2007, 18:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post 
No jest takie pokrętło, ale czy w ten sposób mogę manipulować głąbią ostrości? Jeśli zmienię expozycję to niedoświetlę lub prześwietlę. Ta regulacja przydaje się w nietypowych oświetleniach - pod światło, jasny obiekt, na ciemnym tle itp. W fotografii był czas, który zmieniał się do zadanej przesłony, więc nie ingerowałem w ekspozycję, tylko w głębię i taki efekt chciałbym uzyskać na kamerze. Wiem, że to amatorski sprzęt, ale następny próg to koszt min 10-krotny, nie dla amatora.


niedziela, 11 marca 2007, 20:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post 
Tryb sport to całkowicie otwarta przesłona. Całkiem przydatny moim zdaniem do ujęć ruszającego sie obiektu z wykorzystaniem zbliżenia, (gdzie obiektyw jest siłą rzeczy ciemniejszy). Jak pamiętam to tryb portret korzysta z odwrotnych ustawień przesłony.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 11 marca 2007, 22:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post 
Hmm...


poniedziałek, 12 marca 2007, 14:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post 
panmino napisał(a):
Hmm...

No to żeś się nagadał!
EDIT Miałeś rację, lecę po burlecytynę :mrgreen: .

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 12 marca 2007, 15:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 września 2005, 14:11
Posty: 15
Lokalizacja: Reda
Post 
Z tego co mi wiadomo to rozchodzi się o programy AE więc odpowiedź można znaleźć m.in. tutaj :wink:
http://www.camcorderinfo.com/bbs/t114888.html
http://www.camcorderinfo.com/bbs/t114906.html


poniedziałek, 12 marca 2007, 23:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post 
Dzięki wielkie. Zastanawiam się tylko jak przetłumaczyć "gain" jeśli chodzi o parametry pracy.


wtorek, 13 marca 2007, 11:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
podbicie (wzmocnienie). podawane jest w dB

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 13 marca 2007, 11:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
sport: przyslona otwarta mocno np. 1.8, ale jesli za duzo swiatla to przymknie program; czas krotki np 1/500; wzmocnienie tez poleci do gory jak bedzie ciemno np 18dB
portret: tutaj do rozmycia tla przyslona otwarta na maxa czyli 1.8
czas automatycznie , zalezy od swiatla, wzmocnienie takze
zachod: przyslona zamknieta czylo co tam jest np.11 czas mniejszy ... 1/50 no i wzmocnienia chyba nie bedzie trzeba bo duzo swiatla

generalnie do ptakow to ... sport

_________________
Canon, Sony i Panasonic


wtorek, 13 marca 2007, 16:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post 
No, teraz trochę więcej wiem, dzięki. A co to jest wzmocnienie?


środa, 14 marca 2007, 12:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
wzmocnienie to ... czułość filmu w aparacie foto
im większe wzmocnienie, tym mniej światła potrzebujesz
to takie podbicie czułości matrycy
mierzy sie w dB od 0-18
najlepiej mieć 0 - wtedy nie masz szumów
przy 9 czy 12 dB widać wyrażnie szumy (oczywiscie zalezy od kamery)
18dB to najwięcej ile możesz dać, raczej nie zaleca się tego stosować
kręcąc na automacie dość często kamera włącza te 18dB

_________________
Canon, Sony i Panasonic


środa, 14 marca 2007, 13:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL