Teraz jest sobota, 20 października 2018, 00:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Podłaczenie drugiego mikrofonu do pd 170 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:30
Posty: 62
Lokalizacja: warszawa
Post Podłaczenie drugiego mikrofonu do pd 170
Witam

Chciałęm zapytac o podłączenie drugiego mic do pd 170.
Jak mam podłączone dwa mikrofony to działa mi jedno gniazdo i zbiera z jednego mikrofonu głos. Nawet jak podłącze tylko jeden mikrofon ale włączam go w to drugie gniazdo to też mi nie działa mic. Wygląda na to jak by mi poprostu nie działało jedno wejście xlr.Mikrofony są ok bo w tym dobrym wejściu działają oba.Czy mam popsute wejście? chyba ze trzeba coś przestawić w ustawieniach kamery w menu?


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 08:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
W menu nic nie trzeba przestawiać.
Musisz tylko właściwie ustawić przełączniki w module audio niezapominając o włączeniu zasilania fantomowego 48V na drugie gniazdo XLR.
Gniazda XLR są niezawodne i zepsuć je to sztuka.


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 12:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 września 2003, 13:05
Posty: 43
Lokalizacja: CENTRUM
Post 
jak przedmówca powiedział w module audio może masz ustawione dwa kanały na ch1 a ch2 wtedy nie bedzie ci działać, phantom najlepiej ustawić na ch1 ch2 jeżeli mokrofon nie ma opcji zasilania 48V to lepiej nie ustawiać bo może uszkodzić mikrofon. Sprawdź ustawienia ch1 ch1,ch1, oraz czy nie masz właczonego line lub mic att
pozdrawiam

_________________
m.z.


środa, 2 maja 2007, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Cytuj:
jeżeli mikrofon nie ma opcji zasilania 48V to lepiej nie ustawiać bo może uszkodzić mikrofon.


Spokojnie nic sie nie stanie. Napięcie "phantom" jest tak skonstruowane ze jest "widoczne" jak sama nazwa wskazuje tylko dla mikrofonów które potrzebują tego napięcia.
Jeżeli na wejściu XLR załączymy napięcie 48V to nic sie nie stanie np. mikrofonowi dynamicznemu, pod warunkiem ze połączymy go w/g wszelakich prawideł poprawnie - symetrycznie.

Poza tym napięcie to podawane jest na złącze za pomocą rezystorków 6,81kohm, które ograniczają prąd i zabezpieczają przed ewentualnym zwarciem w gnieździe (mikrofonie). Jakby coś nie tak zadziałało, spokojnie zdążysz rozłączyć...
Do wejść XLR z załączonym phantomem nie należy podłączać wyjść linowych urządzeń audio.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 13 maja 2007, 23:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL