Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 14:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 RED one 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 20:31
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice`
Post RED one
Witam serdecznie

Chciałbym zaprosić do dyskusji na temat kamery "REDone"
http://www.red.com

W chwili obecnej nie ma w polskiej sieci zbyt wiele na ten temat. Chciałbym poznać opinie na jej temat, gdyż przymierzam się do jej zakupu.
Pozdrawiam
pavel


piątek, 25 maja 2007, 20:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Red One jest najbardziej zaawansowanym projektem, o jakim w ostatnim czasie czytałem. Właściwie wyprzedza on epokę możliwością rejestrowania w formatach 4K i 2K. Ponadto obsługuje od 1080p w dół. Rewelacyjny 12 Mpikselowy przetwornik Misterium rejestruje obrazy z przepiękną kinową jakością. Wysoka czułość, duży odstęp sygnału od szumu, próbkowanie w palecie RGB dają właśnie takie rezultaty.
Sam nie mam tej kamery więc opis jest tylko teoretyczny.
Może się urodzić bardzo ciekawy wątek?

Pozdrawiam


sobota, 26 maja 2007, 06:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 20:31
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice`
Post 
Niewiele osób ma ten sprzęt w skali globalnej. Zamówienia składane dzisiaj realizowane będą gdzieś w 2008...
Myślę, że w naszym kraju takie kamery pojawią się najwcześniej w 2864... do tego czasu dalej wszystko w sd.
Tak czy inaczej kamerę można obejrzeć już we wrześniu w Amsterdamie.
Jak pojadę to obejrzę, a jak obejrzę to opowiem.


wtorek, 29 maja 2007, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Myśę że może wczwśniej ktoś z Polski ją kupi. Na razie jest jak jest. Trudno jest przekonać filmujących do zakupu HDV a tu 4K.
Obecnie pracuję nad przechwyceniem niekompresowanego strumienia z kamery HDV na dyk twardy. Pominięcie kompresji do HDV powinno polepszyć jakość materiału.

Pozdrawiam


środa, 30 maja 2007, 20:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
panjacek napisał(a):
Pominięcie kompresji do HDV powinno polepszyć jakość materiału.


a moge wiedzieć co to masz za kamere HDV?? bo te kamery zapisują w formacie MPEG-2 (format stratny) i nawet jeśli same zdekompresują obraz to i tak bedzie on "naruszony". Z tego co mi wiadomo to nieskompresowany obraz w wys. rozdzielczości można uzyskać z kamer HDCAM (poprzez interfesj SDI).
Chyba że sie myle, więc prosze oświeć mnie :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 30 maja 2007, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Witam, canon XH-G1 potrafi


środa, 30 maja 2007, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Ano w sumie... aczkolwiek wychodzi na to że po nagraniu na taśme to już niewiele to da :(

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 31 maja 2007, 08:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Próbuję zapisać na dysku sygnał przed kompresją do HDV, czyli z matrycy po próbkowaniu.


czwartek, 31 maja 2007, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
mozna przez SDI a canon posiada takie dobrodziejstwo


czwartek, 31 maja 2007, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
W Z1 tez mozna... Tylko po co.
Kupowanie kamerki HDV i do tego kupowanie decka HDCAM troche mija sie z celem moim zdaniem. Koszty rosna w dosc duzym stopniu.
Rownie dobrze mozna kupic HVX200 i dzialac w HD bez zabaw z kablami.
Wiem ze karty P2 i tak dalej i tak dalej ale cos za cos. Zwlaszcza, ze karty mozna w Polsce pozyczyc. Tansze rozwiazanie problemu.

Co do RED'a. Z ekscytacja poczekam az dostane z niej materialy. Jesli chodzi o podpisy i popisy to niestety na papierze D-20 i Origin wypadaja lepiej. Materialy z kamery Dalsy i Arriego widzialem i moge sie na ich temat wypowiadac. Obawiam sie najbardziej jednego w tym super hiper potworku. Cyfrowej lupy. W Genesisie sie ona mocno nie sprawdza.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


czwartek, 31 maja 2007, 22:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 20:31
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice`
Post 
Mnie jednak wydaje się, iż red jest rozwiązaniem najbardziej uniwersalnym (mnogość formatów i rozdzielczości). Ma duże możliwości konfiguracyjne dzisiaj, jak również wydaje się, że także w przyszłości (upgrade). Największy przetwornik, praca we wszystkich możliwych rozdzielczościach, z bezproblemowym downconvert, obiecujący kodek Redcode. Dyskusyjna pozostaje kwestia standardu, który w tym przypadku jest jednak standardem red`a(brak kompatybilności), choć to dotyczy wszystkich tak zaawansowanych projektów. Na pewno więcej będziemy wiedzieli, gdy pojawią się ostateczne egzemplarze kamer i opinie nie bazujące na domysłach.
Czy mógłbyś wypowiedzieć się dlaczego według Ciebie kamery Arri i Dalsa wyglądają lepiej?
I co miałeś na myśli mówiąc, że w Z1 też można..


piątek, 1 czerwca 2007, 01:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
W Z1 tez mozna wypluc sygnal na zewnetrzny recorder i ominac kompresje hdv.

W D-20 i w Originie tez masz mnogosc formatow i obie te kamery zapisuja w trybie raw. Co do rozmiarow chipu to przypominam, ze obie maja S35 a d-20 pozwala dodatkowo na wymiane modulu z chipem na nowszy. Lepiej bo widzialem z nich materialy nie w formie filmiku z sieci ale w formie materialu "nieruszanego".

Co do Red'a bardzo obawiam sie o rzeczy, o ktorych nie pisza.
Zaszumienie na przyklad. Ma duzy wyzylowany chip i spory pobor pradu. Jaka ma czulosc w takim razie?? Jak Genesis czyli do 1600 ASA ale z szumem jak cholera czy jak D-20 ktore ma 300ASA sztywne.
Ile bit jest w trybie RAW? W video mode nie pozwala na uzyskanie wiecej niz 10bit co jest GIGANTYCZNA wada. Nawet staruszek Genesis ma wiecej. W trybie raw Dalsa ma dynamike 16 przeslon i 16 bit lin. D-20 12bit log wiec bardzo podobnie. Jedyna informacja to (poza tech specs wiec zaczynam sie martwic :) ) to 12 bit. ALE JAKIE!!
Co to jest kodek Redcode? Z czym wspolpracuje i jak zapisywane sa dane w RAW?
Jak wykonana jest sprawa zmiany bagnetow. B4 i PL sa ze soba skrajnie niekompatybilne.
Takich pytan jest sporo... Ludzie z RED'a obiecuja bardzo duzo a obawiam sie, ze w wielu miejscach pojda na kompromisy eliminujace ta kamere w normalnej produkcji.
Dyskusja teraz przypomina mi podniety jakie poczatkowo wywolywalo HDV i pierwsza kamera Sony ktora miala miec wymienne obiektywy, zapisywac na nowym nosniku i tak dalej. Poczekajmy na weryfikacje przez rzeczywistosc i nie spodziewajmy sie, ze za $12000 dostaniemy sprzet o jakosci/funkcjonalnosci czegos za $100000.

Poza tym, jak pisalem, Red nie ma optycznej lupy. Dla mnie eliminuje to ta kamere.


/mimo tych wszystkich problemow, nawet jesli wszystko pojdzie mega zle i bedzie pelno zlych rozwiazan, w Polsce wszyscy sie podnieca i polowa filmow bedzie robiona na tej kamerze. skoro na Z1 i PD150 robiono filmy kinowe.../

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


piątek, 1 czerwca 2007, 09:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 20:31
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice`
Post 
Czułość jest zmienna, porównanie 500-4000 ISO można znaleźć tutaj:
http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=3235
wszystkie przykłady wykonane z gainem.
W trybie RAW jest 12 bit, 10 bit występuje na wyjściu HD-SDI RGB 4:4:4. Jeśli nie pasuje można nagrywać na CF 4K i w REDCINE uzyskać to co się chce, czyli 12-bit 1080p.
Nawiasem mówiąc rozpoczęła się dyskusja czy w kamerę w ogóle wpisywać opcję zapisu do 1080p lub 720p. (a my tu w Polsce PAL SD)
Kompromisy są oczywiste w przypadku urządzenia za jedyne około 40000$. Jednak kupując taki sprzęt trzeba wiedzieć, co właściwie chce się nim robić. Oczywiście w Polsce, gdzie HD jest najnowszą zdobyczą techniki, 4K to dwie niewiele mówiące literki. A i niechęć "środowiska" wobec nowego jest jakby na stale wpisana w pejzaż.
Pozdrawiam

Aha, w sprawie optycznej lupy, Red faktycznie takowej nie posiada, jednak ma rozwiązanie jak to określają "symulację optycznej lupy", nie do końca jest dla mnie jasne co przez to rozumieją, jednak przekonam się o tym w Amsterdamie i dam znać.


środa, 1 sierpnia 2007, 02:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Niechęć do tworzenia w HD jest tak wielka, że platformy cyfrowe z braku nowego, ten sam materiał powtarzają po kilkadziesiąt razy.


środa, 1 sierpnia 2007, 08:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 20:31
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice`
Post 
Teoria stała się faktem.
Kamery są już dostępne. W tej chwili działa ich ponad 50 sztuk.
Pojawia się mnóstwo testów, które można znaleźć w sieci i potwierdzają one tylko niesamowite możliwości sprzętu.
Oglądałem film Petera Jacksona w kinie cyfrowym 4K i muszę stwierdzić, że jakość przekazu była wyższa od taśmy celuloidowej, obraz bardzo czysty i klarowny o wysokim kontraście, bez szumów i zanieczyszczeń. Film ten jednak zrealizowano na prototypowych kamerach, które pracowały jeszcze w 10 bitach, natomiast obecne modele przetwarzają obraz w głębi 12-bitowej. Specyfikacja kamery dalej jest zmienna, lecz w tym znaczeniu, że wciąż pojawiają się udoskonalenia firmware`u. Wszystko na http://www.red.com
Pozdrawiam


sobota, 29 września 2007, 19:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL