Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 09:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 FX-1 chwilowa niedyspozycja??? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post FX-1 chwilowa niedyspozycja???
Cześć wszystkim - przeżyłem mały dramat z swoją FX1, przez 1,5 roku najmniejszych problemów z tą kamerką nie miałem, aż do ostatniej soboty. Przed całą imprezą pojechałem nakręcić kościół i w parterze koścoła blokuję sobie przysłonę jadę kamerą w górę kościoła i klapa obraz ciemnieje tak jak bym filmował na auto, wpatruje się na LCD kręce przysłonącyferki o zmianie przysłony przelatują a tu klops, więc zablokowałem wzmocnienie, też klops, niedowieżałem w to co widzę, mówie sobie cho...ra co źle robie, no ale nie wszystko ok. na manulnych ustawieniach. Lecz kamera zachowywała się jak by była nastawiona w trybie full auto. Pojechałem do młodej to samo co okno widze ciemność. Obawiałem się najgorszego że padnie. A w zapasie 1CCD był no ale wiecie co to za filmowanie, bez dodatkowego doświetlenia, wpadłem na pomysł wciśnicia "RESET" w kamerze i co - to samo dalej wariowała. Wyłączyłem kamere, no i myśle sobie będe kręcił jak jakąś golarką, ale po ponownym włączeniu mineło i do tej pory spoko. Moje pytanie czy ktoś miał podobną sytuacje - powiem jeszcze, że dzwoniąc do serwisu SONY w W-WIE odpowidzieli bardzo szczerze że jeśli usterki niema to przegląd kamery na 99% niczego nie przyniesie, mam kolege złota rączka nie tylko w tej dziedzinie i powidział to samo co serwis. Panowie i panie co wy nato. Pozdrawiam.


sobota, 14 lipca 2007, 01:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Z 3letnim mocno eksploatowanym Fx1 miałem problem z transfokacją i pierścieniem ostrości po prostu przestały działać, ostrość nie działała ani na ręcznym ani na automacie. Po wyłączeniu kamery wszystko ustąpiło.
Inny problem na jaki się natknąłem tym razem już w mojej 3miesięcznej Fx1, który zdarzył mi się dosłownie 2razy. Mianowicie wyglądało to jak by backfocus nie był prawidłowo ustawiony(tyle że w Fx1 nie mamy do niego dostępu o ile w ogóle coś takiego tam się znajduje) chodzi o to że ustawiłem sobie ostrość na pewien punkt przy najwęższym kącie, odjechałem transfokacją i tu niespodzianka obraz się lekko ale widocznie rozostrzył, dokładnie w miejscu na którym ustawiłem ostrość przy najwęższym kącie.

_________________
http://www.vimeo.com/10502397 - showreel operatorski
http://www.vimeo.com/10717863 - RedOne Steadicam
http://www.vimeo.com/1286137 - Latająca kamera
http://www.drofiak.pl


sobota, 14 lipca 2007, 18:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL