Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 02:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Akumulator "do wszystkiego" 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post Akumulator "do wszystkiego"
witam,

kiedyś, za czasów "esek" i lampek doświetlających miałem do czynienia z kamerzystami poobwieszanymi akumulatorami. obecnie w czasach mikrokamer miniaturyzacji uległo wszystko, łącznie z pojemnością akumulatorów... niektóre kamery jednak żrą mnóstwo wattów (moja SD1 na aku 1,3Ah nagrywa niecałą godzinę!), a chciałoby się podłączyć jeszcze lampkę, mikrofon czy jeszcze co innego.
stąd (pomijając cenę nowego aku) pojawiła się chęć podłączenia kamery pod zewnętrzny, większy i silniejszy akumulator. rozwiązanie jednak nie jest, zdaje się, takie proste jak mogłoby się wydawać. po pierwsze kamery mają różny voltarz na DC in (np. SD1 9.3V/8W, GS80 7.3V/4.1W), a ponadto inne urządzenia również wymagają różnych napięć i na dodatek powinny móc być odłączane i podłączane bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek... na rynku znalazłem wystarczająco pojemne akumulatory żelowe (kilkanaście Ah) dostarczające napięcia 6V lub 12V (powiedzmy, że pasuje mi noszenie cegły).
moje pytanie jest więc następujące:
jaki należy zastosować układ (zdaje się przetwornicę?), aby przystosować żelowy akumulator 12V (6V?) do jednoczesnego zasilania kilku urządzeń (np. kamera 9.4V, mikrofon 6V, lampka 12V)? jakie czyhają w tym rozwiązaniu pułapki? czy to według was dobry pomysł? może znacie jakieś miejsca w sieci, gdzie omówiono takie rozwiązanie? jakie ewentualnie polecacie akumulatory bezobsługowe, powiedzmy gabarytów dysku twardego? ;)

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


czwartek, 26 lipca 2007, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
To jeszcze w spominanych czasach miałem takie rozwiązanie , przejściówka do S-VHS , a z niej jeszcze krótkim kabelkiem do lampy . Pułapka w tym rozwiązaniu jest taka , że jak masz słabszy Accu 12V i mocniejszą lampkę spadek spowodowany lampą (np.50W) nie jest do zaakceptowania przez kamerę i ta pokazuje po jakimś czasie że za chwilę się wyłączy . Należy nie przesadzić z mocą żarówki . Należy koniecznie wykonać testy i to dłuższe , aby nie zdziwić się w czasie usługi . Może tak być mimo nowego i świerzo naładowanego akumulatora . Z mikrofonem nie powinno być problemu . W czasie cyfry wszystko znowu się parę razy przydało . Odpowiednie adaptory do np.SONEGO dostępne są w Fotonie-Kalisz .


czwartek, 26 lipca 2007, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Akumulatora żelowego jako wielofunkcyjnego nie stosowałem, ale używałem do zasilania kamery przez przetwornicę . Jak teraz zaczynam analizować tą "operację", dochodzę do wniosku że mogło to być przyczyną dwukrotnego uszkodzenia układu zasilającego w kamerze. Prawdą jest że przetwornica była zmodyfikowana, bo z początku układ nie chciał pracować. Występowało zjawisko pompowania, z powodu za dużego spadku napięcia po włączeniu kamery. Był to akumulator 12V i przetwornica z Fotonu 12/4,8V.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 26 lipca 2007, 22:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
witam,

dzięki za foton.
wychodzi na to, że zastosować można tylko jeden układ - przetwornicę na 9.3V do kamery. lampka (myślę o diodach) może chodzić zdaje się zarówno na 6V jak i na 12V. mikrofon będzie zapewne jednak zasilany z paluszka. również inne urządzenia można sobie na razie odpuścić. wystarczy zdecydować się na konkretny akumulator.

co do samej przetwornicy, to myślę nad wykorzystaniem jakiegoś zasilacza samochodowego, jednak nie znalazłem regulowanego a już tymbardziej na 9.3V/1.2A... może ktoś z was ma jakiś pomysł? może niekoniecznie zasilacz samochodoowy?

pozdrawiam

[ Dodano: Wto Lip 31, 2007 2:09 pm ]
PS. jaka jest tolerancja napięcia wejściowego z zasilacza podłączonego do kamery? nie chciałbym spalić kamery. skoro aku jest na 7.2V to chyba na DC-in 9.3V są jakieś jeszcze układy? może wiecie skąd się tego dowiedzieć? może jest tu jakiś serwisant? :]

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 31 lipca 2007, 12:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL