Teraz jest poniedziałek, 23 lipca 2018, 11:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Dzwięk Sony FX1 - problem z szumami 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 09:08
Posty: 7
Post Dzwięk Sony FX1 - problem z szumami
Witam. Mam taki problem.. Nagrywając z mikrofonu na kamerze Sony FX1 po wgrywaniu słyszę szumy jak by słychać prace kamery. Zakupiłem tez mikrofonik od fotonu Monacor ECM-600ST polecany przez znajomych do realizacji imprez okolicznościowy. Jednak po podłączeniu i wybraniu w kamerze mikrofonu efekt ten sam.
Próbowałem ściszać poziom dźwięku, ale raczej z marnymi efektami..
Gdzie popełniam błąd. Czy może coś poprzestawiałem w ustawieniach. Nie mam pojęcia. W instrukcji od kamery nie wyjaśniono problemu.
Proszę o pomoc.


środa, 22 sierpnia 2007, 10:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Każdy mikrofon zamontowany na kamerze w mniejszym bądź większym stopniu zbiera szum kamery ponieważ jest z nią połączony. Drgania wytwarzane przez mechanizm przenoszą się bezpośrednio na mikrofon. Być może przyczyna tkwi również w czułości mikrofonu i ustawieniu automatyki nagrywania - w momencie kiedy mikrofon nie wyłapuje żadnych głośniejszych dźwięków automatyka zwiększa czułość mikrofonu i tak nagrywa się szum kamery.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


środa, 22 sierpnia 2007, 10:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 09:08
Posty: 7
Post 
Przede wszystkim dziękuje za szybka odpowiedź. Ale raczej to nie to.. wyłączałem ustawienia automatycznego dobierania dźwięku i zmniejszałem głośność. A jeżeli chodzi o nagranie to był nagrywany wideo felieton a szum był na tyle duży że musiałem go usuwać za pomocą innych programów.. Ponieważ nie nadawało się to do niczego..
Może rzeczywiście chodzi o ustawienie czułości ale nie mogę sobie z tym poradzić.. A obecnie już tak się na niego wyczuliłem że bardzo mi przeszkadza.
Może ktoś miał z was podobne problemy na początku przygody z fx1. Dość mocno grzebałem w ustawieniach, ale nie mogę znaleźć ustawienia czułości mikrofonu. Postaram się wysłać jakiegoś linka z próbką materiału to sami ocenicie.
Pozdrawiam.


środa, 22 sierpnia 2007, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jest na to sposób :)

Należy zakupić specjalny uchwyt na mikrofon, który wkręcasz w obejmę:

to wygląda mniej więcej tak:

Obrazek
rysunek poglądowy to nie jest to ale chodzi o te gumki

chodzi tu o te gumki w tych kółkach, które bardzo skutecznie odizolowują niechciany dźwięk.
Duże znaczenie ma to, ze mikrofon dzięki temu "koszyczkowi gumek" idzie nieco wyżej, ale możesz na nim regulować kąt nachylenia.

Tak jestem trochę zaskoczony tym hałasem mechanizmu w FX-ie. Nie miałem takich problemów na mikrofonie wewnętrznym :idea:

W beiksie chyba to kosztuje ok 100 zł. Są dwa rodzaje jeden w obejmę mikrofonu, drugi na listwę.

Abstrachując nieco, bo mówisz że filmujesz dużo w terenie - dobrze zaopatrzyć się w dobry futrzak na mikrofon (od 100 zł), który także nieco niweluje niechciane dźwięki ale także skutecznie (w połączeniu z opcją WIND) tłumi podmuchy wiatru.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 22 sierpnia 2007, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
A jakiego rodzaju jest ten szum?
typowy szum czy cos takiego jakby bzyczała mucha?


środa, 22 sierpnia 2007, 19:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 09:08
Posty: 7
Post 
sami zobaczcie.
http://www.videoklik.pl/szum1.wmv
http://www.videoklik.pl/szum2.wmv
tu są dwa malutkie pliki z próbkami..
Ale z tego co już się zdążyłem dowiedzieć to podobno kamera jest uszkodzona.. A ma dopiero co 3 miesiące..
Zresztą sami oceńcie.. Bo może coś przesadzam.


środa, 22 sierpnia 2007, 21:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Z jakiego to mikrofonu ? Wew czy zew ?

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 22 sierpnia 2007, 22:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 09:08
Posty: 7
Post 
a wiec:
szuma jeden był nagrywany bez mikrofonu zewnętrznego, a
szum2 z mikrofonem. Jak wyżej.

[ Dodano: Sro Sie 22, 2007 11:12 pm ]
a jeszcze żeby nie było wątpliwości to ten mikrofon to Monacor ECM-600ST.
I od razu mam jeszcze jedno pytanko.. Czy można podłączyć go do dyktafonu Olympus WS-310M, poniżej link w dobrej cenie :)
http://www.euromega.pl/shopping/product ... a88f78efbf
i z tego zarejestrować dźwięk z wesela.


środa, 22 sierpnia 2007, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
VideoKlik napisał(a):
a wiec:
szuma jeden był nagrywany bez mikrofonu zewnętrznego, a
szum2 z mikrofonem. Jak wyżej.


Szum jeden - ja szumu nie słysze, tzn jakiś napewno występuje jak z każdego mikrofonu wbudowanego w kamere.

Szum dwa - szkoda, że nie nagrałeś tej samej kwestii przy użyciu wbudowanego. Dla mnie to brzmi tak jak by mikrofon leżał obok kamery odwrócony w jej stronę a nie w stronę mówiącego. Może pomyliłeś kierunki montażu mikrofonu ? ;)
Swoją drogą nie spodziewaj się zbyt wiele po mikrofonie za 190 zł.

Zdążyłeś się dowiedzieć że kamera jest uszkodzona ? Tzn od kogo zdążyłeś się dowiedzieć ?

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


czwartek, 23 sierpnia 2007, 10:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 09:08
Posty: 7
Post 
tzn. porównywałem nagrane wcześniej urywki z tym co nagrywa teraz kamerka.Jeszcze bez mikrofonu zewnętrznego.. Na ulicy kamerka radziła sobie super i nie było żadnych szumów.. A na filmiku szum1 są one wyraźnie słyszalne.
Będą ją jeszcze testował. Proszę o spojrzenie jeszcze kogoś na ten materiał.. dziś jeszcze wieczorkiem wystawie nowe próbki.
Takie o jakie prosił kolega.. Ale jestem pewien że szumy są.
Oczywiście mikrofon był zamontowany poprawnie.
Ba kamera przeszła reset ustawień przed testem.


czwartek, 23 sierpnia 2007, 12:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Postaraj się wrzucać dzwięk nieskompresowany.

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 20:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post 
Nagrywałem wiele razy wypowiedzi, stosuje tani mikrofon klips na klapie na kablu i rezultaty czytelność, brzmienie, odstęp od szumów są b. dobre, stosunek sygnału do szumu to ważna sprawa jeśli masz silny sygnał( mikrofon blisko rozmówcy)to szum elektroniki czy też mechaniki jest osłabiany do niezauważalnego poziomu. Chyba że to uszkodzenie w tej części elektroniki, która już nie jest podatna na wpływ wzmocnienia lub osłabienia sygnału w zależności od jego siły i jest rejestrowany zawsze. Odsłuchałem nagrania, są raczej typowe dla warunków nagrywania.


poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 21:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post Re:
VideoKlik napisał(a):
szum był na tyle duży że musiałem go usuwać za pomocą innych programów.. Ponieważ nie nadawało się to do niczego..


Jakimi programami usunąłeś ten szum, niestety ale mi przytrafiło się to samo, nagranie z wesela (podziękowania dla rodziców z 2 go dnia) totalnie zaszumione. Syczy z różnym natężeniem, nie mam pojęcia jak to usunąć i za pomoca jakich softów. Czy trzeba z timeline-u exportowac sam dźwięk, czy jak? Dodam, że Edius i jego filtry nie dają rady. Po prostu szumi, chyba zawodzi kamera lub mikrofon.

_________________
www.ap-film.pl


środa, 8 października 2008, 19:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 13 lutego 2008, 21:26
Posty: 36
Post Re: Dzwięk Sony FX1 - problem z szumami
Mam ten sam problem tyle ze w sony FX7. Zaobserwowalem że mój mikrofon RODE musi być poprostu troche dalej od kamery (kupiłem "przedłużenie" do stopki). może też być że wyświetlacz LSD powoduje zakłucenia. Od łącza z mini jack'em nie można wiele wymagać.
Jeżeli chodzi o wbudowany mikrofon to stwierdzam że warto go zastępować tylko w paru przypadkach na weselach - np. moment przysięgi małżonków, inne jakieś przemówienia. Resztę lepiej "zbierać" z wbudowanego - muzyka na sali, duży hałas. Dość dobra jakość stereo.
Da sie w miare dobrze odszumić dźwięki w Adobe Premiere (już nie pamiętam jak...) oczywiście nie bezstratnie dla jakości.
No i oczywiście prawie cały czas polecam używać sluchawek do podsłuchu.


środa, 8 października 2008, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1210
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Re:
screwer napisał(a):
Jakimi programami usunąłeś ten szum, niestety ale mi przytrafiło się to samo, nagranie z wesela (podziękowania dla rodziców z 2 go dnia) totalnie zaszumione. Syczy z różnym natężeniem, nie mam pojęcia jak to usunąć i za pomoca jakich softów. Czy trzeba z timeline-u exportowac sam dźwięk, czy jak? Dodam, że Edius i jego filtry nie dają rady. Po prostu szumi, chyba zawodzi kamera lub mikrofon.


Nie wiem czy Edius obsługuje pluginy VST, jeśli tak to polecam Voxengo Redunoise. Kiedyś stojąc w sporym hallu nagrałem nowym mikrofonem (z włączona funkcją wzmocnienia - masakra) człowieka, który za zamkniętymi metalowymi drzwiami pogwizdywał sobie i cicho śpiewał. Szum i dźwięk jak z odkurzacza był głośniejszy od tej "pieśni". Czyszczenie tym softem usunęło odkurzacz całkowicie, a szum zjechał znacznie poniżej poziomu śpiewu i pogwizdywania, więc materiał nadawał się do wykorzystania. Na początku jest z tym trochę rzeźby, ale jak załapiesz to idzie migusiem. Wersja demo ma przeszkadzacza, tzn. co 25ta sekundę na chwilkę przerywa (można podzielić ścieżkę).
http://www.voxengo.com/product/redunoise/
Wciągasz plugin na klip (z ok. 1 sek zapasem z przodu na rozbieg), ustawiasz parametry i eksportujesz do wava.


czwartek, 9 października 2008, 01:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL