Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 16:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 expozycja pd170 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 marca 2006, 21:48
Posty: 36
Post expozycja pd170
Witam mam pytanie odności ekamery PD170. Jak zablokować expozycje w tej kamerze krecąc np. pod światło. W vx2100 jest to dosyc proste a jak to się ma w PD ?


czwartek, 30 sierpnia 2007, 12:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
co to znaczy "zablokować" ?

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 30 sierpnia 2007, 13:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 marca 2006, 21:48
Posty: 36
Post 
Chodzi mi o to zeby automat nie przyciemnial planu jezeli w kadr wejdzie objekt ktory jest jasniejszy. Tak jak w VX ustawiamy przykladowo 9 db i poziom swiatla jest stały a jak to zrobic w PD


czwartek, 30 sierpnia 2007, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
tak samo jak w vx. dziwne pytanie :roll:


czwartek, 30 sierpnia 2007, 18:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 stycznia 2007, 19:51
Posty: 9
Post Re: expozycja pd170
kubaszew napisał(a):
W vx2100 jest to dosyc proste a jak to się ma w PD ?


w pd to jest też proste. Zadajesz pytanie na które odpowiedź jest w instrukcji obsługi kamery. W Pd na tylnej ściance kamery tam gdzie w VX masz np. audioset jest cos takiego jak gain. Odpowiednik tego co masz w VX co stosujesz i uaktuwniasz pokrętłem służącym również do ręcznego nastawu przesłony. W PD jest ten + ze możesz niezależnie ustawić gain. Ty pewnie teraz masz ustawiony na automat i mimo, że przesłone blokujesz to jak kręcisz pod światło to gain Ci podbije.
Trochę chęci i główkowania uchroniłoby Cie od odpowiedzi takich jak powyżej.
Mam nadzieję, że pomogłem


czwartek, 30 sierpnia 2007, 20:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 09:34
Posty: 24
Post 
Gain raczej blokuje "rozjaśnianie" Aby kamera nie "ściemniała" kręcąc pod światło musisz ustawić ręcznie "shutter speed"(pod przyciskiem "Gain") Standartowo ustawiam na 50. Pozinno pomóc. Mam jeszcze pytanie. W porównaniu do VX2100 PD170 ma bardzo słaby dżwięk a wydawalo by sie ze powinno być odwrotnie. U ciebie też tak jest?? Mówie o ustawieniach auto, kręcąc na weselu np.

Pozdrawiam


sobota, 22 września 2007, 09:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Witam,

W związku z tym ,że jest to mój pierwszy post, mam nadzieję, że nie ostatni :) chciałbym się przywitać ze wszystkimi. :)

Jeśli chodzi o mikrofon efektowy w pd150/pd170, jest to krótko mówiąc porażka. Mówię tu oczywiście o wykorzystywaniu jej do imprez typu wesela, studniówki itp. Nie boję się stwierdzenia ,że jest to atrapa mikrofonu... Kilku moich kolegów po zakupie pd150/170 wymieniło te mikrofony na inne dużo lepsze. Oczywiście ceny naprawdę dobrych mikrofonów nie są niskie, ale jeśli chcesz tą kamerą filmować imprezy okolicznościowe, chyba będziesz musiał zainwestować. :) Chyba ,że zatrudnisz dźwiękowca ;)


Pozdrowienia,
Filmaker


niedziela, 23 września 2007, 09:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
Mikrofon w PD tak jak pisał kolega powyżej jest przystosowany bardziej do zastosowań reporterskich - fakt na wesółko nie nadaje się do - kręcenia dźwięku tylko z tego mika.
Co do "blokowania" światła też miałem z nią problem. Jest może pod tym względem trochę bardziej "upierdliwa" od VXa. W PD musisz zblokować zamiast jednego (VX) trzy przyciski - IRIS (przesłona) SHUTTER SPEED (migawka) i GAIN (wzmocnienie) wtedy światło jest "zablokowane". Jak się złapie trochę wprawy to nie ma problemu.
Gdybym miał kupować kolejną kamerę to też kupiłbym PD - dźwięk mnie nie rusza bo jeden kanał nagrywam za pomocą mikroportu z miksera kapeli drugi z mikrofonu PD - jako tło zupełnie wystarcza. To co najbardziej mi się podoba w PD w porównaniu do VXa to AE SHIFT "pod ręką" - przy kółeczku. Tym kółeczkiem na bieżąco podbijam albo zmiejszam jasność obrazu - bez skoków jak to jest we VXie.
Do Studniówek - grają czasami kapele z perkusją - chyba kupię http://www.audiostacja.pl/index.php?le= ... erium=RODE
Jak styknie kasy. Jest problem bo będzie trzeba zrobić przejściówkę z mini jacka na XLRa. Jest jeszcze http://www.audiostacja.pl/index.php?le= ... &numer=310, ale to jeszcze większa kasa.
Pozdro.
ZAWAŁ


niedziela, 23 września 2007, 10:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 08:31
Posty: 8
Post 
Co do nagrywania z miksera kapeli to mam jedną uwage, nie wszystkie instrumenty ida zawsze przez mikser.
pozdrawiam


edit
z racji tego, ze forum ledwo dycha i nie mozna zalozyc nowego tematu podepne sie tutaj:

czy ktos wie czy ma byc jakis nastepca panasonica dvc30 ? Nic sie nie moge doczytac. W sumie(poijajac wady i zalety) fajna to kamerka jest czy raczej była. Z tego co wiem juz nie produkowana a nic innego miedzy gs-500 a dvx100 nie widze. Dziwne, ze panasonic nie ma zadnej kamery ktora by lezala na polce obok 2100 bo zapotrzebowanie przeciez jest nie małe.
pozdrawiam


piątek, 5 października 2007, 14:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL