Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 00:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 problem z vx2100 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 13:23
Posty: 79
Lokalizacja: lubelskie
Post problem z vx2100
mam taki problem z kamerką, czasami zrywa kod czasowy, między ujęciami, np. po 10 min. liczy od początku! Domyślam się że nie jest to wina kaset (panasonic) ponieważ są nowe. Podejrzewam, że problem jest prosty, domyślam się że kamerą ma jakąś baterię wewnątrz odpowiedzialną za pamięć i może to właśnie szwankuje, z góry dziękuje za pomoc.


czwartek, 30 sierpnia 2007, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Też mam VX 2100! I dokładnie chciałem zadać to samo pytanie...
Już trzy razy zrobiła mi taki numer. Też używam Panasonic-ów. Myślałem że może to wina kasetek więc następną imprezę nagrałem na Soniaczkach i problem dokładnie się powtórzył.
Na razie mam dwa pewniki:
- nie jest to wina kaset...
- mój problem nie jest odosobniony...
Pozdrawiam Studio8 8)

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 30 sierpnia 2007, 22:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
studio co ty co ma bateria do tego,sygnał generowany jest na głowicy i tojest całkiem inne napiecie i wogóle,bateryjka jeśli masz date i czas własciwą i nic się nie dzieje to jest okey ,a problem wcale nie musi byc taki prosty jak ci sie zdaje,zacznij od kasetki poprostu sprawdz na innej np soniaczce ®


czwartek, 30 sierpnia 2007, 22:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 13:23
Posty: 79
Lokalizacja: lubelskie
Post 
używałem soniaków i w bonusie dostałem jeszcze dropy więc podziękowałem, na panasonicach nie mam problemów z dropami. wydaje mi się, że to nie kasetki, a głowice zamierzam wyczyścić w serwisie.


czwartek, 30 sierpnia 2007, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Panie forumowicz...:

forumowicz napisał(a):
problem wcale nie musi byc taki prosty jak ci sie zdaje,zacznij od kasetki poprostu sprawdz na innej np soniaczce ®

...przecież napisałem

redbull napisał(a):
Myślałem że może to wina kasetek więc następną imprezę nagrałem na Soniaczkach i problem dokładnie się powtórzył.
Na razie mam dwa pewniki:
- nie jest to wina kaset...

:roll:
...a co do dropów po przejściu na soniaczki... :evil: i tym razem pozdrawiam Studio8

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 30 sierpnia 2007, 22:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 12:33
Posty: 15
Post 
Ja mam to samo - kasetki Panasonic Professional - kamerę miałem 3 tyg temu w czyszczeniu w serwisie i najgorsze jest to że nadal jest to samo i wciąż mam komunikat o kasecie czyszczącej !! Wyczytał ostatnio że inni użytkownicy też mają problem z tymi panasonicami więc zamierzam to zmienić. Jechałem na soniaczach i było ok ale wszyscy że to syf, że zajadę głowicę itd więc postanowiłem zmienić.


piątek, 31 sierpnia 2007, 10:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
redbull_ziomalu nie pisz mi <Panie forumowicz >nie jestem Panem na Pana cza miec wygląd i pieniądze ja tego nie mam :wink: no_wracajac do problemu taśmy_tu nie chodzi osamo czyszczenie głowicy time code jest zapisywane praktycznie na samych brzegach tasmy czesto jest tak że tasma jest z lekka pofalowana wyciagnieta co powoduje niedokładne przyleganie do głowicy i jesli do tego dojdzie że wasza rolka dociskowa jest juz zjechana to niestety może wystapic taki problem _sprawdzcie to pod tym kątem


piątek, 31 sierpnia 2007, 21:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2007, 22:27
Posty: 13
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witam,
Przyczyn tego problemu może być kilka, ale generalnie większość sprowadza się do mechanizmu. Najczęstsze przyczyny braku time code czy licznika to rozregulowwane kołki prowadzące taśmę (wtedy może także niszczyć taśmę, powodować dropy na dźwięku i wideo), uszkodzony lub rozregulowany naciąg taśmy czy wreszcie zabrudzona lub uszkodzona głowica wideo. Miałem przypadki gdy przyczyna była inna, np. kamera straciła ustawienia programowe i należało programowo wyregulować przełączanie głowic. Koszt napraway takiego uszkodzenia nie jest możliwy do ustalenia bez inspekcji w serwisie, może to być 90,00 zł a może być w najgorszym przypadku nawwet 800 zł (gdy szkodzona jest jedna lub obie głowicwe wideo w drumie).
Zapraszam do skorzystania z usług Euro Cori Serwis, http://www.eurocori.com
Pozdrowienia,
Piotr Fleszar


sobota, 1 września 2007, 12:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 13:23
Posty: 79
Lokalizacja: lubelskie
Post 
dzięki Piotrze chyba trafiłeś w 10!, bo miałem i dropy i pogniecione taśmy i problemy z timecodem, możliwe, że się do ciebie wybiorę chociaż mieszkam dość daleko - Łuków, byłe województwo siedleckie, ale przy okazji odwiedziłbym stadion Wisły Kraków!
pozdrawiam


sobota, 1 września 2007, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Pomyśleć, że mój VX 2100 ma dopiero pół roku... nakręcił na nim raptem 10 wesel
:/ a już odwala takie numery.
Ostatnio po raz pierwszy pogniotło mi taśmę na początku... nie dało się jej odtworzyć bo wywalało mi na wyświetlaczu czarne, poziome pasy! Myślałem że zjem własne buty ze strachu, bo byłem pewien że szlak trafił materiał.
Pomyślałem że może pomóc stara metoda, stosowana jeszcze za pamiętnych kaset wideo - czyli przewinięcie całości do przodu i do tyłu...
...pomogło! ale musiałem zacząć zgrywanie od 2min, bo początek taśmy był już zniszczony

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


wtorek, 4 września 2007, 07:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2007, 22:27
Posty: 13
Lokalizacja: Kraków
Post 
Co do niszczenia taśmy na jej początku, to spotkałem się już z podobnymi przypadkami. Chociaż mechanizm był w idealnym stanie, kamera była praktycznie nowa, to i tak co pewien czas problem się pojawiał. Okazało się, że niektóre taśmy (nie potrafię przytoczyć dokładnych modeli) właśnie tak się zachowywały. Pomagało dokładnie to, o czym redbull napisał, czyli przwinięcie nowej taśmy 10-15 min dalej i z powrotem. W TV często jest to rutynowa praktyka, czyli nagrywanie time code na całej nowej taśmie a jednocześnie jej przewinęcie. Trudno powiedzieć co jest przyczyną, czy taśmy się sklejają od leżenia na półce sklepowej, czy łąpią wilgoć czy też mają wadę fabryczną. Pozdrowienia,
Piotr Fleszar
Euro Cori Serwis


wtorek, 4 września 2007, 08:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Koledzy :)

jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że sami sobie robicie problemy lub zanadto słuchacie opinii innych bez jakiejkolwiek krytyki, logiki i zastanowienia.

Kiedyś czytałem, ze są tacy, którzy bębny głowicy trą gazetą z jakimś płynem 8O i inne podobne operacje...

Mam kilka VX-ów. Najstarszy ma 5 lat i ma się zupełnie nieźle. W niczym nie przypomina staruszka. Nie zaliczyl jeszcze serwisu. Zajmuje się wyłacznie nagrywaniem na zawsze nowiuśkich kasetkach - dokładnie soniaczkach premium i przeciętnie raz na 2 lata woła o włożenie kasety czyszczącej. Kasetka oczywiście sony, trwa to 10 sekund i wszystko gra przez kolejne 2 lata.
Nie szargam jej na odtwarzaniu czy też przewijaniu. Jej głowne zajęcie to nagrywanie. W końcu do tego została stworzona :) 8)
Odtwarzam kasetki przy zrzucaniu z magnetowidu, nie z kamery.

Kamerka wiele razy na siebie zarobiła i ma się całkiem nieźle.
Nie widziałem jeszcze dropa ani w video ani w audio w wykonaniu akurat tej kamery.

Pamietam jednak zawsze o kilku drobnych czynnościach:

zawsze po skończonej imprezie nie chowam kamerki do torby, tylko stawiam na biurku z otwartą kieszenią (bez tasiemki). Tak na ok 3 godziny. Po tym czasie niekiedy "przedmucham" ją strugą sprężonego powietrza w spray i chowam do torby.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 4 września 2007, 11:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 18:11
Posty: 49
Post 
"ao" napisał:

Cytuj:
"....Pamietam jednak zawsze o kilku drobnych czynnościach:
zawsze po skończonej imprezie nie chowam kamerki do torby, tylko stawiam na biurku z otwartą kieszenią (bez tasiemki). Tak na ok 3 godziny. Po tym czasie niekiedy "przedmucham" ją strugą sprężonego powietrza w spray i chowam do torby."


I tu mam 2 pytania:

1-co daje to pozostawienie otwartej kieszeni....?

2-Proszę podać nazwę i ewentualnie gdzie mogę kupić ww. spray.

_________________
Pozdrowienia.
Andrzej


wtorek, 4 września 2007, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Otwarcie powoduje lepszy dostęp normalnego powietrza z reguły o niższej wilgotności, nieco "rzadszego" (przenośnia :) ) od tego, które zalega np na "sali weselnej", gdzie jest kurz, drobiny, dym azotu itp Elektronika jest czuła nawet na takie detale.
Warunki szczególnie małokomfortowe panują w piwnicach (Starówka itp), gdzie pod niezbyt wysokim sklepieniem gromadzi się powietrze o wyższej temeraturze, takie tłuste i oleiste :?

Jak niuchniesz potem taki sprzęt on po prostu capi. Ja nie chcę pracować z cuchnącą kamerą.

Powietrze służy do wydmuchania kurzy, drobin itp...

Ja kupowałem gdzieś na allegro.

np link:

http://www.allegro.pl/item229852702_spr ... anio_.html

Obrazek

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 4 września 2007, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Ja także nie używam VX-a do zgrywania, przewijania i innych czynności które mogły by ją obciążyć. Używam do tego małej kamerki.
Miałem jednak ostatnio zdjęcia plenerowe na ...torze żużlowym. Starałem się jak najbardziej unikać kontaktu z "pędzącym" kurzem :twisted:
...ale problemy pojawiły się właśnie po owym plenerku...
użyłem kasety czyszczącej Sony. Puściłem ją na 15 sek.
Nie wiele to pomogło, bo przygoda z pogiętą kasetą zdarzyła się wprost po owym "czyszczeniu" głowic... :roll:

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


wtorek, 4 września 2007, 19:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL