Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 12:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 SONY HVR-Z1U 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 18:25
Posty: 23
Post SONY HVR-Z1U
Witam. Mam pytanie czy ktoś może jest posiadaczem i używa kamery SONY HVR-Z1U (bądz SONY HVR-Z1 bez "U" bo to chyba oznaczenie USA)? Jeśli tak to prosze o opinie na temat tej kamery. Jak się sprawuje w różnych sytuacjach i warunkach? Nigdzie niemogę znaleść opini na temat tej kamery. Z góry dziękuje za wszelkie informacje.


poniedziałek, 24 września 2007, 16:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post Re: SONY HVR-Z1U
cześć,

O tej kamerze pisano na forum już kilka razy, no ale cóż... :)
Bardzo dobra kamera, za przyzwoite pieniądze :). Jest bardzo solidnie wykonana. Pracowałem na niej w tamtym roku przy -16 stopniach kilka godzin i było OK. Co do oznaczeń fabrycznych, nie ma to znaczenia, ponieważ ta kamera jako jedna z niewielu ma multisystem PAL/NTSC (50i/60i) Więc czy kupisz ją z oznaczeniem U, J, E, P, czy nawet bez ;), to przełączysz ją bez problemu na PAL. Jedną rzeczą jaka odróżni np. Z1U do Z1E, to zegar pracujący w 12 godzinnym trybie.

pozdrowienia,
Filmaker


sobota, 9 lutego 2008, 09:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 14:42
Posty: 94
Lokalizacja: Kraków
Post Re: SONY HVR-Z1U
Jeśli nie zależy Ci na NTSC i XLR to wystarczy FX-1, identyczna za mniejszą kasę.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek


piątek, 4 kwietnia 2008, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: SONY HVR-Z1U
avision napisał(a):
Jeśli nie zależy Ci na NTSC i XLR to wystarczy FX-1, identyczna za mniejszą kasę.

Nie zapominaj jeszcze o DV Cam którego FX1 nie posiada.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


piątek, 4 kwietnia 2008, 13:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 14:42
Posty: 94
Lokalizacja: Kraków
Post Re: SONY HVR-Z1U
No fakt ;)

_________________
Pozdrawiam
Wojtek


piątek, 4 kwietnia 2008, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: SONY HVR-Z1U
No ja właśnie ją kupiłem, ale od dwóch dni próbuję zrzucić jakiś materiał na dysk, ale za cholere system nie widzi kamery. Dokupiłem specjalnie właśnie karte z portami fire-wire, ale to samo :( ręce już mi opadają, cierpliwość się kończy. Nic nie pasuje do tego przypadku :(

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 9 kwietnia 2008, 17:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post Re: SONY HVR-Z1U
a masz zainstalowany "service Pack" do windowsa ? jeśli nie, to właśnie to jest rozwiązaniem problemu.


środa, 9 kwietnia 2008, 18:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: SONY HVR-Z1U
dfg napisał(a):
a masz zainstalowany "service Pack" do windowsa ? jeśli nie, to właśnie to jest rozwiązaniem problemu.

Mam wszyściutko zainstalowane. Zero konfliktów w panelu i pełno siwych włosów ze złości, tyle narazie mam :(

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 9 kwietnia 2008, 18:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 14:42
Posty: 94
Lokalizacja: Kraków
Post Re: SONY HVR-Z1U
A co chcesz zgrywać z kamery, DV czy HDV bo to musisz ustawić przed zgraniem na wyjściu kamery.
A po drugie, w tych kamerkach łatwo uwalic port firewire więc najgorsze jeszcze przed tobą ;)
Jeśli komp nie widzi kamery z włączonym DV to raczej pewne że kamera ma spalony interfejs dv. Oby nie...

_________________
Pozdrawiam
Wojtek


środa, 9 kwietnia 2008, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: SONY HVR-Z1U
To może inaczej.

Co udało mi się zdiagnozować:
- podłączyłem inną kamerę - Samsung - mała (kieszonkowa) - przez port Fire-Wire i w momencie podłączenia od razu ją rozpoznało i można było zrzucić materiał
- zresetowałem ustawiania w kamerze Sony - ustawiłem zgodnie z instrukcją i nic
- w momencie gdy zrestartuję system z włączoną kamerą, system się odpali a ja wyłączę kamerę to system oddaje charakterystyczny dźwięk wyłączanego sprzętu - lub odłączanego kabla. Nie dzieje się tak, gdy włączę i wyłączę kamerę.

Coś przychodzi Wam do głowy? Proszę nie mówcie, że to zjarany port.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 9 kwietnia 2008, 22:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: SONY HVR-Z1U
avision napisał(a):
A co chcesz zgrywać z kamery, DV czy HDV bo to musisz ustawić przed zgraniem na wyjściu kamery.
A po drugie, w tych kamerkach łatwo uwalic port firewire więc najgorsze jeszcze przed tobą ;)
Jeśli komp nie widzi kamery z włączonym DV to raczej pewne że kamera ma spalony interfejs dv. Oby nie...

Na wyjściu mam ustawione DV.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 9 kwietnia 2008, 22:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 14:42
Posty: 94
Lokalizacja: Kraków
Post Re: SONY HVR-Z1U
Tak się dzieje jak z kamerą jest komunikacja tylko w jedną stronę. Przyczyną może być np rozruszane gniazdko dv w kamerze a w najgorszym przypadku jedna spalony port. W tym przypadku polecam skonsultowanie się z fachowcami czyli:http://www.eurocori.com
Na pewno coś poradzą albo pomogą w razie potrzeby.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek


środa, 9 kwietnia 2008, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: SONY HVR-Z1U
avision napisał(a):
Tak się dzieje jak z kamerą jest komunikacja tylko w jedną stronę. Przyczyną może być np rozruszane gniazdko dv w kamerze a w najgorszym przypadku jedna spalony port. W tym przypadku polecam skonsultowanie się z fachowcami czyli:http://www.eurocori.com
Na pewno coś poradzą albo pomogą w razie potrzeby.

Dzięki za link, ale to raczej nie wchodzi w grę. Kamera została kupiona zaledwie kilka dni temu. To są objawy od nowości.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 9 kwietnia 2008, 23:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: SONY HVR-Z1U
Podstawa to winda z serwis packiem 2 ale nie jako dodatek tylko już winda z system SP2. Miałem podobny problem. Druga sprawa to wyjście z kamery ustawione nie na auto tylko HDV/DV out i po sprawie. A port łatwo uwalić w każdej kamerze, jak jest włączona i sie podłącza kabelek inaczej raczej mało prawdopodobne. Ja bynajmniej podłączam kamerke wyłączoną na włączonym kompie i nic sie do tej pory nie stało. Może tylko mała uwaga by kamera choć wyłączona nie była podpięta do zasilacza tu już mogą być przepięcia i ........
Pozdrawiam.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


środa, 9 kwietnia 2008, 23:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: SONY HVR-Z1U
PiotrMk napisał(a):
Podstawa to winda z serwis packiem 2 ale nie jako dodatek tylko już winda z system SP2. Miałem podobny problem. Druga sprawa to wyjście z kamery ustawione nie na auto tylko HDV/DV out i po sprawie. A port łatwo uwalić w każdej kamerze, jak jest włączona i sie podłącza kabelek inaczej raczej mało prawdopodobne. Ja bynajmniej podłączam kamerke wyłączoną na włączonym kompie i nic sie do tej pory nie stało. Może tylko mała uwaga by kamera choć wyłączona nie była podpięta do zasilacza tu już mogą być przepięcia i ........
Pozdrawiam.

Warunki spełnione. Sp2 w systemie, ustawienia jak piszesz, podłączałem kamerę wyłączoną.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 10 kwietnia 2008, 07:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL