Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 21:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Canon XH A1 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 446
Post Canon XH A1
Witajcie
ostatnie kilka lat pracowałem tylko i wyłącznie na Sonym. Postanowiłem zmienić trend i przywiozłem ze Stanów kamerę jak w temacie. Jestem po pierwszym weselu - i mam kilka uwag - nie chcę się nimi dzielić po to aby mówić czy kamera jest lepsza/gorsza ale może aby się dowiedzieć jak zmienić kilka elementów, które w pierwszym kontakcie mi przeszkadzają. Nie mam też instrukcji po Polsku - a wiem ze czasem diabeł tkwi w szczegółach, nawet jak się mówi po angielsku. Właśnie pierwsze moje pytanie prośba - czy ktoś ma do odsprzedania/pożyczenia lub xserowania instrukcję po Polsku ?

Kamerą pracowałem zarówno w manualu jak i automacie. I jak to wyglądało :
- często kamera gubi ostrość
- wyświetlacz jest dość mały i ma się wrażenie że ciągle coś nieostrzy ? Czy to można jakoś zmienić
- dźwięk z mikrofonem oryginalnym - w kościele super brak uwag, na sali różnie - tzn. czasami przestery i to nawet przy nie głośnej muzyce, czasami przy głośnej muzyce brak przesterów ? Pytanie czy ktoś się z tym spotkał. Mikrofon miałem na automacie cały czas Myślę aby do zabawy weselnej montować dodatkowy mikrofon ? Co sądzicie i jakie to może być urządzenie? (w innej kamerze mam Rode, ale jak to bywa z Rode mikrofon super ale tor kamery daje się we znaki i są przestery więc do tej kamery poszukuje mikrofonu na złącza xlr, który podoła oczekiwaniom i nie będę się martwił o przestery :D A może system bezprzewodowy ?
- brakuje mi w kamerze funkcji takiej jak jest w Sonym - back light - wiem że to tu można zrobić ręcznie ale taki guziczek w sytuacja, które często wymagają tempa - przydaje się - i tu pytanie - czy da się jakość zaprogramować, któryś z klawiszy ?
- ustawienia kamery do wgrania z zewnątrz ? - pytanie jak się to robi ?
- bardzo szarpiąc zoom - szczególnie przy zaprogramowaniu stałej prędkości.
- pracuje na Vegasie i mówiąc ogólnie muszę się nakąbinować aby system zobaczył kamerę do wgrywania. |Nie wiem czemu. Czy polecacie jakiś program do HDV - coś ale Scenalyzer tylko hdtv ?

Wiem że wiele elementów może się wyjaśnić po przeczytaniu polskiej instrukcji - więc z góry przepraszam, jednka wierzę że możemy zacząć na forum uzupeniać informacjie o tej kamerze.

Pozdrawiam


sobota, 3 listopada 2007, 12:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
to zacznij od magicznej wyszukiwarki forum :] gwarantuje ze jest juz tutaj mowa o tym sprzecie


sobota, 3 listopada 2007, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Pytanie co zrzucasz za pomocą Vegas'a PAL czy 1080i ?

Materiał w PAL zrzucasz np za pomocą VidCap 6.0 (taka pomocnicza aplikacja) dostępna w katalogu Vegas.

Jeśli natomiast zrzucasz 1080i (HDV) - VidCap - kamery ci nie zauważy.
Musisz mieć odpalonego Vegas'a, potem podpinasz kamerę pod FW i włączasz.
W menu FILE masz opcję CAPTURE (jest to inne narzędzie do przechwytu niż VidCap stosowany do PAL).
Pojawia się monit z polem wyboru (SD czy HDV(SDI). Zaznaczasz to drugie i wszystko gra. Kamera nagle staje się widoczna i gotowa do współpracy ze stacją ed. Oczywiście pozostają detale, jak file name, path itp.

Co do kamery A1 - poszukaj bo bylo dużo o niej. Sam kiedyś sie zastanawiałem czy jej nie kupić, ostatecznie stanęło na Z1 i nie żałuję.
Koledzy pisali tu gdzieś o gotowych ustawieniach A1-nki, które pozwalają wyciągnać z niej jak najwiecej.

Funkcja B.LIGHT pozwalająca na szybką kompensację światła niewątpliwie jest do zaprogramowania pod jeden z przycisków na korpusie kamery, pytanie tylko po co ci ona ??

Tak czy inaczej mozesz ją użyć jedynie w trybie AUTO co w praktyce filmujac tymi kamerami dzieje się niezmiernie rzadko :idea:.
Dodatkowo poziom podbicia (a raczej jego skok od 0dB) jest bardzo wysoki i praktycznie chrzani ujęcie..

ale pewnie o tym wiesz :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


sobota, 3 listopada 2007, 18:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 13 grudnia 2007, 13:13
Posty: 77
Post Re: Canon XH A1
witam, jak wyglada temat PAL w tych kamerach ze stanow?


niedziela, 13 stycznia 2008, 16:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:16
Posty: 22
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post 
Tutaj ściągniesz presety

http://dvinfo.net/conf/showthread.php?t=81071


czwartek, 31 stycznia 2008, 01:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL