Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 10:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak odblokowa kamerę Panasonic 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Jak odblokowa kamerę Panasonic
Witam

Posiadam Kamerę Panasonic NV GS 500 -spisuje się nieźle.Ale...
Ale chciałbym obraz z Magnetowidu puści do komputera /użyc kamery jako kodeka / Niestety komputer nie widzi przekonwertowanego obrazu . Czytałem że kamera może miec blokadę . Kto mi pomoże ??!!

pozdrawiam Beliverman


poniedziałek, 26 listopada 2007, 09:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Pierwsza wersja postu:

Cytuj:
beliverman napisał(a):
Kto mi pomoże ??!!


może ja...?
To jest najwyższy model kamery, jak więc może mieć blokadę? Mam NV-GS250 i robi to bez rzadnego problemu. Ustaw kamerę w stan odtwarzania. Wejdź do menu w ustawienia "PODSTAWOWE" kamery i odszukaj ustawień WTYK AV. Nie pamiętam już teraz, ale ustaw na pozycję WE/WY. W menu "ZAAWANSOWANE" sprawdź pozycję A/D WYJŚCIE DV (to odpowiada za konwersję analogowo-cyfrową) czy masz ustawione w pozycji "ZAŁĄCZ". Powinno działać.
Kopiowałem w ten sposób jakiś czas temu więc mogę się mylić co do słuszności konkretnych ustawień Jednak jeśli chodzi o metodę, to właśnie w tych pozycjach menu jest "pies pogrzebany" i tam należy szukać odpowiednich kombinacji ustawień aby zadziałało.

Jeszcze lepiej jakbyś miał coś takiego (ale nie musisz):

Obrazek
Ta wtyka połączeniowa ma ciekawą rzecz: przełącznik kierunku
Z jednej strony podpisnasz przez euro do magnetowidu, a z drugiej podłączasz kabelek, który jest na wyposażeniu kamery. Ten co ma jack'a z jednej strony, a zdrugiej wejścia typu chinch. Te chinche możesz również podłączyć bezpośrednio do magnetowidu i też będzie dobrze.

------------------------------------------------------------------------------

jurekwejh napisał(a):
potwierdza brak możliwości w gs 500 choć są gdzieś chyba ukryte w opisie pisze że jest funkcja :lol: chyba , że teraz to przez usb się robi ( to jest w tym miejscu gdzie powninno być wej/wy czyli magnetowid+kamera(cin cia ) a kamera+koputer usb2 ruchome :idea: ( trzeba chyba instrukcję poczytać , gdzie to schoawali teraz ) a co do nv gs 180 ta kamera tego nie ma :oops: ma tylko wyjście

Dzięki Ci za wyprowadzenie z błędu

[center]Wycofuję się z mojego powyższego opisu
Sądziłem że ta kamera jest kontynuacją NV-GS400, a nie jej "okrojką"

pozostaje Ci iść tropem wskazanym przez jurekweich[/center]


Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:01 przez Kondor_PL, łącznie edytowano 5 razy

poniedziałek, 26 listopada 2007, 12:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 stycznia 2006, 21:15
Posty: 54
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Kondor_Pl,

czy ten przełącznik pomoże w odpaleniu podglądu przez nv-gs180? W niej nie ma tak łatwo z ustawieniami w menu kamery.


poniedziałek, 26 listopada 2007, 18:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1443
Post 
potwierdza brak możliwości w gs 500 choć są gdzieś chyba ukryte w opisie pisze że jest funkcja :lol: chyba , że teraz to przez usb się robi ( to jest w tym miejscu gdzie powninno być wej/wy czyli magnetowid+kamera(cin cia ) a kamera+komputer usb2 ruchome :idea: ( trzeba chyba instrukcję poczytać , gdzie to schoawali teraz ) a co do nv gs 180 ta kamera tego nie ma :oops: ma tylko wyjście


Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28 przez jurekwejh, łącznie edytowano 2 razy

poniedziałek, 26 listopada 2007, 19:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
phtm - ta przejściówka ułatwia tylko i wyłącznie podłączanie pod sprzęty dysponujące różnymi złączami.

Twoją kamerę nie da się podłączyć w ten sposób. Przyczyna jest prosta:

ZŁĄCZA
_________________________________________________
    S-VIDEO: wyjście
    AV (mini): wyjście
    Mic: jest
    Słuchawkowe: jest (słuch. lub AV)
    USB: 2.0 (mini B)
    DV (IEEE1394): wyjście
_________________________________________________

Nie ma wejść na S-Video i AV. Dodatkowo FW też jest jednokierunkowe.
Nic więcej nie zrobisz.
Owszem, zdarzało się że kamerki można było "odblokować", ale to przypadki jednostkowe konkretnego modelu. Producenci coraz rzadziej popełniają takie błędy.
Jaki model wybrałeś takie masz możliwości. Dostajesz to za co płacisz. Cuda się zdarzają, ale b. rzadko.


poniedziałek, 26 listopada 2007, 19:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Kondor_PL napisał(a):
Producenci coraz rzadziej popełniają takie błędy

to nie do końca o to chodzi. Temat był już poruszany wielokrotnie, dokładnie wyjaśniono dlaczego modele z niższej półki posiadają dokładnie te same funkcje, jak modele z górnej, lecz są one wyłączone, nieaktywne. Wyjaśniono tutaj jaki to ma sens w ogóle montaż Tych funkcji, skoro nie są aktywne.
Nie chcę powtarzać całego wywodu, ale dla szybkiego porównania:
oplot elektryczny w samochodzie jest jeden i ten sam dla modeli z klimą, elszybami, itp, jak w samochodzie tej samej marki w wersji standardowej, dlaczego ?
.. bo nie opłaca się producentowi przestawiać linię produkcyjną na tworzenie kilku zróżnicowanych wiązek kablowych (oplotów), skoro można robić jeden pasujący do wszystkich modeli. To tak mniej więcej, choć jeszcze nie tylko o to chodzi.
Zajmowałem się aktywacją swego czasu DV-IN, wystarczy takie hasełko wpisać w Google, by dowiedzieć się jakie modele jakiego sprzętu posiadają możliwość uruchomienia gniazd jako wejścia. Inny równie ciekawy temat dotyczył sposobów wchodzenia odpowiednim kodem na pilocie w menu serwisowe urządzenia (kamera, odtwarzacz DVD, telewizor, itp, gdzie w nim można było aktywować nowe funkcje podbić basy, zmienić czułość mikrofonów, poszerzyć bazę stereo, zwiększyć ilość pozycji (kanałów tv), skorygować balans bieli i inne tego typu rzeczy. To temat rzeka i boję się nawet rozniecać ten ogień, który płonął tu na forum, a ja jako inicjator tematu płonąłem razem z nim w potoku pytań.... :mrgreen:
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 26 listopada 2007, 23:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Ależ ja o tym doskonale wiem. Nie ma najmniejszego sensu się rozpisywać na ten temat.


wtorek, 27 listopada 2007, 01:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 stycznia 2006, 21:15
Posty: 54
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Montażysta Darek A.

Wiem o Twoim wątku na ten temat i zaangażowaniu w sprawę, ale odkąd szlag trafił wyszukiwarkę na tym forum rzecz przestała być ogólnie przystępna dla innych.


wtorek, 27 listopada 2007, 04:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL