Teraz jest piątek, 19 października 2018, 06:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 W czym nagrywać 25F czy 50i?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post W czym nagrywać 25F czy 50i??
jako ze to moj pierwszy potst wiec czesc wszystkim.
problem jest taki dostalem do reki kamere canona dokladnie to chyba xh-a1 mialem 1 dzien na zapoznanie sie z nia i jazda w teren ;) ale nurtuje mnie jedna sprawa poniewaz jest tam w ustawieniach taka opcjaa:
menu > nastawy sygnalu >czestosc ramki i tam mam do wyboru 25F i 50i, w instrukcji do tego ustrojstwa nie pisza zbyt wiele na ten temat. a z tego co zauwazylem to w tym trybie 25F obraz jest duuuzo jasniejszy przy tych samych ustawieniach przyslony itp.

moze mi ktos wyjasnic lopatologicznie co te dwa tryby w praktyce oznaczaja bo z instrukcji to sama teoria, i oczywiscie ktorego uzywac ;)


wtorek, 11 grudnia 2007, 12:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Tryb 50i rejestruje w ciągu jednej sekundy 50 pól złożonych z linii nieparzystych i parzystych na przemian. Taki tryb nazywamy rejestracją z przeplotem. Najdłuższy czas migawki wynosi 1/50s.
Tryb 25F jest to rejestracja 25 pełnych ramek nazywany trybem progresywnym. Obraz rejestrowany jest kolejnoliniowo. Najdłuższy czas migawki wynosi w przybliżeniu 1/25s co jest czasem dwukrotnie dłuższym jak podczas rejestracji z przeplotem. Dzięki temu obraz może być jaśniejszy.


wtorek, 11 grudnia 2007, 18:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzeki serdeczne za odpowiedz.
ale przy shutter nastawionym na 1/25 mam wrazenie ze ten obraz bardzo sie "ciagnie" jak mam szybko poruszajacy sie obiekt. lecz jak zwieksze migawke do 1/50 badz 1/60 efekt ten raczej zanika.

czy to normalne jest wszystko czy moze ja co zle robie??


wtorek, 11 grudnia 2007, 23:34
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 października 2005, 12:25
Posty: 62
Lokalizacja: lubuskie
Post 
Felku, dobre masz wrażenie, przy szybkim ruchu kamery obraz może się nieco ciągnąć, ale jest to cecha 25F czyli skanowania progresywnego.
A czy stosować progres czy nie to już wybór indywidualny każdego filmowca, Twoja ksywka "artysta" raczej utwierdza mnie w przekonaniu, że wybierzesz 25F. Materiał dla wiadomości, zwykłe techniczne nagranka itp realizowałbym w 50F, a w progresie dokument, reportaż ślubny, film, itp.
Progres jest obrazem bardziej ciepłym, naturalnym, z świetną kolorystyką i głębią obrazu, typowo filmowy,w nim zrealizujesz ambitniejsze zdjęcia, uzyskasz lepsze wartości obrazu.
Tryb 50F to typowy przeplot stosowany w dotychczasowych kamerach video, czyli często mniej naturalny, bardziej wyostrzony, nazywam go technicznym obrazem, nie gustuje w 50F, mało możliwości samorealizacji kolorystyki, cieni, obrazu itp. Najlepiej jest sobie samemu poćwiczyć , popróbować i przekonać co to takiego ten progres czyli 25 F.
Technicznie jest to 25 pełnych klatek na sekundę. W przeplocie czyli 50F jest to 50 półobrazów na przemian raz parzyste raz nieparzyste na sekundę.
Przykłady progresu: M jak miłość, Sfora, Na dobre i na złe,
przykłady przeplotu: Moda na sukces
Ot takie przykładziki, pozdrawiam.


środa, 12 grudnia 2007, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no teraz juz mi sie rozjasnilo po Twojej odpowiedzi. Jednak bardziej mi odpowiada te tryb 25F ( tak jak mowiles kolorki sa niesamoite).

mam tylko jeszcze jedno pytanie poniewaz bede moje wypociny skladal w adobe premiere 2 pro czy zgrywajac tam material w hdv musze wybrac tam przy tworzeniu projektu 25p czy tak??

i jeszczejedno male pytanie dotyczace wypalania filmu na plycie. czy moge nagrac film w hdv na plycie dvd zwyklej poniewaz jesli odtwarzacze hd-dvd jak czytalem sa kompatybilne w dol to znaczy ze tak przygotowana plytke odtworza, a ja do wypalania uzywam umf5 i tam jest opcja hd-dvd czy nagram to zwykla nagrywarka??

aaa... i jeszcze cos przygotuje plik wynikowy w zwyklym dv z koncowka m2v i sciezka dzwiekowa osobno lacze je w umf5 i wypalam jednak mam tam zaznaczona opcje aby nie kodowal ponownie mi calego filmu ale i tak wydaje mi sie ze koduje bo bardzo dlugo trwa proces convert video adn title nawet gdy menu nie robie moze on koduje jednak ten film jeszcze raz bo to nie jest mpeg tylko m2v??? czy moze tak byc?? czego najlepiej uzywac do wypalania bo ten umf5 zqaczyna mnie wkurzac ;)


środa, 12 grudnia 2007, 13:24
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post felku
widzę że rzucono cię na głęboką wodę, ciężko ci będzie szybko nauczyć sięi pracować w całym zakresie przedstawionych przez ciebie problemów ... jednocześnie.
o ile 50i i 25p to w gruncie rzeczy prosta kwestia ustawienia w zależnosci od potrzeby i celu filmu, o tyle poprawne nagranie płyty dvd z materiałem HD to już większy problem, po pierwsze objętość płyty (w kompresji jak na kasecie zmieścisz na płycie dvd może 20minut filmu).

Co do tego czy oprogramowanie poprawnie zapisze płytędvd w takim formacie aby czytnik widział ją jak hd-dvd czy BD nie mam pojęcia... może ktoś to sprawdził.

Konwersja trwa długo - nawet na szybkim sprzęcie. Zależy głównie od szybkości procesora i ilości, i szybkosci ramu. Wielość rdzeni w niektórych programach nie ma znaczenia, bo i tak liczą na jednym, ale się przydaje bo nowszy soft z tego juz potrafi skorzystać.
Obróbka HD wymaga przemielenia sporych ilosci danych - jedna pełna nieskompresowana klatka HDV to około 40MB - na sekundę już
1GB, na minutę 60GB, 3,6TB na godzinę musi przerobić procesor i pamięć tylko wypakowując film (oczywiście nie w całości na raz). Do konwersji dodaj do tego same operacje obliczania konwersji + dane gotowego filmu po ... to musi trwać.

Dlaczego podaję wartości nieskompresowanego filmu - do konwersji program musi mieć każdą klatkę w bitmapie, następnie ją przerabia (przeskalowuje itp.) i kompresuje do nowego pliku, odbywa sięto nie w całosci tylko w porcjach między klatkami kluczowymi, albo i mniej więc nigdzie nie trzeba tego przechowywać, ale ominąć mielenia tymi informacjami przez procesor, się nie da.


środa, 12 grudnia 2007, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Specyfikacja pliku WOB do wypalenia na płycie DVD PAL to 50i, czyli 50 półobrazów skanowanych z przeplotem.
Każdy program przygotowując taki plik przekoduje go do 50i.
Kodując do WMV HD, DivX HD, XviD HD czy innych można pozostawić skanowanie progresywne 25p.


środa, 12 grudnia 2007, 17:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
witam ponownie!

tzn reasumujac zgrywajac w hdv w adobe premiere 2 pro ile potrzebuje na 1 godzine filmu przestrzeni na dysku?? bo w projekcie ktory tworze wybieram hdv 25p. czy dobrze??
czy zloze taki film na takim sprzecie: dysk 320gb raid , procesor intel pentium 4 3.4ghz+ht, ram ddr pc3200 2,5gb dwukanalowa, plyta asus p5gd1

czyli najlepiej jest potem kodowanie do ostatecznego pliku wynikowego ustawic na wmv hd bo takie cos tam widze czy dobrze mowie tak?? ile wtedy bedzie zajmowac godzina filmu??

wiec moze by tak ten moj film wynikowy w hdv puscic jakos na kamere i nagrac na tasme mdv ( bo jak czytalem w instrukcji to da sie nagrywac na ta kamere przez wejscie hdv/dv) kamera to canon xh-a1

sorry ze zawracam gitare ale musze w miare to opanowac ;) a nie mam kogo zapytac.


środa, 12 grudnia 2007, 22:02
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post 
zgrywając HDV na dysk twardy - plik zajmie prawie dokladnie tyle ile materiał w DV. Z tym że HDV to kompresja mpeg2, ale nie wyglada najgorzej .... w miarę dobry stopień kompresji.
nie chcę cie wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że to będzie coś około 13 GB/godzinę.

Natomiast ilość materiału w WMVHD w formie pojedyńczego pliku
będzie zależeć od stopnia kompresji, rozdzielczości filmu. Koledzy przeskalowują z HDV(1440x1080) do 1080i(1920x1080) i dopiero kompresują. ale mocno skompresowane wchodzi (1godzina) na dvd. Wydaje mi się że musisz siętym pobawići sam dojdziesz do tego ile co i kiedy zajmje i jakiej jest jakosci.


czwartek, 13 grudnia 2007, 10:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a moze mi ktos powiedziec jak ten folm przeskalowac poniewaz bawie sie tym wszystki prawie non-stop. jednak napisales mi o tym ze przeskalowuja film z 1440 x 1080 na 192x1080 chodzi tu o ta proporcje pixela tak ?? tylko jak to przeskalowac

[ Dodano: Czw Gru 13, 2007 9:31 pm ]
witam ponownie..
testuje i testuje to wszystko i powiem wam ze nawet cosik mi tam wyszlo nie wiem czy dobrze robie i czy tak moze byc wiec zapytam sie was.

robie sobie projekt wrzucam tam wszystko cop chce skladam i teraz kodowanie ( najgorsze hehe). daje export potem adobe media encoder nastepnie wybieram z tej listy do gory mpeg-1. teraz te ustawienia:

frame widh pixels ustawiam na 1920
frame height pixels ustawiam na 1080
frame rate(fps) ustawiam na 25
fierld order ustawiam na none9progresiwe) bo nagrywam w tym 25f jak tu wyzej mi radzono
pixel aspect ratio daje na 16:9(1.0)
profile ustawiam na main profile
level ustawiam na high level


teraz bitrate settings:
tu mam problem co wybrac czy stale (CBR) czy zmienne (VBR) aha i czy przy zmiennym wybrac dwuetapowo?? moze mi ktos doradzic bo szukam po internecie i nie potrafie znalezc.

ale juz to testowalem i napisze co i jak zauwazylem.
ustawilem na bitrate staly i dalem go na 8.500 czy dobrze czy za malo?? bo sam nie wiem urywek 37 sekund mial ok 40mb

potem nastepny raz bitrate dalem na zmienne i dwuetapowo i tu jest cos takiego:
minimum bitrate bylo na 4000
target bitrate 15000
maximum bitrate 18500

i tu ten sam projekt ok 37seknud mial juz ok 80mb ale powiem szczerze ze ja roznicy w obrazie nie widzialem

jesli moglby mi ktos powiedzic czy ja to wszystko robie dobrze to bede wdzieczny.

juz probowalem tez do formatu wmv hd kodowac ale strasznie mozolnie to idzie a czytalem na forum filmowca artykul i bylo napisane ze sie nie oplaca w ten ormat kodowac chyba cos w tym stylu bodajrze.

to wszystko co kodowalem przez ten kodek mpeg-2 to mialo rozszerzenie m2v a jak ja zgrywam z kamery na dysk to koncowka jest mpeg


czwartek, 13 grudnia 2007, 19:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Tutaj opisałem w kilku zdaniach edycję i utworzenie płyt. Wprawdzie w innym programie, ale zasady takie same.
http://artykuly.filmowiec.pl/artykul.php?aid=113


czwartek, 13 grudnia 2007, 21:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL