Teraz jest środa, 21 listopada 2018, 12:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 kamera canon MV 950 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 19 grudnia 2007, 20:54
Posty: 1
Post kamera canon MV 950
Witam

Podłączyłem tą kamerę <<klik>>
do komputera za pomocą kabla usb i ... nic się nie stało 8O
Chciałem ściągnąć sterowniki usb ze strony canona ale tam oprócz uptadów oprogramowania nic do tej kamery nie było. W opisie jest, że kamera jest kompatybilna z win 98 wzwyż.

W instrukcji przy przechwytywaniu obrazu do komputera z kasety, nic nie ma o kabelku usb tylko "DV". Temat kabelka usb pojawia się przy przechwytywaniu obrazu i zdjęć z karty pamięci.

Moje pytanie brzmi:
Czy możliwe jest, że obraz nagrany na kasete w tej kamerze możliwy jest tylko do przechwycenia za pomocą kabla "DV"(i dlatego komputer nie widzi kamery) Niestety nie mam karty pamięci i nie mogę sprawdzić czy z nią komputer by zauważył kamerę.


środa, 19 grudnia 2007, 21:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post 
cześć,

Prawie odpowiedziałeś sobie, na swoje pytanie :) Kabelek USB służy do zgrywania zdjęć z karty pamięci i nie tylko. Jak wsadzisz do kamerki kartę, to komputer powinien zobaczyć ją jako dysk wymienny. Nie wiem jak jest w tym modelu, ale w kilku jakimi się bawiłem tak było. Natomiast złącze DV służy do przechwytywania obrazu z kasety. Jeśli nie masz w kompie złącza "FIRE WIRE" IEEE 1394, to możesz je kupić w dowolnym sklepie komputerowym za ok 35 zł wraz z kablem . Wkładasz go w kompie do dowolnego slotu PCI i po kłopocie. W systemie XP instaluje się samo.

Pozdrowienia,
Filmaker


środa, 19 grudnia 2007, 21:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 stycznia 2008, 17:26
Posty: 2
Post 
Można uzyskać więcej informacji na ten temat?

Znajomy przyniósł mi kamerę Canona MV 750 razem z oprogramowaniem, kablem USB i zasilaczem sieciowym. Nie wiem za cholerę jak z tego zgrać. Z kamer Sony zgrywałem filmy i szło to łatwo. A tutaj nie wykrywa nic.

W swoim kompie mam IEEE 1394 ale gdzie taki kabel dostać? Bo w tej kamerze są 2 wyjścia. USB i DV, które wygląda jak mini-jack. Przy moim poprzednim aparacie cyfrowym Canonie S2 też miałem takie wyjście i tam na końcu kabla były 3 chinche. Więc się pytam gdzie tu Fire-wire?


środa, 9 stycznia 2008, 17:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post 
zonkinho napisał(a):
swoim kompie mam IEEE 1394 ale gdzie taki kabel dostać? Bo w tej kamerze są 2 wyjścia. USB i DV, które wygląda jak mini-jack. Przy moim poprzednim aparacie cyfrowym Canonie S2 też miałem takie wyjście i tam na końcu kabla były 3 chinche. Więc się pytam gdzie tu Fire-wire?

Jak dobrze się wpatrzysz to końcówka z aparatu o której piszesz różni się od wyjścia DV ztwojej kamery.Na pierwszy rzut oka jest podobna.
Musisz zaopatrzyć się więc w kabelek patrz tu http://www.allegro.pl/item291233381_kab ... 1_8_m.html
Kabelki do fire wire są różne 4-4 6-6 4-6 u ciebie najpewniej jest 4-6 tak jak w tym linku powyżej. Tych kabelków nigdy nie ma w kompletach z kamerami.

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


środa, 9 stycznia 2008, 21:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 października 2006, 12:40
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post 
zonkinho napisał(a):
Można uzyskać więcej informacji na ten temat?

Przy moim poprzednim aparacie cyfrowym Canonie S2 też miałem takie wyjście i tam na końcu kabla były 3 chinche. Więc się pytam gdzie tu Fire-wire?


Minijack to zapewne wyjście analogowe video do telewizora (podobnie zresztą jak to pewnie było w tym aparacie cyfrowym)

Firewire musi być, oglądnij dobrze kamerę, posprawdzaj pod przykrywkami, pod ekranem LCD - gniazdo wygląda podobnie do USB ale jest trochę inne.
Kabelek to albo allegro, albo market agd, albo sklep komputerowy. W kamerze jest złącze 4 pin, w kompie stacjonarnym 6 pin, w laptopie 4 pin więc kabelek dobierasz do rodzaju kompa.

Jak będziesz podłączał kamerę to najpierw kabel do kompa potem do wyłączonej kamery i dopiero jak wszystko masz ok to włączasz kamerę i powinien ja komp wykryć. Do zgrywania musisz mieć program.


piątek, 11 stycznia 2008, 11:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 stycznia 2008, 17:26
Posty: 2
Post 
Dzięki wielkie, ale sam sobie poradziłem. :)

Nie zauważyłem, że na z przodu na dole jest plastykowa zaślepka gdzie jest złącze fire-wire i s-video. :D


piątek, 11 stycznia 2008, 14:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL