Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 23:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 zgrywanie ze źródła analogowego 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 17:49
Posty: 9
Post zgrywanie ze źródła analogowego
Jak zgrywam obraz do kompa ze źródła cyfrowego przez fire-wire do pliku avi to jest wszystko OK. Jak zgrywam z VHS prze kartę TV tez do pliku avi to nastepuje gubienie klatek - co kilkanaście sekund gubi po kilka klatek (3, 4 lub 7). Po obejrzeniu takiego zgranego filmu widac że obraz w tych miejscach sie zacina. Co moze być przyczyną: kiepska karta TV (winfast), za słaby procesor (2,8 GHz), za mało pamieci (512 MB) czy jeszcze cos innego? Jak się do tego zabrać, od czego zacząć. Moze ktos tak miał i udało mu sie rozwiązać problem?
Będe wdzięczny za cenne uwagi.


środa, 2 stycznia 2008, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
procesor może nie, ram hmm, możliwe, sam mam 512 i nieraz mi gubi ale to przez firewire i jak jakiś program jest jeszcze włączony na kompie, może coś z kartą ;/


środa, 2 stycznia 2008, 16:14
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie wszyscy wiedzą, ale dzisiejsze kamery posiadając w sobie gniazdo S-Video potrafią działać jako konwerter sygnału analogowego na cyfrowy, który analogicznie zgrywamy przez FireWire.
Przyczyn gubienia klatek może być wiele:
- zgrywanie do specyficznego formatu, gdzie kompresor kodując w locie nie wydala ze względu na zbyt niskie zasoby systemowe;
- zbyt duża ilość pracujących w tle aplikacji (tych uruchamiających się automatycznie);
- faktycznie RAM-u jest niewiele;
- brak sterowników DirectX, lub innych usprawniaczy systemowych dotyczących grafiki;
- konfliktowa praca dysku, połączonego na jednej "taśmie" z innym napędem, znacznie utrudniającym jego pracę;
- zbyt pofragmentowana zawartość dysku, przez co głowice nie nadążają umiejscawiać plików itd... itd... długo można by domniemać - dlaczego.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 2 stycznia 2008, 17:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 11:38
Posty: 65
Lokalizacja: podlaskie_łomża
Post 
Wiem, że przez kartę grafiki np: S-video nie zgrałem materiału z analogu(np: wideo VHS) na komputer i byłem zadowolony.
Zawsze coś nie tak było! I dałem sobie spokój (kupiłem konwenter)
a jak nie miałem to z VHS ma kamerę miniDV zgrywałem przez chinch
i później to edytowałem.
To moje zdanie, ale nie jest to wyrocznia ;)
Pozdrawiam


środa, 2 stycznia 2008, 21:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 17:49
Posty: 9
Post 
na razie zwiększyłem na próbę pamięć do 768 MB (taką kość udało mi się pożyczyć) i nadal zrywa chociaż może trochę jakby mniej (?) rzadziej - sam juz nie wiem. Jest to zgrywanie do pliku avi z najlepszą jakością czyli bez żadnej kompresji. Ale jak dam zgrywanie do pliku mpg z jakością dvd to nie gubi klatek - wychodzi mi że kompresja jest chyba wtedy sprzętowa w karcie TV i komp potem się wyrabia z zapisem tego na dysk. Spróbuję jeżcze zdefragmentować dysk bo rzeczywiście dawno tego nie robiłem i na pewno jest poszatkowany. Dysk jest szybki (SATA) więc nie powinien stanowić problemu. Mam również w planie znacznie większe zwiększenie pamięci więc wtedy się zobaczy - ale to za parę tygodni.
Narazie dziękuję za odpowiedzi.


środa, 2 stycznia 2008, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2018
Post 
spróbuj z kodekiem huffyuv


środa, 2 stycznia 2008, 23:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Panowie, nie ma lepszej metody zgrywania materiałów analogowych niż poprzez kamerę cyfrową z wejściem AV, a podpiętą do kompa poprzez FireWire. Wtedy z tak zgranym materiałem można zrobić wszystko i jakość jest zdecydowanie najlepsza. Innym dobrym rozwiązaniem jest stacjonarna nagrywarka DVD, ale wtedy wiadomo, możliwości edycyjne są ograniczone. Wszelkie inne rozwiązania niosą za sobą bądź wysokie koszty, bądź kłopoty z jakością, rozjeżdżaniem się dźwięku i obrazu itp.


czwartek, 3 stycznia 2008, 01:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Co do kamery-konwertera...., niestety zachodzi potrzeba jej posiadania.


Jeśli plik wideo jest niekompresowany (10 sek.=300 MB) to najprawdopodobniej dysk nie nadąża z zapisem tak dużej ilości danych, lub zator powstaje już gdzieś podczas "transportu" danych do dysku.

Tak jak już kolega pisał powyżej: wideo koduj HuffYUV-Codec 2.1.1, a audio zrzucaj do formatu wav PCM. Potem już tylko edycja.

Może sprawdź sobie jeszcze softy typu: VirtualDub (menu file>>Capture AVI...), iuVCR - link - bardzo dobry ruski program, potrafiący przechwycić obraz z każdego dostępnego źródła. Zdaje się że ten ostatni będzie najlepszym rozwiązaniem z uwgi na olbrzymią funkcjonalność programu.


poniedziałek, 7 stycznia 2008, 16:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL