Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 23:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakość obrazu nagranego na kamerze za 12 000 zł. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 lutego 2008, 11:15
Posty: 15
Post Jakość obrazu nagranego na kamerze za 12 000 zł.
Witam!

Czy straci się na jakości obrazu nagranego na profesjonalnej kamerze 3CCD za 12 000 zł zgrywając go do komputera za pomocą najtańszej kamerki dv za 400 zł, która nie ma 3 przetworników ???


poniedziałek, 4 lutego 2008, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
lol. Nic nie stracisz, przecież obraz jest już zarejestrowany na taśmie, więc czym to zrzucisz nie robi większej różnicy ;]


poniedziałek, 4 lutego 2008, 11:35
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
To jest mit który pokutuje na tym forum od dłuższego czasu
Cytuj:
więc czym to zrzucisz nie robi większej różnicy
tomislater wiekszej nie robi ale mniejszą napewno zwłaszcza jak kamera jest byle jaka,ogólnie mówiąc tor odtwarzania (mechaniczno-elektroniczny)to skomplikowana maszyneria,a nie tylko zwykłe kopiowanie bitów_dlatego należy użyć w miare dobrej kam-odtwarzacza


poniedziałek, 4 lutego 2008, 13:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
forumowicz napisał(a):
To jest mit który pokutuje na tym forum od dłuższego czasu
Cytuj:
więc czym to zrzucisz nie robi większej różnicy
tomislater wiekszej nie robi ale mniejszą napewno zwłaszcza jak kamera jest byle jaka,ogólnie mówiąc tor odtwarzania (mechaniczno-elektroniczny)to skomplikowana maszyneria,a nie tylko zwykłe kopiowanie bitów_dlatego należy użyć w miare dobrej kam-odtwarzacza


Może o jakieś konkrety proszę, sygnał zapisany jest w postaci cyfrowej i w takiej też postaci jest zrzucany na kompa, jak więc może być różnica w danych cyfrowych? Nagrywałem na bardzo różnych kamerach a materiał zrzucam zawsze tą samą kamerą, ja różnicy nie widzę, proszę mnie oświecić.


poniedziałek, 4 lutego 2008, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
forumowicz napisał(a):
To jest mit który pokutuje na tym forum od dłuższego czasu

Panie Forumowicz... co też Pan opowiada...
Przeprowadziłem proste doświadczenie... zgrałem na komp ten sam materiał nagrany na VX2100-najpierw kamerą Panasonic GS17 (za niecały 1000zł), później zgrałem go jeszcze raz za pomocą macierzystej VX2100...
EFEKT?
Żadnej... ale to absolutnie żadnej różnicy :!:

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


poniedziałek, 4 lutego 2008, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? :)
Jedyne co może cokolwiek popsuć - jeśli tania kamera do zrzutu nie jest hd, a nagrywająca jest.

_________________
ETC Grupa Filmowa


poniedziałek, 4 lutego 2008, 20:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:16
Posty: 22
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post 
Nagrywam Canonem XH-A1 a zrzucam zwykłym Canonem MV 890 - jak na razie zero różnicy w jakości obrazu i dźwięku.
Pozdr.


poniedziałek, 4 lutego 2008, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Forumowiczowi chodzi o to, ze w tanszych kamerach sa montowane tansze podzespoly. Tzn gorsze glowice, gorsza mechanika. To moze powodowac bledy w odtwarzaniu, ktore spowoduja znana wszystkim pikseloze. O ile w amatorskim sprzecie rzadko pojawiajace sie dropy sa dopuszczalne o tyle w sprzecie profesjonalnym raczej nie. Ale oczywiscie jesli tania kamerka jest w miare dobrym stanie to jak najbardziej mozna ja uzyc do tego celu. Zwlaszcza jak nie pojawiaja sie zadne zaklocenia natury cyfrowej. Jakosc obrazu w sensie analogowym (jesli mozna tak sie wyrazic) bedzie identyczna z obu kamer.
Przy odtwarzaniu ilosc przetwornikow to juz zupelnie nie ma znaczenia.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 4 lutego 2008, 21:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
pawelvideo co ja będę cię :idea: epoka oświecenia była 200lat temu a pozatym jak widzę masz założone okulary 8) to i tak nic byś nie zobaczył :wink: a i redbull też jakieś kontaktówki koloru blu_ja też nie odróżniam wav od mp3 :oops:a tak na powage to macie wszyscy rację. .i bynajmniej nie chodzi tu o samą procedurę odczytu sygnału,który notaben i tak przy małych odchyleniach jest korygowany w mniejszym lub wiekszym stopniu w zależności od klasy sprzętu.I jeśli tor nagrywania pokrywa się z torem odtwarzania to wszysto jest git,problemy tylko wystepuja jak jest niezgodność co nieraz się zdarza Ps.o widzę że dostałem wsparcie od DiscoLED :D thx.


poniedziałek, 4 lutego 2008, 21:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
Niektórzy mają wrodzony dar dzielena włosa na czworo i czerpią sadystyczną satysfakcję z robienia mętlika w głowach (zwłaszcza nowicjuszom)

A prawda jest prostra jak cep:
-zgrywanie nawet najtańszą kamerką nie pogorszy jakości
-przed zgraniem warto jednak zrobić test: wgrać do komputera kilka minut i dokładnie obejrzeć. Jeśli pojawią się jakiekolwiek zniekształcenia obrazu, to znaczy, że kamera ma brudną głowicę, jest zjechana itd itd itd... wtedy pożyczamy od znajomego inną kamerę i nią zgrywamy


wtorek, 5 lutego 2008, 20:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Jest jeden przypadek, że się straci. Starzy wyjadacze powinni go znać.
Jeśli filmujemy kamerą w trybie filmowym 25 lub 24 ramki a odtworzymy kamerą, która tego trybu nie posiada, to efekt ten utracimy.
Dzieje się tak dlatego, że podczas zapisu w tych trybach pola są oznaczane flagami.
Jeśli kamera nie potrafi tego odczytać wyświetil ten materiał jako normalny.

Pozdrawiam panjacek


środa, 6 lutego 2008, 10:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 19:12
Posty: 69
Post 
aha czyli jednak film nagrywany w trybie 24p jaki daje panasonic moze zgrac kamera równiez z tym trybem a myslalem ze obojetnie co jest na tasmie kazda głowica to wyczyta.
dobrze wiedziec :)


środa, 6 lutego 2008, 17:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Głowica każdej kamery powinna to odczytać, jednak nie każda kamera złoży z tego tryb kinowy. W tym przypadku zamiast kinowego efektu 24p będzie 60i a zamiast 25p będzie 50i.
Oczywiście jeszcze musi być spełniony warunek zachowania systemu. Klipy nagrane w PAL odtwarzamy palowską kamerą itd..


środa, 6 lutego 2008, 20:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post 
cześć,

I co uradziliście Koledzy :) Jakieś wnioski przecież musieliście wysnuć ;). Nie jestem złośliwy, tylko trzeba raz na zawsze powiedzieć, "czym i co można zgrywać , a czym i czego nie można" :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,
Filmaker


środa, 6 lutego 2008, 22:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
z tego co wiem PAL jest standardem zapisu obrazu z przeplotem. to oznacza,ze nawet takie kamery jak xl2 czy dvx100 co prawda SKANUJA obraz progresywnie, ale ZAPISUJA na tasmie z przeplotem. efekt "kinowy" na tym nie cierpi,poniewaz co 1/50 sekundy zapisywane sa 2 identyczne polobrazy.
jesli sie myle,to prosze mnie poprawic . pozdrawiam


czwartek, 7 lutego 2008, 00:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL