Teraz jest wtorek, 13 listopada 2018, 02:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 NTSC w polskich warunkach. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 lutego 2008, 18:15
Posty: 2
Post NTSC w polskich warunkach.
Witam,
zastanawiam sie nad kamerką Panasonic SD7, a ona występuje tylko w NTSC stąd pytanie czy będzie to dla mnie jakiś problem?

Nie zamierzam nią kręcic żadnych imprez a jedynie domowe filmy, krótkie video instruktażowe powiedzmy do WWW i na DVD.

Zwłaszcza mam pytanie odnośnie nagrywania później materiału na DVD, nie mam w tym doświadczenia zbytnio, ale jeśli sie dobrze orientuję powinien to być materiał PAL.

W aftereffects czy innych mogę sobie kompozycję zrobić PAL itp ale zapytuję zawodowców jeśli to czytają - jakie problemy mogę mieć przy nagrywaniu materiału w NTSC.

p.s. odtwarzać raczej nie będę z kamerki na TV - a jeśli już to na HD ready i ma oba NTSC i PAL


Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Plodz


sobota, 16 lutego 2008, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: NTSC w polskich warunkach.
Witam!

Generalnie mowiac, nie bedziesz mial zadnych problemow jesli zastosujesz
pewne zasady.

Pamietaj ze jesli zgrywasz w NTSC to profil montazowy do obrobki tez musi
byc NTSC, zagrywanie materialu finalnego NTSC, robienie authoringu DVD
tez musi uwzgledniac profil NTSC.

Jesli robisz pliki na www to tez ta sama zasada. Oczywiscie mozesz
przerobic to zawsze na PAL ale bedzie maly problem z tzw. skakaniem
obrazu.

Reasumujac - ja mam spore doswiadczenie gdyz obrabialem material HD 720p 30f i generowalem potem z tego DV AVI NTSC i wypluwalem pliki na DVD do odtwarzania. Nie mialem zadnego problemu gdyz wszystkie obecne
odtwarzarki DVD i telewizory odtwarzaja NTSC.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 23 lutego 2008, 10:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 lutego 2008, 08:41
Posty: 2
Post Re: NTSC w polskich warunkach.
Hej.
Nie chce zakladac nowego wątku, dlatego zapytam sie o potwierdzenie tutaj.
Chce wlasnie kupic kamerke JVC GZ-HD7 ale wlasnie z nagyrwaniem w NTSC, wersja PAL jest drozsza o bodajze 200 $ :).
Zamawiam oczywiscie w USA, tam wychodzi jednak o polowe taniej. Znajomy odbierze i wezmie na siebie gwarancje i mi odesle w taki sposob zeby wygladala na uzywana ;) (aby ominac placenie cla).

Tak wiec wnioskujac z powyzszej wypowiedzi, moge byc spokojny ze nie bedzie zadnego problemu u nas z tym ze to NTSC a nie PAL i moge spokojnie ja kupic?

Serdecznie pozdrawiam
Jarek


środa, 27 lutego 2008, 08:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: NTSC w polskich warunkach.
Witam!

Musze cos w tej materii dopisac bo akurat ta kwestia uciekla mi z glowy.

Oczywiscie w nawiazaniu do ostatniego posta ale tez i do mojego opublikowanego
wczesniej nalezy sie wyjasnienie i to dosc istotne.

W kwesti samego NTSC i tego co opisalem nikt nie powinien miec
klopotow jesli zastosuje sie do wytycznych o ktorych pisalem.
Jest tylko pewien szkopol tyczacy sie kwesti filmowania.

NTSC to nie tylko 30 klatek i inna rozdzielczosc. To przede wszystkim
inna migawka niz w europie. Wyjsciowa to 1/60. Wielu wyda sie to malo
istotne ale w praktyce wielu uzytkownikow kamer NTSC przekona
sie o tym podczas filmowania przy uzyciu sztucznego oswietlenia.

Rozchodzi sie bowiem o tak zwane "pulsowanie" badz "pompowanie"
swiatlem. Obraz w kamerze przy standardowej migawce 1/60 przy swietle
sodowym (takim jak na lampach ulicznych, niektorych jazeniowych i
halogenowych) bedzie pulsowal. Innymi slowy nie da sie takiego obrazu
poprostu ogladac. Jedynym wyjsciem jest zejscie do klatkarzu 1/100.

Dlaczego sie tak dzieje? Kamery PAL nagrywaja w 25f te progresywne
lub 50i przeplotowe. Jest to stala lub wielokrotnosc liczby 50, a prad
plynacy
w naszej sieci i w europie to 50hz. Chyba nie musze juz nic wiecej
tlumaczyc. Poprostu wszystko sie zgadza. Jak zastosujemy kamere NTSC
w polsce ktorej klatkarz wynosci 30f lub 60i oczywiscie nie pokrywa sie
to z faza 50hz i stad pulsowanie swiatla. Podobnie bedzie jak pojedziemy
z europejska kamera do USA.

Jesli komus odpowiada ciemniejsze filmowanie (bo aby pozbyc sie pulsowwania
musi filmowac z krotszym czasem 1/100) to prosze bardzo, moze sobie z
tym poradzic, musi tylko zawsze pamietac o przestawieniu migawki
na 1/100 jesli kreci w sztucznym swietle. To porostu widac bedzie w wizjerze.

Mam nadzieje ze wystarczajaco to wytlumaczylem.

Pozdrawiam serdecznie

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 27 lutego 2008, 12:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 lutego 2008, 08:41
Posty: 2
Post Re: NTSC w polskich warunkach.
podziekowac bardzo za tak dluga odpowiedz.
Mi kamera jest potrzebna glownie do reportazy, w roznych warunkach.
Oczywiscie to wszystko bedzie i tak lądowac na necie. Planuje do kupic jakas dobra lampe np cos takiego:

http://cgi.ebay.com/300-Watt-Pro-Video- ... dZViewItem

Sek tylko w tym ze ona na 120 v jes a nie wiem czy jakis konwerter napiecia u nas by sie znalazl do tego. Te lampy z zasilaniem siciowym moim zdaniem sa lepsze (bo mocniejsze) niz te zasilane akumulatorowo.

Oczywiscie to by rozwiazalo problem migotania w pomieszczeniach ze sztucznym i slabym oswietleniem. Na zewnatrz jesli bym cos krecil to raczej w dzien przy naturlanym oswietlniu.

Czy Twoim zdaniem to dobre rozwiazanie w/w sytuacjach?

Milego dnia
Jarek


środa, 27 lutego 2008, 15:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post Re: NTSC w polskich warunkach.
jedna mocna lampa to niezbyt dobry pomysł. Będziesz miał wypalony pierszy plan i czarną dziurę w tyle.
Kup lepiej podobną lampkę z żarnikiem 25-50 W na 12 wolt. A oprócz tego 2 mocniejsze lampy 150-300 watt, nawet najtańsze takie :
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=skle ... 3=&pid=286

wtedy dopiero będziesz miał dobrze oświetlony plan. Zgodnie z zasadą: lepsza tańsza kamera z pełnym osprzętem, niż droga -"goła"

pozdrawiam!


środa, 27 lutego 2008, 21:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL