Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 21:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 PD-170 nie dzieli materiału na sceny 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post PD-170 nie dzieli materiału na sceny
Witam
Mam następujący problem z moją PD-170.
Kamera po wizycie w serwisie podczas nagrywania nie dzieli materiału na sceny.Podczas przechwytu nagrywa sie jeden duży plik,niezależnie od tego ile razy wciskaliśmy podczas rejestracji START/STOP.Problem nie tkwi po stronie komputera,ponieważ kasety nagrane przed wizytą w serwisie zachowują się prawidłowo.Kamera,jak z tego wynika odtwarza nagranie w sposób właściwy więc sądzę że problem powstaje przy nagrywaniu.Czekam na wszelkie sugestie,podpowiedzi.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 10 marca 2008, 21:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 lutego 2005, 00:01
Posty: 32
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post Re: PD-170 nie dzieli materiału na sceny
Z tego co przeczytałem wynika że kamera przestała zapisywać DATA CODE, nie znam kamerki PD-170, ale może w menu jest jakaś funkcja za to odpowiedzialna, albo trzeba poprostu ustawić zegar i datę w kamerze.
Są to oczywiście wnioski na tak zwany "chłopski rozum", ale może sie i to przyda.

_________________
Arcio
-----------------------------------------
SONY VX2000E, DVStorm2, EDIUS 5.5, Win7


poniedziałek, 10 marca 2008, 21:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: PD-170 nie dzieli materiału na sceny
skicek napisał(a):
Mam następujący problem z moją PD-170.
Kamera po wizycie w serwisie podczas nagrywania nie dzieli materiału na sceny.Podczas przechwytu nagrywa sie jeden duży plik,niezależnie od tego ile razy wciskaliśmy podczas rejestracji START/STOP.


...a czy kiedykolwiek PD 170 dzieliła materiał na sceny :?: :lol:
Nic mi nie wiadomo, aby kiedykolwiek zapisywała na karty SD / P2 :lol: , gdzie wszystkie sekwencje masz w oddzielnych plikach

skicek napisał(a):
Problem nie tkwi po stronie komputera,ponieważ kasety nagrane przed wizytą w serwisie zachowują się prawidłowo.


skicek napisał(a):
Kamera,jak z tego wynika odtwarza nagranie w sposób właściwy więc sądzę że problem powstaje przy nagrywaniu.


:lol:

problem leży po stronie edytora video czyli "komputera" (moduł capture). Na urządzeniu Capture Device w Preferences należy zaznaczyć opcję Eneble Scene Detection (teraz jest odznaczona).
Nie piszesz nic o edytorze, ale w większości jest tak samo :lol:

Tylko nie wieź kamery ponownie do serwisu z tym problemem - bo technicy cię wyśmieją:)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 10 marca 2008, 21:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: PD-170 nie dzieli materiału na sceny
Ale przecież napisałem że przy przechwycie materiału z wcześniej nagranych kaset materiał jest dzielony na sceny.Więc wina nie leży po stronie edytora (w tym przypadku to Edius).
Arcio ma rację,właśnie sprawdziłem i nie jest nagrany kod czasowy.Zaraz przejrzę instrukcję obsługi,może można coś zrobić z poziomu menu kamery.


poniedziałek, 10 marca 2008, 22:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: PD-170 nie dzieli materiału na sceny
Ja używam Vegasa, kamera zwasze zapisuje Data Code. Z poziomu edytora można wył lub wł detekcję scen. Kamera nie ma opcji detekcji scen na wyjściu DV, po prostu daje ci strumień danych zawierający Data Code. Podziałem zajmuje się soft obsługujący wejście IEEE1394 (na PC) i robi to na zasadzie odczytu Data Code i to wszystko. Moduł "capture" jest naogół modułem oprogramowania edycyjnego :idea: i to on jest odpowiedzialny za detekcję scen :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 10 marca 2008, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: PD-170 nie dzieli materiału na sceny
a bateryjka od zegarka jest sprawna? jeśli tak to moze masz date nie ustawioną - ja takmialem przy trv140 i vx2000 - wystarczyło ustawic i było ok :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 10 marca 2008, 23:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: PD-170 nie dzieli materiału na sceny
Dzięki za pomoc.Problemem była data.
Pozdrawiam.


wtorek, 11 marca 2008, 00:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL