Re: Pierwsze wrażenia po zakupi i pytania o opcje menu w HDR-HC7
Lozek dzięki za uwagi.
Fakt efekt sprawdzałem w domu w średnio słoneczny dzień więc może mój osąd był przedwczesny. Co do sformułowania,
że funkcja wymaga bdb oświetlenia to nie dyskutuję tu o mechanizmie działania (szybkość migawki) stwierdzam jedynie fakt, że nagrywając scenę w określonych warunkach oświetleniowych po włączeniu opcji nagrywania w zwolnionym tempie nastąpi istotny, widoczny spadek jasności nagranego obrazu, który to wskazuje na możliwość jego użycia przy dobrym oświetleniu. I tu być może przydałaby się informacja którymi parametrami można to zmienić (ekspozycja?, przesłona?) - tego teraz nie wiem i nie mogę sprawdzić bo żona zabrała kamerę na wyjazd i dopiero coś w sobotę będę mógł "pokombinować" ;-((( . Niemniej dzięki za wyjaśnienia.
Może udostępnisz jeszcze inne informacje o opcjach, o które się dopytuję? Do tej pory nie miałem specjalnie możliwości wpływania na nie bo maja stara kamera ich po prostu nie miała.
Dziś mogę też dopisać jeszcze kilka innych uwag dotyczących samej kamery.Sony oszczędza na wszystkim od baterii po bzdety takie jak pasek - nie daje paska na szyję do kamery jak to robiło w starszych kamerach HI8 - ja zdemontowałem pasek z mojej TRV-ki
Sprawę zasilania poruszyłem już w dziale
Akcesoria, baterie .... - żeby coś kupić to tak na serio na chwilę obecną jest fatalnie - oryginał za prawie 600zł lub zamiennik z kabelkiem. Wersja z kabelkiem daje efekt taki, że ta mała kamera jest dłuższa niż moja stara TRV-ka, boję się że uszkodzę gniazdo w kamerze i ogólnie efekt wizualny i praktyczny to raczej mierny. Pozostaje EXTENDER ale to też trochę lipa bo wskazanie stanu baterii jest fałszywe (trzeba mnożyć x3) - niestety chyba na to będę się musiał zdecydować. Jeśli ktoś ma jakieś lepsze rozwiązanie problemu z akumulatorami do HC7 to proszę o pilną informację!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opcja robienia zdjęć w czasie nagrywania filmu jest przydatna ale trzeba pamiętać, że w ciemnych pomieszczeniach to raczej nic z nich nie wyjdzie. Jest znośnie w dzień na dworze - pamiętać też trzeba, że zapisane zdjęcia będą miały mniejszą rozdzielczość niż te które robimy w trybie aparatu.
Przy odtwarzaniu nagranego materiału charakterystyczne jest to że po naciśnięciu przycisku zatrzymania nagrywania towarzyszy kilkusekundowe zatrzymanie obrazu w kadrze. Nie wiem czy tak jest we wszystkich nowych kamerach tego typu - w mojej HI8 przy odtwarzaniu nie było tego elementu zapisania nieruchomego obrazu. Tutaj trzeba będzie popracować nad tym w programie edycyjnym
Czasami pojawiają się problemy z ostrością - trzeba wtedy delikatnie ruszyć zoomem (+-) i kamera powinna złapać. Widoczne jest to szczególnie przy słabym oświetleniu
I na koniec - ogólnie jestem zadowolony z zakupu i proszę nie myśleć, że wyszukuję wad na siłę. Jak to zwykle bywa elementy drażniące (jak sie już je znajdzie) zaczynają drażnić szczególnie -

)) piszę to żeby pomóc innym w upewnieniu się z czym się spotkają po zakupie. Kamerka jest fajna i warta ceny jaką zapłaciłem niemniej nie jest bez wad

)
Pozdrawiam i proszę o pomoc w sprawach opcji, o których pisałem w głównym poście.