Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 04:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Muszę kupić kamerkę HDV w cenie do max 13000zł i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Co przekonuje mnie do dopłaty do Z1 ? XLR, możliwość wgrywania gotowych presetów, cz-b wizjer i najważniejsze oryginalny uchwyt na dodatkowy mikrofon gdyż nie lubię dodatkowych prymitywnych szyn do mocowania jednocześnie lampy i mikrofonu (chyba że jest możliwość dołączenia do FX1 takiego uchwytu jaki posiada Z1?).
Dodatkowo tekże dość ważne jest zasilanie mikrofonu dodatkowego w Z1 co zapobiega zapominalskiemu włączaniu mikrofonu jak to się ma w przypadku FX1.
Dodatkowe różnice pomiędzy tymi kamerkami to jak wyczytałem :
Hyper Gain, zoom display w/numbers, hours meter, Audio Noise Reduction, audio limiter, action safe zone display
i nie do końca wiem co brak tych funkcji może mi w przyszłości przynieść?

Czy ilość programowalnych przycisków - Assignable Buttons w FX1 - 3szt i Assignable Functions -6 szt jest wystarczająca gdy zajmujemy się wyłącznie weselami ?

Co to jest Peaking level w FX1 - Fixed a w Z1-Adjustable

Oraz czy korzystacie z trybu Cinema w Z1?

Dodam także że na DVcam mi zupełnie nie zależy.

Narazie tyle pytań mi się przytoczyło :), chyba że może ominąłem jakąś wartą uwagi kamerę w tych pieniądzach. Zastrzegam że do kamer Canona mam uraz w przeciwieństwie do Lustrzanek, gdzie Canon jest moim faworytem :)

Ew. jak wygląda sprawa mikrofonów "na salę" do tych kamer. Pewnie do FX1 zostaje rode stereo mic a do Z1?

Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi bo z tematu kamer troszeczkę mi się odeszło.

_________________
Kamerka, Lampka, Mikroporty, mikrofony, rejestrator ZOOM
i7 4770, SSD 840Pro, 5TB HDD, EVGA GTX750Ti, BD-Rec
i tona innych szpejów ;)


niedziela, 3 sierpnia 2008, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Wybrałbym zdecydowanie model Z1. Jest solidniej wykonany, posiada gniazda XLR i bardziej rozbudowane MENU. Jest też zdecydowanie mniej awaryjny.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 07:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2008, 09:35
Posty: 14
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Witam
A może jednak mimo uprzedzeń Canon XH A1.Nowszy model,z większym potencjałem,tańszy niż Z-1.Tyle że podobno Canona trudniej opanować,a i ta jego mnogość ustawień w warunkach produkcji weselnych jest często nie do wykorzystania.
Sam stoję przed wyborem nowej kamery i jeszcze się waham.FX-1 nie biorę pod uwagę ze względu na brak xlr.
Pozdrawiam.
ps.Maximus masz namiar na Z-1 za 13 tys zł z pewnego źródła? Bo ja coś nie mogę znaleźć.


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Z1...


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 16:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Z1 !

Kolejną kamerką, którą zakupię będzie nowiuśka Z1-ka :)

Do Z1 - polecam mikrofon S-zer MKE44P (było dożo na forum o tym mikrofonie i nie chce mi się pisać drugi raz)

Cytuj:
Co przekonuje mnie do dopłaty do Z1 ? ... możliwość wgrywania gotowych presetów


Mozesz ten temat bardziej rozwinąć 8) :?:

Cytuj:
cz-b wizjer i najważniejsze oryginalny uchwyt na dodatkowy mikrofon gdyż nie lubię dodatkowych prymitywnych szyn do mocowania jednocześnie lampy i mikrofonu


W tym modelu kamery nie ma cz-b wizjera. Nie ma też dodatkowych uchwytów i mocowań do zewnętrznego mikrofonu. I w Z1 i w FX1 jest "obejma" ze śrubą do mocowania uchwytu systemu mocowania mikrofonu. Zapomnij o bezpośrednim ściskaniu mikrofonu w tej obejmie, bez dodatkowych tłumików - szumów z obudowy się nie pozbędziesz)

Cytuj:
Czy ilość programowalnych przycisków - Assignable Buttons w FX1 - 3szt i Assignable Functions -6 szt jest wystarczająca gdy zajmujemy się wyłącznie weselami ?


Jak chcesz możesz je zdefiniować (nawet należy). HyperGain i inne dodatki to gadzety. HGain powoduje podbicie wzmocnienia do 36 dB - ale to wogóle niczemu nie służy o obraz tonie w śniegu.
Cała zabawa zaczyna się od ustawienia sobie tzw Picture Profile (odrębne menu profili). Dla każdego z profili definiujesz praktycznie wszystkie parametry, jak sie to zrobi dobrze na początku i dobrze skalibruje wizjer LCD na TV, wtedy praca z tą kamerą to bajka.

aha, jeszcze jedno - zapomnij o opcji AUTO w tej kamerze(nawet w plenerze), w TYM trybie nie ujrzysz z niej pięknego i soczystego obrazka :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
ao napisał(a):
Z1 !

Kolejną kamerką, którą zakupię będzie nowiuśka Z1-ka :)

Do Z1 - polecam mikrofon S-zer MKE44P (było dożo na forum o tym mikrofonie i nie chce mi się pisać drugi raz)

Cytuj:
Co przekonuje mnie do dopłaty do Z1 ? ... możliwość wgrywania gotowych presetów


Mozesz ten temat bardziej rozwinąć 8) :?:

Cytuj:
cz-b wizjer i najważniejsze oryginalny uchwyt na dodatkowy mikrofon gdyż nie lubię dodatkowych prymitywnych szyn do mocowania jednocześnie lampy i mikrofonu


W tym modelu kamery nie ma cz-b wizjera. Nie ma też dodatkowych uchwytów i mocowań do zewnętrznego mikrofonu. I w Z1 i w FX1 jest "obejma" ze śrubą do mocowania uchwytu systemu mocowania mikrofonu. Zapomnij o bezpośrednim ściskaniu mikrofonu w tej obejmie, bez dodatkowych tłumików - szumów z obudowy się nie pozbędziesz)

Cytuj:
Czy ilość programowalnych przycisków - Assignable Buttons w FX1 - 3szt i Assignable Functions -6 szt jest wystarczająca gdy zajmujemy się wyłącznie weselami ?


Jak chcesz możesz je zdefiniować (nawet należy). HyperGain i inne dodatki to gadzety. HGain powoduje podbicie wzmocnienia do 36 dB - ale to wogóle niczemu nie służy o obraz tonie w śniegu.
Cała zabawa zaczyna się od ustawienia sobie tzw Picture Profile (odrębne menu profili). Dla każdego z profili definiujesz praktycznie wszystkie parametry, jak sie to zrobi dobrze na początku i dobrze skalibruje wizjer LCD na TV, wtedy praca z tą kamerą to bajka.

aha, jeszcze jedno - zapomnij o opcji AUTO w tej kamerze(nawet w plenerze), w TYM trybie nie ujrzysz z niej pięknego i soczystego obrazka :idea:


No i stałem się posiadaczem Z1-ki :)
Naprawdę fajna kamerka. Właśnie bawiłem się profilami i faktycznie dopiero tam można ustawić "Panasonicowskie soczyste kolorki" :)
Wizjer cz-b jednak jest (można przełączać kolor-cz-b)
Możesz mi powiedzieć gdzie dorwać ten mikrofon ??
Potrzebuję też porządnej torby na kamerkę i osprzęt (lampa, ładowarka, akumulatorki i kasetki) Masz może jakieś propozycje niezbyt trzepiące po kieszeni ;)

_________________
Kamerka, Lampka, Mikroporty, mikrofony, rejestrator ZOOM
i7 4770, SSD 840Pro, 5TB HDD, EVGA GTX750Ti, BD-Rec
i tona innych szpejów ;)


sobota, 9 sierpnia 2008, 14:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Na mikrofonie nie zaoszczędzisz... ja kupiłem w Beiks za ok 2,5 tys.

Lampa - tylko LL160d - na ledach i zestaw filtrów. Lampa kosztuje 1,6 tys.
Alternatywą jest zestaw Unomat za ok 300 zł - lecz to nie światło z LED-ów :?

Akumulatory, ładowarka i inne drobiazgi - Foton Kalisz, tam najtaniej.
Kasetki Media Markt.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 10 sierpnia 2008, 02:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
ao napisał:
I w Z1 i w FX1 jest "obejma" ze śrubą do mocowania uchwytu systemu mocowania mikrofonu.

Jako posiadacz Fx1 - protestuję. Taka informacja to dezinformacja. Fx nie posida takiej "obejmy jak Z1, a szkoda.
Fx posiada tylko krótkie ramię wzdłuż osi kamery wyprowadzające stopkę akcesoriów nad wbudowany mikrofon kamery. To zasadnicza różnica mocownia mikrofonu w tych dwóch kamerach.
Tylko dobra informacja ma sens.

Pozdrawim.

_________________
pasja i praca


niedziela, 10 sierpnia 2008, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Masz rację pomyliłem się (to nie grzech).
Znajomy od FXa - ma coś w rodzaju listwy mocowanej w tym ramieniu, w której mocowany jest uchwyt na mikrofon zewnętrzny.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 10 sierpnia 2008, 14:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Yes, Yes, Yes... :)
Allle sobie zaszalałem! Taka błyskawiczna riposta... ziuchhhhhhhhhh i już :)
Trochę mnie poniosło ale przyjemnie było, że hej.

Pozdrawiam.

_________________
pasja i praca


niedziela, 10 sierpnia 2008, 18:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
ja znam nieco inne sposoby, aby zrobić sobie dobrze :P [joke :) ]

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 10 sierpnia 2008, 18:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
...jak się nie ma co się lubi... w końcu są (podobno) wakacje...
"Podobno" bo przecież u nas "żniwa"... a i już nie za bardzo pamiętam jak to jest mieć wakacje... (oj, lecą latka)

:)

_________________
pasja i praca


niedziela, 10 sierpnia 2008, 19:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Jakby nie patrzeć masz 800% racji 8) :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
Właśnie sprawdzałem lampę która widzę że dość dobrze potrafi rozświetlić kadr panoramiczny i chyba narazie na niej pozostanę aż do czasu nabrania funduszy na Akurata na ledach. Nie wiem czy ktoś słyszał o lampie Sakar CV 4700 (dwa żarniki po 10W każdy z możliwością założenia max 20W) ?

Jeżeli chodzi o mikrofon to wierzę że ten sennheiser jest miodzio ale czy nie ma czegoś bardziej dostępnego (bo tego nie idzie znaleść), oraz w przedziale do np. 1200zł dającego dość przyzwoitego dźwięku i mieszczącego się idealnie w uchwyt do tej kamerki ?

Nie ma żadnej wartej uwagi ewentualności ?

_________________
Kamerka, Lampka, Mikroporty, mikrofony, rejestrator ZOOM
i7 4770, SSD 840Pro, 5TB HDD, EVGA GTX750Ti, BD-Rec
i tona innych szpejów ;)


niedziela, 10 sierpnia 2008, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Z1E czy FX1E - jest sens dopłacać 2500 do XLR-a i presetów ?
A to ciekawostka z tą lampą - Sakar CV 4700 - nie spotkałem się, Google... w ogóle.
Może jakiś link?
Chcę się w końcu wyrwać z plątaniny kabli z którymi w newralgicznych momentach walczę jak z anakondą nie chcącą wysiąść z samochodu :)
"Akurat" jest akurat ale wymaga kabelkowania i targania akumulatora.
A już kręgosłup się buntuje, że tak nie można, że to nie po ludzku...
I trudno "mu" odmówić racji.
Tydzień przed komputerem i kilkanaście godzin dygania z ołowiem...
Więc wracając do tematu: lampka z własnym zasilaniem, 20-30 watt, szerokie świecenie... szukam, może ktoś znalazł... ?!

_________________
pasja i praca


poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 14:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL