Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 14:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Nieznany bląd na taśmie mDV 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post Nieznany bląd na taśmie mDV
Witam koledzy i koleżanki.
Mam problem od jakiegoś czasu spotykam się na początkach swoich taśm (Czasem 1 minuta czasem 5 a czasem ciągnie się losowo nawet dłużej) z takim oto problemem

FILM 7 sec

Proszę o pomoc, być może już ktoś z Was sie z tym spotkał.
Taśmy EMTEC i PANASONIC, kamera Sony VX2100


czwartek, 25 września 2008, 14:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 5 listopada 2004, 18:23
Posty: 132
Lokalizacja: Słubice
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Jeżeli masz takie coś na różnych taśmach, za każdym razem (oczywiście zakładam, że taśmy nowe) to brudna głowica w kamerze. A jeżeli to używane taśmy, to sprawdź na nowych.

_________________
Artur, 2 sztuki xh-a1s, pakiet adobe


czwartek, 25 września 2008, 15:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
dnap napisał(a):
Jeżeli masz takie coś na różnych taśmach, za każdym razem (oczywiście zakładam, że taśmy nowe) to brudna głowica w kamerze. A jeżeli to używane taśmy, to sprawdź na nowych.

problem w tym ze na uzywanach tysmach idzie zyleta :D to byly nowe tasmy z nowych kompletow :/ Oczywiscie podejrzewalem tez tasmy, ale wolalem nie sugerowac nic. No ale zeby tka pechowo trafic na 3 roznych kompletach? moze jakies zabrudzenia tymczasowe sie dostaly nie wiem... dlatego pytam czy moze ktos juz takie cos mial.


czwartek, 25 września 2008, 15:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 lutego 2005, 00:01
Posty: 32
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Miałem dokładnie to samo po przejściu z kaset TDK na SONY.
Na starych TDK wszystko o.k. a na nowych nieurzywanych SONY, bałagan.
Pomogło dokładne czyszczenie głowicy i toru prowadzenia taśmy.
Prawdopodobnie ma to coś wspólnego ze składem chemicznym nośnika magnetycznego u poszczególnych prodycentów." Nośniki się gryzą"

_________________
Arcio
-----------------------------------------
SONY VX2000E, DVStorm2, EDIUS 5.5, Win7


czwartek, 25 września 2008, 15:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1645
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Ja mam większe zaufanie do sprawdzonej taśmy wyższej klasy niż do nowej standardowej. Od kilku lat używam z bardzo dobrym skutkiem Panasonic super miniDV - sprawują się bez zarzutu
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 26 września 2008, 00:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 21:51
Posty: 5
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
A mnie Panasonic Pro (te w czarnej folii) tuż po wymianie glowicy i rolek na nowe za@#^#$ wszystko tak, że serwisant sie zaglowe zlapal, kamera wygladala i co najgorsze nagrywała gorzej niż po 800h!! pracy, mam dokumentacje foto ;P Od tamtej pory tylko TDK Digital Master i Sony Excelence (czy jakos tak)

pozdrawiam

ps. po dziwnych perypetiach z kasetami i latami życia straconymi na prostowaniu tego na montażu poważnie zastnawiam sie nad AVCHD na SDHC lub HDV na P2


czwartek, 2 października 2008, 01:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
iT!T napisał(a):
ps. po dziwnych perypetiach z kasetami i latami życia straconymi na prostowaniu tego na montażu poważnie zastnawiam sie nad AVCHD na SDHC lub HDV na P2
dokladnie, nastepna moja kamera bedzie na karty SD, niech no tylko troche odloze gotowki... nigdy wiecej glowic i tasm.


czwartek, 2 października 2008, 06:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Sama idea głowic i taśm nie jest zła. Tylko współczesna jakość tych elementów (zwłaszcza taśm) kładzie wszystko... Byle zrobić jak najtaniej... Zresztą tak jest ze wszystkim. Czy ktoś w latach 80/90-tych słyszał o jakimkolwiek zużywaniu się lasera w CD? Coś nie tak, - przeczyściło się i dalej jazda. Teraz dwa lata to max... Chyba, że ma się nieco szczęścia

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 2 października 2008, 08:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
DiscoLED napisał(a):
Sama idea głowic i taśm nie jest zła. Tylko współczesna jakość tych elementów (zwłaszcza taśm) kładzie wszystko... Byle zrobić jak najtaniej... Zresztą tak jest ze wszystkim. Czy ktoś w latach 80/90-tych słyszał o jakimkolwiek zużywaniu się lasera w CD? Coś nie tak, - przeczyściło się i dalej jazda. Teraz dwa lata to max... Chyba, że ma się nieco szczęścia

no chcac niechcac trzeba ci przyznac racje... ale sam powiedz technologia kart SD wydaje sie byc o niebo lepsza no i chyba likwiduje wszystkie najbardziej psujace sie elementy mechaniczne kamery. W przeciwienstwie do samochodu to tutaj jest to plus :D


czwartek, 2 października 2008, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Nagrałem kilkaset godzin materiałów w różnych warunkach atmosferycznych na przemian kasetami TDK tymi w srebrnych foliach, oraz Panasonicach tych tanich DVC... raz tylko czyściłem głowicę, bo myślałem, że jest brudna ale okazało się, że po prostu taśma była dziwna... nie mam problemów z timecodem ani żadnymi dropami, nagrywam tylko na tych tanich wymienionych taśmach i nic się "nie gryzie" ;)

Pozdrawiam
Muchomor


czwartek, 2 października 2008, 12:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Ja tam postawiłem na szare AMQ i PQ panasia i awaryjnie tanie DVC... jak do tej pory ogólnie nie było problemów z dropami na tasmach... aczkolwiek dużo zależy od otoczenia a szczególnie zmian temperatury i wilgotnosci... (zdarzyło się, że na "klimatyzowanej" sali z klimy unosiła się mgła... a w nagraniu na taśmie dropy - ponownie nagranie sprawdzajace na tej samej tasmie było czyste!!!). Ogólnie uważam, że jeżeli stosować tasmy to tylko jednego producenta... Co do nosnika SDHC lub P2 (Kolego iT!T na P2 nie zapiszesz HDV...) to w 100% nie jestem jeszcze przekonany. Karty SD lubią czasami pokazać rogi - do tej pory udawało mi się odzyskiwac dane z nich ale... a P2 to zakres profi (choć też oparty na SD). Pożyjemy zobaczymy... Mam taką nadzieję, że coś na P2 mi się w łapki przyklei...
A co do problemu Kfilms: - miałem podobnie w sony... okazalo sie, ze jedna z glowic jest bardziej zużyta a do tego tor przesuwu tasmy powoli oddawał ducha... nierównomierność przesuwu taśmy, zużycie rolki dociskowej... wymiana na nowe w sumie całkowicie uniemożliwiła odczyt wczesniej zapisanego materiału...
Pozdrawiam...
ntpeeter


piątek, 3 października 2008, 11:35
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
ntpeeter napisał(a):
Ja tam postawiłem na szare AMQ i PQ panasia i awaryjnie tanie DVC... jak do tej pory ogólnie nie było problemów z dropami na tasmach... aczkolwiek dużo zależy od otoczenia a szczególnie zmian temperatury i wilgotnosci... (zdarzyło się, że na "klimatyzowanej" sali z klimy unosiła się mgła... a w nagraniu na taśmie dropy - ponownie nagranie sprawdzajace na tej samej tasmie było czyste!!!). Ogólnie uważam, że jeżeli stosować tasmy to tylko jednego producenta... Co do nosnika SDHC lub P2 (Kolego iT!T na P2 nie zapiszesz HDV...) to w 100% nie jestem jeszcze przekonany. Karty SD lubią czasami pokazać rogi - do tej pory udawało mi się odzyskiwac dane z nich ale... a P2 to zakres profi (choć też oparty na SD). Pożyjemy zobaczymy... Mam taką nadzieję, że coś na P2 mi się w łapki przyklei...

tzn ja sie przymierzam do zakupu tej kamery (rok czasu) http://www.globalmediapro.com/do/product/3579 mialem okazje krecic na jej nizszej i tanszej siostrze EX1 i wlasciwie jedynym manakmentem byl kompletnie kretynski uchwyt... trzymalo sie ją nie dlonią w gore jak to bywa wszedzie w tych typach, ale w przod jak aparat fotograficzny...(bez statywu bardzo nie wygodna i inni operatorzy tez narzekali na to wlasnie) ale jakosc + mozliwosci manuala polozyly mnie na podloge z wrazenia. No do wad mozna zaliczyc jeszcze bardzo kiepską jakosc wizjera.

... Ale tutaj widze ma iny calkowicie wizjer i jej budowa chyba tez wskazuje ze poprawiono uchwyt no i ma karty te ktore bym chcial uzywac.


piątek, 3 października 2008, 11:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 21:51
Posty: 5
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
ntpeeter napisał(a):
Co do nosnika SDHC lub P2 (Kolego iT!T na P2 nie zapiszesz HDV...) to w 100% nie jestem jeszcze przekonany. Karty SD lubią czasami pokazać rogi - do tej pory udawało mi się odzyskiwac dane z nich ale...
ntpeeter


Przepraszam, troszke nie dokładnie się wyraziłem, chociaż tak w gruncie rzeczy dla koncowego klienta (odbiorca indywidualny) nie ma specjalnej róznicy czy dostaje swój film realizowany w HDV czy HD , liczy się ze na płytce ma film z jakością na określonym poziomie. Co do kart SD to mam z nimi spore doświadczenie w fotografii, faktycznie jak wszystko w cyfrowym (i nie tylko) świecie nie są pozbawione wad, ale przyznam szczerze, że błędy zdarzają się częściej z winy czytnika itp. niż samej karty, a co do kart to też stosując te na odpowienim poziomie minimalizuje się zagrożenie praktycznie do zera.

Jedyne co mnie martwi to, to że pamięci flash mają ograniczoną liczbę powtórnego zapisu i odczytu, w dzisiejszych czasach jest ona stosunkowo spora, ale nie jest zbyt dokładnie określona, więc tak naprawdę nie wiadomo czy można nagrywać na niej 100x czy 10 000x czy może 5 lat non stop...

Pozdrawiam


piątek, 3 października 2008, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Nieznany bląd na taśmie mDV
Faktycznie główna przyczyna to czytnik... ale i w takim sobie aparacie czy kamerce ów czytnik istnieje... dochodzi równiez kompatybilność i zgodność kart ze specyfikacją danego formatu a produktami poszczególnych producentów zarówno kart jak i czytników...
Tak jak kasety (o ile się da... a przynajmniej przewinąć...) przed użyciem docelowym tak i karty staram się sformatować i sprawdzić zapis i odczyt...
Posiadam jedne z pierwszych 1GB kart CF i do tej pory mimo codziennego używania jeszcze nie pokazały błędów... mam nadzieję, że jeszcze długo tak będzie...

Pozdrawiam


sobota, 4 października 2008, 11:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL