Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 22:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 listopada 2008, 19:09
Posty: 6
Post Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
Mam kamere sony dcr-hc96 jak nagrywam na niej w tybie audio 12bit to dźwięk jest OK. a jak przełącze dźwięk na 16bit to oglądając na kamerze nagranie jest dobre ale jak przegram na kompa to dźwięk jest charczący i tylko pierwsza połowa klipu ma dźwięk. Kupiłem nawet karte dźwiękową 16 bitową bo w kompie miałem 12bitową i to nic nie pomogło. Z góry Dziękuje za pomoc!!!


wtorek, 4 listopada 2008, 19:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
Facet kto wie co to za kamera, napisz na czym to nagrywa(taśma, twardy dysk, płyta DVD, pamięć) jaki format filmu (avi DV, mpg 2, mpg4, vob), w jakim programie masz zły dźwięk(edycyjmym-jakim, odtwarzczce-jakiej), jaki masz system, konfiguracje kompa.
Może wtedy ktoś Ci coś podpowie.


środa, 5 listopada 2008, 17:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 listopada 2008, 19:09
Posty: 6
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
ta kamera nagrywa na tasmach DV, w formacie DV. Zgrany materiał na kompie ma format AVI DV. Odtwarzam to na ulead video studio, magix video, nero vision i wszędzie jest to samo pierwsza połowa klipu ma dźwięk nie wyraźny, charczący a druga połowa jest bez dźwięku i tak tylko jak nastawie kamere na format dźwięku 16bit. Wyjątkiem jest odtwarzanie w winmpie, wtedy pierwsza połowa klipu odtwarza się z nie wyraźnym dźwiękiem a druga wogóle się nie odtwarza, winamp się wyłącza. Mój komputer chodzi na windows home , celeron 2,93mhz , 1G ram , radeon 9600


środa, 5 listopada 2008, 18:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
Oczywiście dźwięk przy odtwarzaniu na kamerze (przy 16 bitach) jest dobry, jeśli nie to awaria kamery.
Podejrzewam najbardziej program do capturingu(zrzucania materiału) na kompa, spróbuj innym programem, lub wydajność komputera(procesora, twardych dysków) przy zrzucaniu, lub gniazdo IE 1394. Sprawdź też dobry plik avi (16bit) z innego źródła (z internetu, z innej kamery, z płyty), to Ci pokaże czy problem jest z odtwarzaniem(jeśli będzie się źle odtwarzał), czy ze zrzucaniem(jeśli się będzie dobrze odtwarzał).
Kombinuje bo nie spotkałem się z takim problemem, ale tzreba coś wykluczyć.
Powodzenia.


środa, 5 listopada 2008, 22:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4546
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
Kamera bardzo dobra :D . Natomiast możliwe że faktycznie masz niewystarczający transfer dysków. Czy pod pojęciem komputer nie masz na myśli laptopa? Oznaczało by to dysk 5200 obr/min. w najlepszym przypadku i pewnie jeden dysk...

EDIT No tak, ale Ty miałeś system przygotowany do montażu, wyłączone usługi czy programy działające zwykle w tle i zabierające transfer dysku... :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 5 listopada 2008, 23:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
no bez jaj zeby na dysku 5400 sie w DV nie dało pracowac... sam KIEDYŚ tak robiłem...
moze trzeba spróbowac innym programem zgrywać... inna sprawa to czy częsci nagrania nie masz w 12 bitach a kolejnej juz w 16 i wtedy program przy zgrywaniu głupieje

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 5 listopada 2008, 23:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 22 września 2008, 20:45
Posty: 10
Lokalizacja: Opole
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
A może po prostu niech wyśle nam próbkę materiału i ocenimy co jest źle zamiast gdybać i dyskutować co ma rpm dysku do szybkości zgrywania...


sobota, 8 listopada 2008, 02:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 listopada 2008, 19:09
Posty: 6
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
Dzięki w szystkim za pomoc. Mój komp to nie laptop, próbowałem zrzucać różnymi programami, nero , ulead , windows mowe marke i nic to nie daje.Jak zgrywam to staram się wyłączać antywirusa, skype, gdugdu , nie wiem może coś jeszcze trzeba ?
Spróbuje załatwic od kogoś nagranie w 16bit ,tak jak proponujecie.
A jeżeli chodzi o moje nagranie to faktycznie cześc mam nagrane w 12bit a w trakcie nagrywania przełączyłem na16bit. To też sprawdzę, spróbuje zgrać tylko tączęść nagraną w 16bit.

Jeszcz raz, dzięki wszystkim za pomoc!!!!!!!


sobota, 8 listopada 2008, 16:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 listopada 2008, 19:09
Posty: 6
Post Re: Pomocy!!! Nie wyraźny dźwięk przy nagraniu wideo w 16bit
:D Problem rozwiązany!!! Dzięki wszystkim z pomoc a szczególnie
Croolick- owi. Problemem okazało się to że materiał miałem w połowie nagrany
w 12bit i w połowie w 16bit i program do capturingu "głupiał" jak to napisał Croolick.
Dzieki!!!!! :lol:


sobota, 8 listopada 2008, 21:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], gopro7 i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL