Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 08:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 FX-1000 Problem z dźwiekiem 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post FX-1000 Problem z dźwiekiem
"Zamienił stryjek..." i ja też zamieniłem wysłużone VX-2100 na FX-1000.Nie wypowiadam się na temat obrazu, bo ten zależy od indywidualnych ustawień ale jakość dźwięku w tej kamerze to porażka. Powszechnie wiadomo, że wbudowane mikrofony są tylko namiastką porządnego sprzętu (o dziwo nieźle sobie radził na koncercie z żywą muzyką - tylko przy nieruchomej kamerze), więc przełożyłem dodatkowe mikrofony z VX-ów (audiotechnika i rode) i okazuję się, że ze starym VX-em i tymi mikrofonami można było wejść w ciemno na każdą imprezę, nawet z ustawieniami Auto. W przypadku FX-1000 oba mikrofony poniosły porażkę (jeden - ustawienia auto; drugi - manual). W obu przypadkach brak niskich tonów, w przypadku ustawień auto dziwne "pompowanie"(głośniej-ciszej) dżwięku - kamera nieruchoma na statywie.
Podobno sprzedano już niemałą ilość tych kamer. Czyżby nikt jeszcze niczego nimi nie nagrywał? A może szczęśliwi ich posiadacze boją sie przyznać do do tego problemu.
Jeżeli komuś z kolegów odało się dopasować mikrofon do tej kamery, to proszę niech podzieli się z nami swoim szczęściem. Pozdrawiam

_________________
Jutro to dziś, tylko że jutro


niedziela, 1 lutego 2009, 23:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 lutego 2009, 13:01
Posty: 4
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Witam.

Czy do fx1000 mozna dopiąć jakiś mikrofon zewnętrzny (chyba najlepiej na wesela pasowałby mic kierunkowy? ale nie znam się), Jak to zrobić, czy kamera posiada uchwyt, czy trzeba dokupić? Jakie mikrofony są sprawdzone? (o szerokim zakresie częstotliwości) no i to raczej z wyjściem jack, bo kamera ma wejście typu mini jack. Prosiłbym o konkretne modele lub godne polecenia firmy.

Druga kwestia, to czy dałoby się przypiąć do wejścia mic w kamerze rozgałęźnik minijack, najlepiej gdzie jedna końcówka przekazywałaby sygnał na kanal lewy w kamerze, a druga na prawy? Bo chodzi mi o to, żeby nagrywać mikrofonem bezprzewodowym dźwieki orkiestry weselnej z jednoczesnym nagrywaniem dźwieków przy kamerze.

Czy ta kamera może nagrywać sygnał z zew mikrofonu z jednoczenym nagrywaniem dźwieku z wew mikrofonu kamery? Np. lewy kanał idzie na zew mikrofon, a prawy na mikrofon z kamery, a do mini jacka mamy podpiety tylko mikrofon zew np.bezprzewodowy. Nie wiem czy tak się da zrobić? czy trzeba kombinować z rozgałęźnikiem minijakca i dokupić mikrofon zewnętrzny przy kamerze, prócz mikrofonu bezprzewodowego?
Dzieki za info!! :-)


czwartek, 12 lutego 2009, 10:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
no to super
dobrze ze piszesz kolego o dzwieku w fx 1000.
przymierzam sie do zakupu kamery i chciałem fx 1000 ale widze ze jest to ten sam bubel audio co fx 1.
milion mikrofonów i beznadzieja z dzwiwkiem


sobota, 28 lutego 2009, 16:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Norbert Thoman napisał(a):
"Zamienił stryjek..." i ja też zamieniłem wysłużone VX-2100 na FX-1000.Nie wypowiadam się na temat obrazu, bo ten zależy od indywidualnych ustawień ale jakość dźwięku w tej kamerze to porażka.

puki co sprawdzałem audio po właśnie twoim poście i nie stwierdziłem jakiś wad audio,
dźwięk bym powiedział jest lepszy niż z vx2000, oczywiście chodzi o nagrywanie z mikrofonem wbudowanym
a to pompowanie to miałem też i w VX2000, jak podpiąłem ATR25
więc, więcej tego mikrofonu nie założę , bo nagrane imprezy z ATR25 i na VX to muszę audio poprawiać teraz,
mikrofon w FX1000 już słychać że jest innej ( lepszej ) klasy i nie będzie działać dobrze ART25 z tą kamerą


piątek, 13 marca 2009, 06:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2009, 00:00
Posty: 25
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
mam porównanie dxwięku w trzech wymienionych kamerach, najlepszy ma vx2100, nastepnie z obciętym trochę dolnym i górnym pasmem jest FX1000 a FX 1 to już porażka. powiem wam coś ciekawego, na studniówce kapela miała takie paki że nasze nogawki falowały w rytm muzyki. Na VX-ach cała fonia przesterowana, na szczęście na FX1000 dzięki temu że mikrofon ma obciete doły fonia wyszła w miarę, wolę dźwiek bez sopranu niż charczenie. Byłem zmuszony podłozyć fonię do materialu z pozostałych kamer z FX1000.


wtorek, 17 marca 2009, 19:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Norbert Thoman napisał(a):
"Zamienił stryjek..." i ja też zamieniłem wysłużone VX-2100 na FX-1000.Nie wypowiadam się na temat obrazu, bo ten zależy od indywidualnych ustawień ale jakość dźwięku w tej kamerze to porażka. Powszechnie wiadomo, że wbudowane mikrofony są tylko namiastką porządnego sprzętu (o dziwo nieźle sobie radził na koncercie z żywą muzyką - tylko przy nieruchomej kamerze), więc przełożyłem dodatkowe mikrofony z VX-ów (audiotechnika i rode) i okazuję się, że ze starym VX-em i tymi mikrofonami można było wejść w ciemno na każdą imprezę, nawet z ustawieniami Auto. W przypadku FX-1000 oba mikrofony poniosły porażkę (jeden - ustawienia auto; drugi - manual). W obu przypadkach brak niskich tonów, w przypadku ustawień auto dziwne "pompowanie"(głośniej-ciszej) dżwięku - kamera nieruchoma na statywie.
Podobno sprzedano już niemałą ilość tych kamer. Czyżby nikt jeszcze niczego nimi nie nagrywał? A może szczęśliwi ich posiadacze boją sie przyznać do do tego problemu.
Jeżeli komuś z kolegów odało się dopasować mikrofon do tej kamery, to proszę niech podzieli się z nami swoim szczęściem. Pozdrawiam



A może Sennheiser ?
MKE 400


wtorek, 17 marca 2009, 23:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Witam
Ten Sennheiser MKE 400 jest mikrofonem kierunkowym. Nie wiem, czy to najlepsze rozwiązanie na imprezy typu: wesela, studniówki, bale, itp.

_________________
Jutro to dziś, tylko że jutro


środa, 18 marca 2009, 16:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 14:28
Posty: 13
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Ale ja mam inne pytanie. Czy ktoś próbował podłączać do wejścia mikrofonowego w FX1000 sygnał liniowy?
Przy ustawieniu w pozycji MANUAL w tej kamerze, możemy regulować sygnał od 0 do 10 (od całkowitej ciszy do maks.), więc teoretycznie jak podłączy się silny sygnał to powinno go stłumić i zapobiec przesterowaniu toru audio...

Byo by idealnie gdyby to pokrętło było po prostu tłumikiem pasywnym (no.. taki zwykły potencjometr...) przed przetwornikiem A/C audio, wtedy da się podłączyć silny sygnał i nad nim zapanować...

Może jakiś użytkownik FX1000 sprawdzić to dla mnie? Nagrać 15 sekund wideo z dźwiękiem np. z Mini Disca, laptopa, mp3-ki podłączonym do wejścia mikrofonowego... czy nagranie będzie miało przesterowany dźwięk, czy "normalny", ustawiony poziom nie przekraczający 0dBfs?

Proszę się nie obawiać podłączyć, nic się nie stanie ;)
Bardzo bym prosił o sprawdzenie, będę musiał się pojawić na pewnej imprezie i szybko zdecydować jak podłączać dźwięk.... :(

Dzięki!

_________________
q(-_-)p


piątek, 17 kwietnia 2009, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
skoro masz fx 1000 to sam sobie sprawdz 8)
zasada jest taka ze jak masz ustawione na mic to podłaczasz mikrofon a jak na line do np mikser kapeli, mp3,4 dvd cokolwiek


sobota, 18 kwietnia 2009, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
NIE NIE MAM FX1000, dlatego zadaję pytanie skierowane do użytkowników.
przyjadę na imprezę i będę musiał do niej podłączyć dźwięk. Próbuję się dowiedzieć czy mam wykonać sobie specjalny adapter do tej kamery, czy nie będzie potrzebny.
Cytuj:
zasada jest taka ze jak masz ustawione na mic to podłaczasz mikrofon a jak na line

Zasada to jest taka, że trzeba mieć w menu taki wybór, albo taki przełącznik w korpusie kamery. Tutaj mamy przełącznik AUTO/MANUAL i w trybie manual pokrętło w ze skalą od 0 do 10 (tak wynika z instrukcji obsługi tej kamery, którą pobrałem od SONY). To niewiele mówi i próbuję wyjaśnić czy np. ustawiając to pokrętło np. na "1" do wejścia MIC będę mógł podać sygnal liniowy, i sygnał ten nie przesteruje wejścia.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


sobota, 18 kwietnia 2009, 11:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
a czemu wyjscie liniowe chcesz podłaczyc do wejscia mic kamery. w menu przełaczysz z mik na line i juz


sobota, 18 kwietnia 2009, 11:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
i potem z auto na manual i sobie regulujesz


sobota, 18 kwietnia 2009, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Cytuj:
a czemu wyjscie liniowe chcesz podłaczyc do wejscia mic kamery. w menu przełaczysz z mik na line i juz

Na której stronie instrukcji do FX1000 tak napisali? Nie ma czegoś takiego w FX1000 z tego co widzę....
W FX1 owszem.. jest.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 19 kwietnia 2009, 18:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
dźwięk z wbudowanego mic w SONY FX1000 jest rewelacyjny,
w te sobotę nagrywałem pierwsze wesele , i ATR25 co mam idzie do żyda ,
poza tym ATR25 działa z FX1000 koszmarnie, lepiej nie zakładać , no chyba że chcemy popsuć audio

sprzedam mikrofon ATR25 , komplet


poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 15:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post Re: FX-1000 Problem z dźwiekiem
Nie mogę uwierzyć, że nagrywałeś tą kamerą wesele i jesteś zadowolony z dźwięku z wbudowanego mikrofonu. Chyba, że nie ruszałeś się z miejsca w czasie nagrywania. Nie odważyłbym się pójść na wesele bez dodatkowego mikrofonu, choć podobno są tacy, którym podoba się dźwięk z mikrofonu wbudowanego w FX1. Czyżby Twoje wymagania wobec sygnału audio były takie słabe? Nawet ten krytykowany przez Ciebie ATR25 daje nieporównywalną jakość dźwięku(chyba masz źle poustawiane parametry sygnału - wyłącz wszystkie tłumiki!)

_________________
Jutro to dziś, tylko że jutro


poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 22:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL