Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 12:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Dropy podczas flesza z lampy 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Dropy podczas flesza z lampy
Witam serdecznie
Od kilku dni mam kamerę Sony HDR-HC9.
Kręciłem ostatnio ( amatorsko ) film na zabawie dziecięcej gdzie był fotograf i robił zdjęcia przy użyciu lampy błyskowej. Po zgraniu filmu, zacząłem go obrabiać w Pinnacle i zauważyłem, iż na klatkach na których jest błysk pojawia się pełno małych kwadracików Nieraz widać normalny błysk, ale rzadko częściej te kwadraciki lub błysk ale do połowy obrazu od góry.
Używam kasetki TDK DVM-63HDEA.
Czym to może być spowodowane ?


piątek, 6 lutego 2009, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
jeśli to tej kamera HDV to moze byc wina kompresji, był juz podobny wątek na forum

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 6 lutego 2009, 12:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
To jest HDV.
Zrobiłem tak, zgrałem w Pinnacle materiał jako HDV i zacząłem obrabiać i wtedy to zauważyłem.


piątek, 6 lutego 2009, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Ta kamera ma przetwornik CMOS ("Kamera HDV 1080i z przetwornikiem ClearVid CMOS") jeżeli droższe modele typu PMW-EX1 mają problem z lampami błyskowymi a są na CMOS-ach to pewnie tańsze kamerki też mają ten sam problem.
Poszukaj tematu na forum dotyczącego Sony PMW-EX1

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 6 lutego 2009, 22:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
nierówne doświetlenie to jedno, a te makrobloki to niestety wada jednoprzebiegowego kodowania do MPEG...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 6 lutego 2009, 22:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Czy idzie to wyeliminować podczas zgrywania ?
Pinnacle samo narzuciło mi format po podłączeniu kamery.


poniedziałek, 9 lutego 2009, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Zrób test: wytnij kawałek gdzie masz te błyski (tak około 5 minut filmu) i przy wypalaniu zaznacz dwuprzebiegowe kodowanie, trwa 2xdłużej ale może coś pomoże. Jeżeli to wada wynikająca z zastosowania przez producenta przetwornika CMOS to nic nie zrobisz :|

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


poniedziałek, 9 lutego 2009, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Tutaj nałożyły się dwie przyczyny. Pierwsza to segmentowe skanowanie przetwornika CMOS, które objawiło się tym, że błysk lampy widoczny jest tylko na części kadru. Drugą przyczyną jest kompresja do MPEG2 w czasie dynamicznej zmiany (błysku flesza). Ilość przydzielonego strumienia wystarczyła jedynie na zapisanie bloków.
Z pierwszym przypadkiem musimy żyć. W drugim można się ratować omijając kompresję do MPEG2. Jest to zagadnienie złożone i trudne do zastosowania. Zmiana kamery na taką, która kompresuje w innych formatach, bądź zapis bez kompresji.
Jednak uważam, że nie ma się co szczypać i należy wyciąć tą ramkę podczas edycji, jeśli oczywiście komuś przeszkadza.

Pozdrawiam


Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 lutego 2009, 16:32 przez panjacek, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 9 lutego 2009, 16:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1433
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Jeśli masz ustawione podgląd roboczy w pinnacle to spokojnie to tylko w podglądzie tak wygląda na płycie DVD tego nie będzie , ale jeśli masz ustawione podgląd w wysokiej jakości to co w podglądzie to i na TV będzie widoczne .

A może dodać plugin na te pechowe momenty ???

http://www.neatvideo.com/examples.html

A tu można pobrać demo lub kupić
http://www.neatvideo.com/

_________________
Obrazek


poniedziałek, 9 lutego 2009, 16:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Więc tak, nic nie zmieniałem w Pinnacle i zrobiłem renderowanie do DVD.
Włączam na TV i dropów nie ma, błyski raz widać na całym ekranie a raz do połowy ale to się trzeba przyjrzeć.

Pytanko do " panjacek"
Wczoraj znalazłem filmik na którym były kwiaty.
Nazywał się jakoś" panjacek_DivX-..."
Obraz super, w porównaniu z moimi materiałami.
Mam prośbę, możesz opisać jak zgrywasz i obrabiasz by uzyskać taki efekt ?
Ja mam z tym problem.


poniedziałek, 9 lutego 2009, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
Materiał jest w HDV.
Projekt jest wykonany w Ediusie 4 z parametrami HD1920x1080i
Przechwytywanie ustawione jest na opcję Canopus HQ.
Po edycji projekt zapisany jest w pliku za pomocą narzędzia Generic MPEg w rozdzielczości 1920x1080 ze strumieniem 50Mb/s.
Następnie plik ten jest przekonwenterowany narzędziem DivX Converter 6 z ustawienim Full HD, obsługującym opcję MPEG (za dopłatą).
Ta próbka ma już więcej jak rok. Obie firmy ciągle udoskonalają swoje narzędzia i dzisiaj można to zrobić lepiej.

Pozdrawiam


poniedziałek, 9 lutego 2009, 18:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Dropy podczas flesza z lampy
A czy obrabiacie w Pinnacle 11 na kodekach wgranych z programem czy dogrywacie inne kodeki ? Spotkałem się z opinią, że te w programie nie są najlepsze.

" panjacek " Dziękuję bardzo


wtorek, 10 lutego 2009, 09:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL