Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 00:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z FX1000E 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 lutego 2009, 17:07
Posty: 9
Post Problem z FX1000E
Witam

Mam mały problem. A mianowicie jak nagrywam na pełnym automacie to dość często gubi mi ostrość nawet w dobrze oświetlonym pomieszczeniu. Jak przełączę na manual i zwiększę migawko do np 100 to jest lepiej tyle że jak zrzucę materiał na kompa to ten obrazek nie wygląda tak naturalnie jak powinien. Czy ktoś się spotkał z takim problemem w tej kamerce?? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam


czwartek, 5 marca 2009, 23:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2009, 00:00
Posty: 25
Post Re: Problem z FX1000E
Ta kamerka nie trzyma tak dobrze ostrości jak np vx2100 ale nie aż tak by się rozjeżdżała bez powodu, nagłe szarpnięcia kamerą w każdej bedą powodem rozjechania ostrości. filmując zauważylem że przy szybkiej zmianie planu fx1000 ma czasami problem by się "odnaleźć"


czwartek, 5 marca 2009, 23:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 lutego 2009, 17:07
Posty: 9
Post Re: Problem z FX1000E
To niezbyt fajnie skoro tak słabo radzi sobie z ostrością:/ To nagrywając wesele w mało oświetlonych pomieszczeniach nie będzie zbyt ciekawie:( To zostaje tylko manual bo automat nie jest zbyt rewelacyjny. Ciekawe czy to zasługa nowego obiektywu czy cmosowskich przetworników


czwartek, 5 marca 2009, 23:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2009, 00:00
Posty: 25
Post Re: Problem z FX1000E
Źle zrozumiałeś. Kamerka w auto sobie radzi BDB, tylko np. szarpnięcie kamerą i bardzo szybka zmiana planu o np 180 stopni może być powodem rozjechania ostrości. Słabe światło nie stanowi dla niej problemu bo wtedy z kolorami radzi sobie o wiele lepiej niż VX-y. Wszyscy się przyzwyczailismy do VX 2100 i tu jest problem.


piątek, 6 marca 2009, 10:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Problem z FX1000E
wideo5 napisał(a):
Źle zrozumiałeś. Kamerka w auto sobie radzi BDB, tylko np. szarpnięcie kamerą i bardzo szybka zmiana planu o np 180 stopni może być powodem rozjechania ostrości. Słabe światło nie stanowi dla niej problemu bo wtedy z kolorami radzi sobie o wiele lepiej niż VX-y. Wszyscy się przyzwyczailismy do VX 2100 i tu jest problem.
Przyznam, że nie "czaję" tego ostatniego sformułowania (Wszyscy się przyzwyczailiśmy do VX 2100) w konfrontacji z początkiem Twojej wypowiedzi. Jak mam to rozumieć?
Znaczy się, że pod tymi względami jest lepsza, czy gorsza? A może jest lepsza, tyle że jest gorsza? Tylko która jest lepsza, a która gorsza ? :oops:

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 6 marca 2009, 10:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2009, 00:00
Posty: 25
Post Re: Problem z FX1000E
Faktycznie moja odpowiedź była nieco chaotyczna. VX 2100 dla kręciołów była a może jest wzorcowym sprzętem do orki. Niezawodny focus, dobre zasilanie, jasna i ergonomiczna. FX1000 potrafi się czasami pogubić z ostrością ale nigdy w czasie filmowania - dam przykład: w przerwie filmowania załóżmy że kamerka jest skierowana na podłogę, jeśli chcemy w jednej chwili włączyć zapis, szarpiąc kamerą do góry to może się zdarzyć że się franca pogubi z ostrością (ale na wzór canonowskich obiektywów dołozyli bardzo przydatną funkcję, nawet przy focusie w auto możemy wspomóc go kręcąc pierścieniem od ostrości), VX2100 tu sobie radziła lepiej, ale wpadek z focusem w fx1000 w trakcie filmowania nie zaobserwowałem. Mam kilka vx2100 i mam tu jakieś porównanie tych obydwu kamer. FX nie jest pozbawiona wad, na pierwszy rzut oga wygląda na chińską gównianą zabawkę z taniego plastyku, ciekawe kiedy zacznie skrzypieć, za małe przyciski od balansów, za małe kółko od menu i za blisko pierścień przysłony od zoomu to mnie wkurza nieludzko, ale w tym przedziale cenowym nie widzę konkurenta, nie prowokuję tu właścicieli AH1. :D


piątek, 6 marca 2009, 16:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2008, 09:35
Posty: 14
Post Re: Problem z FX1000E
wideo5 napisał(a):
w tym przedziale cenowym nie widzę konkurenta, nie prowokuję tu właścicieli AH1

Jakieś kompleksy?


piątek, 6 marca 2009, 19:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 lutego 2009, 17:07
Posty: 9
Post Re: Problem z FX1000E
Męczy mnie to w tej kamerce że jak z jakiegoś jasnego planu przesuwam kamerę niezbyt szybko na ciemniejszy plan to wtedy gubi tą ostrość. Problem po części znika jak przełączę z auto na manuala i swiększę migawkę do np 100 to już jest lepiej tyle że po zgraniu na kompa ten obraz jakoś dziwnie idzie:(


piątek, 6 marca 2009, 22:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2009, 00:00
Posty: 25
Post Re: Problem z FX1000E
Cytuj:
Jakieś kompleksy?
Nie :D tylko na forum filmowiec.pl rozpętała się burza po podobnym poście.
Cytuj:
Problem po części znika jak przełączę z auto na manuala i swiększę migawkę do np 100 to już jest lepiej tyle że po zgraniu na kompa ten obraz jakoś dziwnie idzie:(
co rozumiesz przez słowo dziwnie idzie, na migawce 1/100 obraz powinien być Ok jedynie kamerka nieco mniej czuła. Powoli zmieniając plan jeszcze nigdy nie zgubiła mi ostrości - może masz brudny obiektyw :) a tak poważnie potestuj i być może wizyta w serwisie, bo ten objaw na pewno nie jest przypadłością CMOS.


sobota, 7 marca 2009, 08:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 12:24
Posty: 44
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Problem z FX1000E
Ja też zauważyłem, jakby czasami przymydlała :-(


niedziela, 8 marca 2009, 21:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 lutego 2009, 17:07
Posty: 9
Post Re: Problem z FX1000E
Czyli nie tylko u mnie występuje ten problem :(


wtorek, 10 marca 2009, 00:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post Re: Problem z FX1000E
rafael1916 napisał(a):
Czyli nie tylko u mnie występuje ten problem :(

widocznie tak
u mnie przymydla , ale tylko w tragicznie słabym świetle i to bardzo rzadko , najczęściej jak robię szybką zmianę planu , to się może pogubić
testuje sprzęt w warunkach ( dwie żarówki w suficie energooszczędne jedna 7w, druga 9w ) więc za widno nie jest, kamera na +9db i obraz miodzio , jasny , mogę zjechać na +6 i też będzie dobrze

a, i nie w automacie

tylko manual

bez PP, balans auto, lub balans manual, bez zoomowania, bo ściemnia się dość znacznie na pełnym tele


czwartek, 12 marca 2009, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: Problem z FX1000E
a kto filmuje z focusem na auto. Bez obrazy ale tylko amatorzy. Nie przypominam sobie kiedy ostatnio miałem jakąs funkcje w kamerze na auto. wszytsko w manualu. wtedy wiem ze nie spotka mnie zadna niespodzianka.


czwartek, 19 marca 2009, 14:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 12:24
Posty: 44
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Problem z FX1000E
odp. kamitomi "kto filmuje z focusem na auto. Bez obrazy ale tylko amatorzy"
Drogi kolego zgodzę się z Tobą bo ja też w większości nagrywam na manualu(balns bieli, przsłona, migawka, ostrość)tylko, że wesele to nie jest film na którym powtarzamy sceny do perfekcji. Czasmi zmusza nas sytucja do włączenia ostrości na auto z barku czasu (np. młodzi podjeżdzają pod kościół punktualnie o 16tej). A może kolega ma takie zdolności operatorskie.
Pozdrawiam Norbert


czwartek, 19 marca 2009, 15:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: Problem z FX1000E
hmm
Daltego tez ze nie ma powtórzen wole miec wszytsko na manualu
tutaj nie potrzebne sa zdolności.
no np. młodzi podjezdzaja pod kosciół. balans mam ustawiony wiec po temacie. z przesłona tez nie ma duzo roboty. a focus jak ustawie na tele to chociaz nie wiem co bym robił w tym kierunku zawsze mam ostry obraz i pewność ze jak bede zgrywał materiał do kompa to nic mnie nie zaskoczy.
oczywiscie wszytskie parametry ustawiam za kazdym razem przed wcisnięciem REC a zajmuje to chwile.

Kazdy robi jak chce i uwaza za stosowne. Ja robie po swojemu i tyle.


czwartek, 19 marca 2009, 15:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL