Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 14:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 CMOS a 3CCD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post CMOS a 3CCD
Czym się różnią i jak to wpływa na obraz. Ktoś pracował na obu typach kamer (przetworników)? Jaka jest równica w pracy?

Podobno obraz zarejestrowany za pomocą 3CCD jest bardziej "rzeczywisty", "prawdziwy", "realny"... natomiast na CMOS jest to obraz bardziej "plastyczny", zbliżony do tzw. obrazu "filmowego"... ile w tym prawdy?

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


poniedziałek, 16 lutego 2009, 18:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CMOS a 3CCD
Główne różnice między CCD a CMOS (nie wchodząc w szczegóły budowy) to:

1/ CCD - global shutter / CMOS - rolling shutter

w ccd nie powstają typowe dla CMOS i rolling shuttera artefakty przy filmowaniu światła stroboskopowego

2/ vertical smear

w CCD występuje pionowy rozmaz przy dużych kontrastach (np. filmowaniu lampy na tle ciemnego tła) w CMOS ten efekt nie występuje

3/ CMOS pozwala na większą rozdzielczośc matrycy przy mniejszym rozmiarze przetwornika niż CCD (np. przetwornik 1/3" CMOS osiąga 1920x1080, natomiast w CCD do osiągnięcia FULL HD konieczny jest wielki przetwornik 2/3"

4/ CCD są znacznie droższe w produkcji niż CMOS szczególnie w wysokich rozdzielczościach

5/ CCD potrzebują do pracy więcej prądu niż CMOS i bardziej się grzeją.

6/ CMOS są generalnie jaśniejsze i obraz z nich cechuje się mniejszym szumem przy takich samych rozmiarach.

7/ co do obrazu, CMOS jest bardziej plastyczny i bardziej wrażliwy na przepalenia od CCD.

Generalnie w sprzęcie klasy PRO stosoawane są tylko przetworniki CCD jako spradzone i lepiej nadające się do takich zastosowań. Wyjątkiem są np. kamery RED ONE, w których zastosowano przetwornik CMOS (o nazwie Mysterium) z uwagi zapewne wysokiej rozdzielczości, której nie dałobysię upakowac na CCD.

_________________
"Myślenie to najtańsza rozrywka"


sobota, 14 marca 2009, 13:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 12 lutego 2009, 22:42
Posty: 66
Post Re: CMOS a 3CCD
drPrado napisał(a):
2/ vertical smear
w CCD występuje pionowy rozmaz przy dużych kontrastach (np. filmowaniu lampy na tle ciemnego tła) w CMOS ten efekt nie występuje
.


To już nieaktualne,tak było w starszych przetwornikach CCD. W nowych kamerach ten defekt nie występuje np. HMC151


sobota, 14 marca 2009, 14:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2009, 00:00
Posty: 25
Post Re: CMOS a 3CCD
Cytuj:
7/ co do obrazu, CMOS jest bardziej plastyczny i bardziej wrażliwy na przepalenia od CCD.
teoria często nie idzie w parze z praktyką. mam kamerki na CCD (vx2100) i fx1000 na CMOS i jesli chodzi o wypalenia to CCD jest bardziej wrazliwe, przy zbyt duzym natężeniu swiatła buźki CCD wypali a na CMOS jest nadal czytelna buźka tylko jasniejsza.


wtorek, 17 marca 2009, 18:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 marca 2009, 11:57
Posty: 10
Post Re: CMOS a 3CCD
CMOS - przy ruchu kamery po horyzoncie obraz się kładzie raz w lewo raz w prawo
CMOS - jak trafisz na upierdliwego lub złośliwego fotografa to z przysięgi ślubnej możesz mieć film z mnóstwem zielonych klatek to efekt działania lampy błyskowej. Zespół muzyczny z błyskajacymi światłami zamieni twoją prace w postprodukcji w koszmar.
Albo to puścisz bo klient tego nie zauważy ( w co nie wierzę) albo będziesz wycinał każdą klatkę i klonował sąsiednie.


czwartek, 19 marca 2009, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1645
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: CMOS a 3CCD
Siejesz kolego panikę, ja mam kamerę z 3CMOS, fotograf strzelał fleszami, zespół migającymi światłami a ja zrealizowałem fajny materiał i bez klonowania klatek. :D

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 19 marca 2009, 18:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: CMOS a 3CCD
Bo to olewasz majac nadzieje ze klient i tak tego
co daje CMOS nie zobaczy lub uzna ze tak ma byc
i reklamacji nie bedzie bo sie nie zna.
CMOS vs. CCD
Ale nawet ta firma ktora wykonala ten test i sprzedaje
obydwa rodzaje kamer w tym materiale zaleca by do
wszelkiego rodzaju eventow, koncertow, pokazow, slubow
i miejsc gdzie moga wystepowac zrodla swiatla blyskowego
uzywac kamer CCD.
Oczywiscie jest tak ze czasem efekt czesciowej ekspozycji
(paskowania) widac mniej np w jasnym otoczeniu
(gdzie fotografowie uzywaja tylko blyskow modelujacych)
ale nie zawsze tak jest i moze sie wydazyc ze bedzie
wpadka 100% bo ciemno + swiatlo blyskowe wypelniajace
i wtedy nie bedziesz taki zadowolony.
Powiesz doswietlac by bylo jasno i by zlagodzic roznice
ale nie zawsze wolno i mozna a czasem obiekt jest zwyczajnie
ogromny i czas nie pozwala, np wnetrze katedry wrocławskiej
- ciemno, wielkie, brak czasu a fotograf tam sie nie szczypie.
CMOS powinien byc stosowany w innych aplikacjach no ale ...
Ty masz CMOS i starym zwyczajem i jak to zwykle
"kazda pliszka swoj ogonek chwali".
Tu natomiast tez inne przyklady tego co daje CMOS
skew, wobble (jello), partial exposure


czwartek, 19 marca 2009, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1645
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: CMOS a 3CCD
W mojej kamerze jest możliwość włączenia ustawień niwelujących ten efekt. Problem byłby przy zrywaniu synchronizacji na kilku klatkach, co rzeczywiście wygląda kiepsko - widziałem przykłady, lecz ja akurat nie miałem takich przypadków zarówno w mocno doświetlonym, jak i ciemnym pomieszczeniu. Każdy ru wyraża swoje prywatne poglądy bazujące na swoich doświadczeniach. Chyba nie chesz mnie namawiać, abym zmieniał poglądy, bo tak wypada, niech wypowiedzą się inni, u których to stanowi problem, tak się składa, że u mnie nie stanowi. Jedyna różnica w stosunku do CCD, to to, że błysk zakrywa dwie różne połówki sąsiednich klatek, lecz to akurat nie stanowi ani dla mnie, ani dla klientów problemu. Natomiast nie da się ukryć, że CMOS mają przewagę w kilku aspektach, dają większą rozdzielczośc matrycy przy mniejszym rozmiarze przetwornika niż CCD w wysokich rozdzielczościach, potrzebują do pracy mniej prądu niż CCD a co chyba najważniejsze CMOS są jaśniejsze i obraz posiada mniejszy szum przy takich samych rozmiarach matrycy.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 19 marca 2009, 21:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: CMOS a 3CCD
Cytuj:
Jedyna różnica w stosunku do CCD, to to, że błysk zakrywa dwie różne połówki sąsiednich klatek, lecz to akurat nie stanowi ani dla mnie, ani dla klientów problemu.


No i o to chodzi dla Ciebie to nie problem ale dla innych
to moze byc a nawet jest powazny problem i tyle.
Dobrze gdy to jest jedna-dwie ramki ale gdy wlaczy sie stroboskop
lub na wybieg wychodzi modelka i 20 fotografow zrobi
zdjecia seryjne to mozesz przy kolaudacji materialu z klientem
miec spory problem gdy powie ze widzi kilku-kilkudziesiecio
sekundowa sieczke w paski.
Poziom akceptacji jest u roznych ludzi rozny tobie to nie
przeszkadza ale to nie znaczy ze problem nie istnieje.
Masz kamere z ktorej jestes zadowolony i ok ty masz swoje
zdanie ja swoje i CMOS'a do czasu gdy nie zmodyfikuja
go w taki sposob by mial global shutter nie kupie i nie bede
polecal do projektow np slubnych a widoczki itp. jak najbardziej.
A tak poza tym to co to za funkcja niwelujaca Rolling Shutter ?
pierwsze slysze - moze to zwyczajnie czas otwarcia migawki
by probowac synchronizowac ja z blyskiem ?
Jesli tak to, to tez slabo dziala.
Aaa i nie chce wcale bys zmienial poglady, kazdy kto ma oczy
jest sobie w stanie wyrobic wlasny poglad na to co widzi
i czy to jest "OK" czy "BE" tak mi sie przynajmniej wydaje.


czwartek, 19 marca 2009, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1645
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: CMOS a 3CCD
FreeLancer napisał(a):
"kazda pliszka swoj ogonek chwali".
:lol: [/b][/url]

Każdy musi rozważyć na czym mu bardziej zależy, trudno znaleźć produkt idealny, każdy ma zalety i wady. W moim przypadku zalety 3CMOS zdecydowanie przeważają nad wadami, ale oczywiście szanuję odmienne poglądy. :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 19 marca 2009, 22:55
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: CMOS a 3CCD
Pliszka, pliszka i ogonek :)

Obrazek


czwartek, 19 marca 2009, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1645
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: CMOS a 3CCD
Super zdjątko :D

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 19 marca 2009, 23:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CMOS a 3CCD
Największą wadą CMOS-a jest to że nie można go używac w każdych warunkach co dla niektórych operatorów kamery równa się z brakiem możliwości posiadania sprzętu wyposażonego w ten typ przetwornika. Niektórzy po prostu nie mogą sobie pozwolic, aby w pewnych sytuacjach kamery nie można było używac aby osiągnąc zadawalające rezultaty. Dlatego sprzęt profesjonalny używany do reportaży jest zawsze wyposażony w przetworniki CCD, no może poza Red One, ale to zupełnie inna historia.

Na razie głównym plusem CMOS jest niski koszt produkcji matryc z rozdzielczością Full HD i właściwie głównie dlatego ta technologia została wprowadzona, aby rynek konsumencki mógł się cieszyc pełną rozdzielczością HD. Jak na razie nie jest możliwe zastosowanie global shuttera przy CMOS-ie z zadawalającymi efektami, więc dla ludzi którzy filmują w specyficznych warunkach na razie pozostaje wykorzystanie sprzętu 3ccd.

_________________
"Myślenie to najtańsza rozrywka"


niedziela, 22 marca 2009, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CMOS a 3CCD
czy tu aby nie została wykorzystana kamea z CMOS'em?

http://gry.onet.pl/1937763,,wiadomosc.html

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 22 marca 2009, 00:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CMOS a 3CCD
toni65 napisał(a):
To już nieaktualne,tak było w starszych przetwornikach CCD. W nowych kamerach ten defekt nie występuje np. HMC151


Jak podają producenci (np. Panasonic), efekt ten został zredukowany, ale nie wyeliminowany w 100%.

_________________
"Myślenie to najtańsza rozrywka"


niedziela, 22 marca 2009, 00:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL