Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Zgrywanie z kamery Canon A1 z HD na DV 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 stycznia 2008, 11:01
Posty: 98
Lokalizacja: podlaskie
Post Zgrywanie z kamery Canon A1 z HD na DV
Witam.
Posiadam kartę DVX plus Edius i nie karta nie obsługuje HD. Pożyczyłem kamerę Canon XH-A1 i nagrywałem w niej w HD czy HDV dokładnie i później przy zgrywaniu kamera potrafi konwertować w dół czyli z HD na DV.
Tylko że zgrany materiał ma jedną wadę (a i jest on w panoramie jak w HD)
jak jest obraz panoramiczny to u góry występuje jakby szarpana linia przy czarnym pasku (obraz panoramiczny widziany na TV zwykłym)
Nie znam się dobrze na kamerce bo pożyczam na 2 dni i gdzie szukać przyczyny. Słyszałem, że tak można konwertować z Hd na DV i obraz jest lepszy niż filmowanie w DV.


środa, 6 maja 2009, 05:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Zgrywanie z kamery Canon A1 z HD na DV
Konwersja z HD, na SD za pomocą kamery daje znacznie lepszy obraz, niż zapis za jej pomocą w SD, gdyż w drugim przypadku nie pracuje cała matryca.
Jeśli chodzi o ten mrugający pasek, to jest on po za obszarem widzianym na telewizorze i widocznie zbyt zaniżoną masz wysokość graficzną "na kineskopie", o ile chodzi o tę białą pracującą cyfrowo linię ponad kaszetem.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 6 maja 2009, 21:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 stycznia 2008, 11:01
Posty: 98
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Zgrywanie z kamery Canon A1 z HD na DV
Przyznam się, że trochę nie do końca rozumiem odnośnie: wysokość graficzną "na kineskopie" itd...
A czy można ten pasek szarpany jakoś usunąć lub cokolwiek, aby go nie było.
Bo jeśli dobrze rozumiem to wina TV i na lepszym TV nie powinno tego być, a może w ustawieniach programu (Edius) muszę coś zmienić, bo poza tym paskiem wszystko jest dobrze.


czwartek, 7 maja 2009, 05:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL