Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 07:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 22 maja 2009, 15:28
Posty: 2
Post Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Mam kamerę Panasonic NV-GS280 i do tej pory zgrywałem film za pomocą kabla DV w tej chwili brak możliwości po prostu brak połączenia jak by komputer nie widział tego sprzętu, przez USB jest wszystko ok. W kamerze niema żadnej informacji na temat błędu jest ustawione USB ruchome i w trybie odtwarzania.
Komputer nie sygnalizuje żadnego konfliktu sprzętowego port 1394 jest widoczny. Czy jeszcze coś trzeba przestawić?
Proszę o pomoc!!!


piątek, 22 maja 2009, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Ares napisał(a):
......tej pory zgrywałem film za pomocą kabla DV w tej chwili brak możliwości po prostu brak połączenia jak by komputer nie widział tego sprzętu.....

?1 - sprawdź kamerę na innym komputerze
?2 - sprawdź (zastosuj inny egzemplarz) przewód firewire (DV)

Jeżeli nawet ten drugi komputer za pomocą innego przewodu nie wykrywa kamery, to jest szansa :( , że port DV w kamerze jest uszkodzony.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 22 maja 2009, 22:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1443
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Gwarancja kamery NV-GS280 nie obejmuje wymiany płytki z wyjściem DV . Napisano to tłustym drukiem > a sposób uszkodzenia ? podłączyłeś kamerę kiedy już był włączony komputer .

p.s. Życzę Tobie , aby to była wina tylko kabla lub poluzowania się karty DV w komputerze . Cena naprawy około 600 zł > :oops: już to płaciłem :mrgreen:

_________________
Obrazek


piątek, 22 maja 2009, 23:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Romcio napisał(a):
..jest szansa, że port DV w kamerze jest uszkodzony...

Szansa - jest to coś na co liczymy, chcielibyśmy, aby się spełniło...
... dziękuję za taką szansę :mrgreen: nazwał bym to smutną możliwością, lub nie wiem, zagrożeniem, niebezpieczeństwem itp.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 23 maja 2009, 11:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 22 maja 2009, 15:28
Posty: 2
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
jurekwejh napisał(a):
Gwarancja kamery NV-GS280 nie obejmuje wymiany płytki z wyjściem DV . Napisano to tłustym drukiem > a sposób uszkodzenia ? podłączyłeś kamerę kiedy już był włączony komputer .

p.s. Życzę Tobie , aby to była wina tylko kabla lub poluzowania się karty DV w komputerze . Cena naprawy około 600 zł > :oops: już to płaciłem :mrgreen:


Dzięki za dobre rady niestety jest to gniazdo DV już sprawdziłem.
A jeśli chodzi o podłączenie kamery do komputera-najpierw podłącza się kamerę a później włącza komputer?
Czy dobrze zrozumiałem?


sobota, 23 maja 2009, 18:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Choć zaleca się takie właśnie postępowanie, od zarania dziejów nie zwracałem uwagi na kolejność i nigdy nie miałem żadnych problemów z połączeniem, nigdy też nic się nie uszkodziło. Gniazdo i'link w kamerach jest dość delikatnym elementem i bardziej bałbym się o jego mechaniczne uszkodzenie, chociażby częstym odłączaniem przewodu, czy też nie wiem jakimś szarpnięciem przewodu "w bok".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 23 maja 2009, 20:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1443
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Walczyłem o naprawę gwarancyjną tego uszkodzenia > zapłaciłem tylko raz i dowiedziałem się , że te pechowe elementy mają modele NV gs 180 i 280 . Piszę , że zapłaciłem tylko raz bo po kilku zapomnieniach znowu spalone :mrgreen: . Nic nie tracisz jakości na zgrywaniu przez złącze usb i tu nie musisz już tak uważać .

p.s. Zobacz jakim tłustym drukiem jest to napisane nawet odzielna kartka w kartonie z opisem i rysunkami > nigdy nic takiego nie przeczytałem w żadnej instrukcji kamery .

_________________
Obrazek


sobota, 23 maja 2009, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
Ares napisał(a):
...A jeśli chodzi o podłączenie kamery do komputera-najpierw podłącza się kamerę a później włącza komputer?....
Różne są szkoły jazdy na ten temat. Ja jeżdżę w następujący sposób od kilku lat:

1 - komputer jest włączony, system uruchomiony itp.
2 - kamera jest wyłączona totalnie (!!!), czyli kamera na OFF, nic nie jest do kamery podłączone, żadem przewód firewire, żaden zasilacz sieciowy
3 - spinam kamerę z komputerem przewodem firewire
4 - podłączam zasilacz sieciowy do kamery, a następnie do sieci, bezwzględnie (!!!) do tej samej fazy elektrycznej instalacji domowej, a najlepiej (bo najpewniej) do tej samej listwy, do której jest podłączony komputer
5 - włączam kamerę "ON"

Odłączanie kamery dokładnie w odwrotnej kolejności:
1 - kamera na "OFF"
2 - odłączam zasilacz sieciowy z sieci elektrycznej, a następnie z kamery
3 - odłączam kamerę od komputera poprzez wyjęcie przewodu firewire z gniazdek
4 - dopiero teraz ewentualnie wyłączam komputer

Jest jeszcze jeden aspekt, którego ja akurat nie zauważyłem w swoim pokoju.
Jeżeli twoje pokojowe otoczenie to dużo tworzyw sztucznych, które powodują elektryzowanie, to jest prawdopodobieństwo, że będąc naelektryzowany przekażesz dużą część ładunku kamerze. Wobec tego przed spięciem kamery z komputerem, a najlepiej przed dotknięciem kamery postaraj się "pozostawić" swój ładunek w bezpiecznym miejscu, np. dotykając kranu itp.
Swego czasu pracowałem w takim otoczeniu, że bałem się dotykać szafki ubraniowej, bo po zbliżeniu palca na odległość 6-10 mm do metalowej części przeskakiwała iskra elektryczna :o

A teraz mała, ale zasadnicza uwaga.
Jeżeli podłączam jakiekolwiek urządzenie do komputera (drukarka, skaner, wzmacniacz audio, kamera, itp. itd.) to zawsze, ale to bezwzględnie zawsze urządzenia te włączam do tej samej fazy instalacji elektrycznej, do której jest włączony komputer. Jedynym wyjątkiem jest przełącznik sieciowy (switch) mojej domowej sieci komputerowej.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 23 maja 2009, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
...czy po powyższym wykładzie ktoś jeszcze napisze, że fire-wire to złącze typu hot-plug ??? ;-)

Niech żyje usb!

A co do kolejności podłączenia, to (mogę się mylić) od czasów płyt atx napięcie jest podawane na złącza nawet przy wyłączonym komputerze.

powinno się więc odłączyć komputer od sieci, podłączyć kamerę kablem FW i włączyć komputer do prądu. A kamera najlepiej, by chodziła na baterii.

pozdrawiam!


niedziela, 24 maja 2009, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
dfg napisał(a):
...czy po powyższym wykładzie ktoś jeszcze napisze, że fire-wire to złącze typu hot-plug ???......
Swego czasu podłączałem kamerę do komputera i odłączałem kamerę od komputera przy włączonych obydwu urządzeniach i nic im się nie stało. Ale czytając nieco postów na temat uszkodzonych portów DV w kamerze zacząłem czynić tak, jak nieco wyżej napisałem.

dfg napisał(a):
...A co do kolejności podłączenia, to (mogę się mylić) od czasów płyt atx napięcie jest podawane na złącza nawet przy wyłączonym komputerze....
Słyszałeś, że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele.
Przy włączonym zasilaczu do instalacji elektrycznej 230V i wyłączony komputerze zasilacz owszem i działa, ale zdecydowanie energooszczędnie i podaje tylko i wyłącznie napięcie +5V na pin nr 9 (przewód fioletowy). W zależności od zasilacza wydajność prądowa tego źródła (pin nr 9) to około 1-2 A. Oczywiście po wielokroć mniejszym prądem można uszkodzić wiele rzeczy, ale akurat port firewire w w/w okoliczności pozbawiony jest napięć zasilających.
Przewody pomarańczowe (+3,3V), czerwone (+5V) oraz żółte (+12V) przy wspomnianej sytuacji nie są pod napięciem.

Wprawdzie mierząc miernikiem można stwierdzić napięcie +5V na pinie nr 14 (przewód koloru zielonego), ale jest to tylko i wyłącznie sterowanie zasilacza (włączanie). Po zwarciu tego pinu z masą (czyli z którymkolwiek pinem podłączonym czarnym przewodem) po prostu uruchamiasz zasilacz, a co za tym idzie i komputer.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 24 maja 2009, 12:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1443
Post Re: Przechwytywanie wideo za pomocą kabla DV
dfg napisał ;
Cytuj:
powinno się więc odłączyć komputer od sieci, podłączyć kamerę kablem FW i włączyć komputer do prądu.
I tak jest napisane i zobrazowane rysunkami na kartce ksero która jest dodana do instrukcji tej kamery . Jak dla mnie to producent przyznaje się do wady produktu który zastępuje nowszym modelem w bardzo szybkim czasie .

p.s. Po podwójnej nauczce z gs 280 wszystkie kamery podłączam przy wyłączonym komputerze ( listwa napięciowa ) > strach ma duże oczy :lol: .

_________________
Obrazek


niedziela, 24 maja 2009, 13:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL