Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 02:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Canon HV30 - zgrywanie na komputer 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 08:46
Posty: 5
Post Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Cześć,

Nie wiem, czy dobrze rozumiem instrukcję ( :wink: ), jak typowa blondynka chciałabym zapytać o pewną rzecz dotyczącą kamery Canona HV30.
Mianowicie - mogę nagrywać zarówno na kasecie, jak i karcie miniSD.
Jednak z tego co się orientuję, to żeby zgrywać z kasety, muszę dokupić specjalny kabel DV - CV-150F lub CV-250F? Czy jest możliwe zgrywanie z kasety przez kabel USB?

Czyli to jest mniej więcej tak: karta = zgrywam z USB / kaseta = zgrywam z DV?

Proszę o wyjaśnienie mi tych spraw technicznych, bo jestem kompletnie zielona : ))


piątek, 12 czerwca 2009, 08:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4546
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Nagrywasz na kasetce, a przechwytujesz do komputera tym: LINK. To coś to kontroler i kabel - firewire / IEEE 1394 / wyjscie DV / i - link ... bo takie nazwy to urządzenie nosi w zależności kto go nazywa. :wink: Wiele płyt głównych w komputerach ma zintegrowany taki kontroler, do innych trzeba dokupić w wersji na PCI, lub na PCMCIA, czy też Express Card...
Uwaga praktyczna - kamerę podczas podpinania do komputera mamy wyłączoną. Dopiero jak kabelek siedzi w gnieździe, to włączamy ja w tryb odtwarzania do przechwytu.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 12 czerwca 2009, 09:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 08:46
Posty: 5
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
OK, dziękuję. Już po cześci rozumiem. ; )
Ale pytanie też tego typu, jak nagrywam na miniSD (bo Canon HV30 ma możliwość na kasetę/kartę), to czy wtedy mi wystarczy kabel USB? Czy muszę też przechwycać z ieee 1394?
Bo rozumiem, że przechwytywanie materiału i z karty, i z kasetki jest inne?


piątek, 12 czerwca 2009, 10:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Zawartość karty pamięciowej widziana będzie w podłączonej kamerze kablem USB jak dodatkowy dysk w komputerze (w Mój komputer), gdyż są to pliki, zawartość kasetek nie może być widoczna, gdyż raz że nie są to plik, a zapis bieżący, a dwa nie da się określić wstępnie zawartości taśmy bez jej odtworzenia, stąd:
- z karty kopiujemy - USB
- z kasetki zgrywamy - FireWire

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 13 czerwca 2009, 11:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:02
Posty: 8
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Witam, mam podobny problem. Też właśnie zostałem posiadaczem tej kamerki. I mam pytanie, co do kabla IEEE 1394...hmm, zastanawia mnie czemu tego w zestawie kabla niema... w zestawie jest kabel usb, i 2 kable do telewizora...więc ten kabel trzeba zakupić.Zgadza się. Jeśli tak to 4-4pin czy 6 na 4 pin ? Bo 4 na 4 wydaje mi sie jakieś małe a z tyłu komputera jest troszkę większy obszar do włożenia kabla. Jestem zielony na ten temat :P wiec proszę o pomoc

pozdrawiam


czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2008, 14:52
Posty: 18
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Jeśli jest trochę "większy" z tyłu komputera to zdecydowanie 4 na 6. :D

Pozdrawiam


piątek, 28 sierpnia 2009, 01:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:02
Posty: 8
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Ok. Tylko te kabelki są od paru zł do kilkuset złotych. Różnią się jakościowo bardzo ? Zlalazłem takie coś. http://allegro.pl/item717731183_przewod ... n_rca.html
Może być?


piątek, 28 sierpnia 2009, 09:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Przesył FireWire to transmisja sygnału cyfrowego i nie ma tu żadnego znaczenia jakość i cena kabla, gdyż jaki by on nie był jedynka zawsze będzie jedynką, a zero zerem.
Warto jednak zwrócić uwagę na pewną rzecz:
- przeczytaj uważnie ten temat:
viewtopic.php?f=22&t=10610

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 28 sierpnia 2009, 10:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:02
Posty: 8
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
.Problemów cd...mam dziwny problem z przechwytywaniem. Mianowicie podpiąłem kabelek firewire. Odpaliłem kamerkę i dałem play" . Kabelek windows znalazł (dzwięk znalezienia urządzenia, sterowniki zainstalowały się poprawnie). Po czym w windowsie ile razy nacisnąłem play, nie wychodziło mi tzw auto-odtwarzanie które miało by na celu przechwycenie obrazu (windows media maker). Tak wiec wszedłem recznie do media makera i tam dałem przechwyć urządzenia wideo ale pisało że nie znaleziono ... Możecie coś doradzić ?


poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 16:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
bacuss napisał(a):
...podpiąłem kabelek firewire. Odpaliłem kamerkę i dałem play"

Od momentu podpięcia kamery do komputera obsługujemy ją już za pomocą myszki.
Nie wiem co to jest windows media maker, pewnie chodzi o movie maker, więc daj sobie spokój z tą zabaweczką i zgrywaj czymś poważniejszym.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 22:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:02
Posty: 8
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Panie Darku...Ale powinno mi wyskoczyć okienko wyboru auto odtwarzanie...


wtorek, 1 września 2009, 10:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
Co prawda jest to wersja demo, lecz programik jest pełnowartościowy i jak najbardziej musi działać, wypróbuj więc to:
http://www.scenalyzer.com/sclive20051228.zip
W systemie Windows nie ma nic działającego poprawnie z kamerą DV - szkoda męczarni.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 1 września 2009, 21:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 sierpnia 2009, 23:02
Posty: 8
Post Re: Canon HV30 - zgrywanie na komputer
To nie do końca kabel... o którym pisałem...jednak sprawdziłem i zadziałał na danym kablu (2) jednak kolejnego dnia sprawdziłem i dalej nie wykrywało...W żadnym programie...wysłałem do serwisu canona... Sądzicie że to może być soft czy porostu problem z przechwytywaniem...


wtorek, 1 września 2009, 23:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL