Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 04:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z dźwiękiem w Canon XM-2 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Witam, czy ktoś z Was nie spotkał się może z poniższym problemem z dźwiękiem na Canon XM-2. Nagrałem wesele, po odsłuchaniu kaset okazało się że część materiału audio to ciągły szum i trzaski. Obraz w pełni OK, natomiast dźwięk, na jednym kanale (prawym) ma te szumy. Ledwo w tle słychać to co miało być nagrane. Drugi kanał ogólnie ok, czasem lekki szum ale do zakceptowania w przeciwieństwie do kanału prawego.

Zaznaczę, że kamera w marcu była serwisowana w CSI na żytniej, na liście napraw nie mam nic związanego z dźwiękiem. To jest pierwszy ślub po serwisie. Oczywiście testowałem kamerkę zaraz po serwisowaniu, nie było żadnych problemów...

Zamieszczam link do trzech próbek:

http://www.tvstudio1.pl/probka_a.mp3
http://www.tvstudio1.pl/probka_v_1.mpg
http://www.tvstudio1.pl/probka_v_2.mpg

EDIT:
I jeszcze jedna, chyba najważniejsza próbka:
http://www.tvstudio1.pl/probka_v_3.mpg
Słychać tu moment nagłego przejścia z dobrego dźwięku w dźwięk z zakłoceniami, tak nagle, "pstryk" i już...

Nagrałem nowy materiał w domu i wszystko jest ok, ale boję się że to wróci, bo wiadomo, że "Jeśli w coś może pójść nie tak to napewno stanie się to w najważniejszym momencie..."

Będę wdzięczny za opinie...


poniedziałek, 15 czerwca 2009, 14:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 kwietnia 2008, 08:52
Posty: 16
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Witam
W momencie tej zmiany słychać coś jakby klikniecie,
podejrzewam że to przeskok przełącznika dzwięku (Auto-manual)

lub coś innego :(

zobacz jak masz ustawione pokrętła regulacji dzwieku jesli prawe głośniej a lewe ciszej to bym podejrzewał że to to.


AkoZ


piątek, 19 czerwca 2009, 11:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 00:07
Posty: 36
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
skoro problem jest tylko na jednym kanale to jest duża szansa, że jeden z kabelków nie styka dokładnie.

Włącz nagrywanie i potrząsaj kamerą - zobacz jaki dźwięk się nagra.

Jeśli w kamerze masz coś takiego jak pokrętło głośności dźwięku - spróboj nagrywać i kręcić powoli pokretłem z 10 sekund i zobacz co się nagra. Czasem pokrętła są zabrudzone i takie coś się dzieje.

_________________
Blog na temat tworzenia efektów dźwiękowych
Sfx-Design Audio - kreacja, miksowanie, synchronizacja z obrazem video


piątek, 19 czerwca 2009, 12:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Witam, dzięki serdeczne za podpowiedzi, kamera jest w tej chwili w serwisie w CSI na żytniej... Niestety nie mam ani dnia do stracenia bo już niebawem kolejny ślub i nie mogę sobie pozwolić, żeby kamerka nawaliła - to wiadomo. Od wczoraj podobno technik szuka przyczyny i testuje, dość długo jakby nie mógł znaleźć przyczyny.. zobaczymy w poniedziałek.

Co do ustawień auto/manual, to raczej nie, bo pokrętła manualne mam zawsze na wszelki wypadek ustawione dość cicho żeby nie było przesterów gdyby przypadkiem się przełączyło, poza tym kiedyś zdarzyło się przełączyć i efekt był jednak dość różny od tego który słyszeliście na próbkach.

Co do niestykającego kabelka, też o tym myślałem, póki co technik CSI nie trafił na to, a chyba zauważyłby to jakoś na początku przeglądania kamerki.

Czekam do poniedziałku na info z CSI, jak się sprawa wyjaśni to dam znać tutaj.

Pozdrawiam serdecznie


piątek, 19 czerwca 2009, 18:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Zasada jest taka:
- jeśli usterka dźwiękowa powtarza się dokładnie w tym samym miejscu filmu, jest ona zapisana na taśmie, a przyczyna leży po stronie układu mikrofonowego.
Proponuję:
- włożyć kilka razy i wyjąć wtyczkę do gniazda dodatkowego mikrofonu, są tam styki rozłączające mikrofony kamery w momencie podłączenia zewnętrznych, po wyjęciu wtyczki styki te bywa, że nie najlepiej kontaktują i takie właśnie są objawy.
- być może też, sam serwis nie najlepiej podpiął przewód od mikrofonów do układu przedwzmacniacza audio w kamerze - ale czy aż tak kiepskie serwisy jeszcze istnieją?
Bardzo poważnie stawiam na to gniazdo.
P.S. Ty naprawdę jeszcze filmujesz w 4:3?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 19 czerwca 2009, 18:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Dzięki za tak merytoryczną odpowiedź Darku.

Jeśli chodzi o serwis, to tak jak już pisałem kamerka jest w CSI na żytniej, dzwoniłem dziś, rozmawiałem z technikiem który męczy ja od czwartku chyba. Generalnie sposób rozmowy tego człowieka mnie uspokoił bo mówił rzeczowo, spokojnie i tak, że czuje że była w dobrych rękach, a po tym co się czyta o serwisie CSI to aż pot oblewa gdy trzeba im sprzęt wysłać. Technik ów, powiedział, że sprawdził wszystkie podstawowe sprawy i męczy ta kamerkę czekając aż usterka wystąpi ale wystąpić nie chce, a do póki nie wystąpi to nie może nawet podpiąć innego mikrofonu ani żadnego układu żeby sprawdzić gdzie tkwi problem. Zaproponował że pomęczy ją do środy, ale w sumie poprosiłem żeby ją odesłali bo będę miał więcej czasu żeby dać jej wycisk i potestować, bo dopóki usterka nie wystąpi to mamy takie samo pole manewru.

A to co napisałeś na temat styku mikrofonowego wydaje się całkiem sensowne... Też sprawdzę jak się zachowuje przy podłączaniu. No zobaczymy.

P.S. Jeśli chodzi o 4:3 to aż rumieńcem się okryłem ;) Generalnie noszę się z zamiarem przełączenia na 16:9, tylko jakoś nie potrzebnie to odkładam w związku z kilkoma wątpliwościami, i tutaj pytanko: czy w przypadku kamer SD np. XM-2 format 16:9 w kwestii rozdzielczości to zawężenie jej w pionie czy raczej rozszerzenie w poziomie względem 4:3? Chodzi mi o to który wymiar z obrazu 4:3 się zmienia (720 czy 576)? To takie pytanko na marginesie :)


poniedziałek, 22 czerwca 2009, 13:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Tak naprawdę to w proporcji SD 16:9 nic się nie zmienia w stosunku do 4:3.
Działa to nieco inaczej:
- niezależnie czy filmujemy w 16:9, czy też 4:3 zapis będzie miał 720X576, lecz teraz zaczyna się cała ciekawostka, czyli PAR.
PAR - Pikscel Aspect Ratio to definicja mówiąca odtwarzaczom o ile każdy piksel ma się rozciągnąć w poziomie i tak odpowiednio:
- dla systemu PAL 4:3 SDV rozdzielczość wynosi 768X576 więc każdy piksel ma zdefiniowaną na sobie definicję, że ma się rozciągnąć o 1.067, czyli 1.067 razy 720 daje 768, czyli szerokość PAL 4:3, dla proporcji 16:9 definicja każdego piksela wymusza rozciągnięcie się o 1,42, bo analogicznie 720 razy 1.42 daje 1024 na 576, a taka jest właśnie proporcja formatu SDV 16:9.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 22 czerwca 2009, 15:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
OK, otrzymałem kamerkę spowrotem... Tak jak w serwisie facetowi usterka nie chciała zaskoczyć tak u mnie zaskoczyła od razu. Ale po 5minutach testowania też ustała i już jej przez 10 minut nie mogłem doświadczyć. Zaraz będę testował dalej, bo dałem jej ochłonąć. Ogólnie rzecz biorąc gdy zakłócenie występowało wpływ na jego poziom lub w ogóle występowanie miały:
-nacisk na mikrofon (lekkie wyginanie - ma taką gumkę, że się leciutko wygina)
-wciskanie dodatkowych przycisków od zoomu i nagrywania koło gorącej stopki czyli zaraz obok mikrofonu na uchwycie do ręki w którym montowany jest mic.
-poza tym przy znaczące jednokrotne wstrząśnięcie kamerką miało podobny wpływ,
- ponad to problem występuje gdzieś przed gniazdem słuchawek bo właśnie już w słuchawkach słychać zakłócenia a nie dopiero na odtwarzanym materiale.

Teraz w zależności od konstrukcji przyczyną muszą być jakieś styki lub układy znajdujące się przed gniazdem słuchawkowym, lub po prostu sam mikrofon...

Może powyższy opis nasunie komuś coś na myśl?

Przy następnym wystąpieniu usterki sprawdzę czy zewnętrzny mikrofon zmieni sytuację i przypuszczam, że tak właśnie będzie...


czwartek, 25 czerwca 2009, 20:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Dalej obstaję, a nawet teraz bardziej nad swoją diagnozą o braku łączności styków zwiernych w gnieździe mikrofonu zewnętrznego, które po wyjęciu wtyczki mają załączyć mikrofony wewnętrzne.
Spróbuj tak jak pisałem włożyć kilka razy i wyjąć wtyczkę w to gniazdo.
Awerię elektroniczną serwis by wykrył, mam na myśli uszkodzenie jakiegoś elementu typu tranzystor, kondensator itp, skoro takiej nie ma, pozostaje brak styku, zimny lut itp.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 25 czerwca 2009, 21:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Testowałem ją znowu i problem znowu nie występuje. Jednak fakt że manipulacja przy samym mikrofonie przynosi efekty nie odsuwa Cię od znajdowania przyczyny w gnieździe mikrofonu, który jednak znajduje się fizycznie dość dalej? Oczywiście sprawdzę to gdy tylko ustarka znów wystąpi, jednak zastanawia mnie co Cie skłania do Takiej diagnozy?

P.S Teraz gdy problem występował miał już wpływ na oba kanały, raz na jeden, raz drugi, po chwili oba razem, także dość losowo się to zachowuje.


piątek, 26 czerwca 2009, 16:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
mrc87 napisał(a):
zastanawia mnie co Cie skłania do Takiej diagnozy

- z takimi przypadkami spotykałem się często, gdyż jestem elektronikiem.
Mnie zastanawia zaś, co Ciebie skłania do tego, by nie spróbować w opisany przeze mnie sposób tego sprawdzić.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 26 czerwca 2009, 17:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Nic mnie nie skłania, oczywiście, że sprawdzę jak tylko to ustrojstwo powróci, na razie sprawdziłem jak było OK, i podłączanie i odłączanie nie skutkowało powrotem problemu. Jeżeli problem wystąpi ponownie od razu sprawdzę ten sposób, gdy wystąpił ostatnio to nawet nie zdążyłem wkładać wtyczki, chwilę pomajstrowałem przy samym mikrofonie i zaraz szum umilkł i jak dotąd nie wrócił...

Prawie każda rada jest warta sprawdzenia, także na pewno to zrobie :)

I jak zwykle po powrocie problemu dam znać


piątek, 26 czerwca 2009, 18:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
mrc87 napisał(a):
na razie sprawdziłem jak było OK, i podłączanie i odłączanie nie skutkowało powrotem problemu

Być może, właśnie dlatego, że to sprawdziłeś spowodowałeś poprawę łączności i problem już nie powróci.
Nie jestem uparty w swojej diagnozie, zawsze może być jakieś "albo".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 26 czerwca 2009, 19:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Problem z dźwiękiem w Canon XM-2
Minęło już dużo czasu, ale tyle pracy było, że zapomniałem się podzielić tym jak sprawa się skończyła, a myślę, że wypada na wypadek gdyby ktoś miał podobny problem kiedyś.

Wysłałem sprzęt do BEIKS SERWIS (bardzo profesjonalna obsługa, o niebo lepiej jak w CSI) też nie mogli znaleźć nic przez dzień czy dwa ale w końcu trafili na kondensatorki gdzieś w układzie mikrofonu, o których wspominał Darek A., tyle że chyba na privie to pisał. Przy jakimś oddziaływaniu na nie usterka się pojawiała i znikała więc były pewnym powodem tego problemu. Skończyło się na wymianie mikrofonu i cały sezon śmiga bez problemów.

Dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam!


czwartek, 26 listopada 2009, 16:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL