Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 02:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
Witam
Nagrałem weselicho ww kamerką i mam małe ale:
1. Dzwięk z wbudowanego mikrofonu
- kościół ok
- sala pompowanie dzwięku. ustawa na auto
W domu robiłem sobie testy - wiadomo ze to nie to samo co sala weselna- z mikrofonem wbudowanym, monacorem ecm 600 st, Rode SVM i porównując wyszło ze na wbudowanym najlepsza jakość.
Najbardziej zauważalne jest pompowanie gdy jest głosny wokal. odrazu dzwiek jest tłumiony jakby był właczony jakis limiter.

Co do obrazu - sala weselna żarówki - kamera zbalansowana prawidłowo format HDV
-obraz na LCD piękny
- na TV LCD piękny tak jak było w rzeczywistości (kabel HDMI)
jezeli podłacze przez kabel AV to (chodzi tylko i wyłacznie o kolorki) obraz jest już wpadający w kolor żółty.
nie wiem moze mam cos zle ustawione w kamerze ze takie numery wychodzą.

moze jakies porady.

Do tej pory kręciłem vx 2100. dzwiek z moacorem rewelacyjny a obraz tak jak było na sali tak wyszło nic sie nie zmieniało bod kontem kolorystyki.

pozdrawiam


niedziela, 19 lipca 2009, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
zrobiłem małe testy audio
ustawa auto wszystko wyłaczone tzn wind
muzyka z kina domowego, przy głosnej muzyce włacza sie limiter(ale jakis automatyczny) powodujący własnie falowanie dzwieku.
ustawa manual
dzwiek jest ok, ale jak regulaowac audio na sali weselnej. Rozumiem słuchawki, podgląd wysterowania na wyswietlaczu, ale to ciagłe wachlowanie potencjometrem, bo jezeli jest głosno to ok, muzycy koncza utworek i ...
znowy zgłasniac zeby było słychac ludzi na sali???


niedziela, 19 lipca 2009, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
no przecież tak jest w rzeczywistości :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 19 lipca 2009, 17:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
Croolick napisał(a):
no przecież tak jest w rzeczywistości :)


Moza wypowiedz dwuznacznie przyjac
1. Ze tak jest i to normalne w fx 1000
2. trzeba byc na manualu równiez z dzwiekiem?


niedziela, 19 lipca 2009, 18:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
chodziło mi o świat rzeczywisty :P
normalne przecież jest to że jak orkiestra gra to natężenie dźwięku jest kilkukrotnie większe od głosów ludzi wiec jak ustawisz czułość w/g orkiestry to później ludzie będą cichutko - i w tym przypadku automat w kamerze może "pompować" ale możesz też po montażu samemu skorygować dynamike filtrem audio - kompresor dynamiczny - i tu masz większe możliwości korekcji

PS. kiedy kompresor "podbije" cichsze dźwięki uwydatni się także szum....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 19 lipca 2009, 18:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
no to przeciez wiadomo ze jak mam na manual to takie rzeczy beda bo jest ustawiony stały poziom dzwieku.
A cos wiecej o tym komresorze mozesz napisac jakos w AP cs3 ciezko mi jest go wyszukac.
po drugie
takie ustawy manualne sa ok kiedy stoje z kamera prawie w jednym miejscu a co gdy sie przemieszczam po sali. cały czas palec na potencjometrze i ogladanie wyswietlacza?


niedziela, 19 lipca 2009, 18:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: sony FX 1000, obraz i dzwięk Problem!
jesteś w stanie tak ustawić czułość żeby jej nie zmieniać później (znaczy sie tak pośrednio)? to by Ci pozwoliło później wyrównać przy montażu poziom dźwięku

a filtr a APPro nazywa sie (chyba) Dynamics ew. po prostu Compresor :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 19 lipca 2009, 18:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL