Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 21:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak rozdzielczosc przy zgrywaniu z kamery cyfrowej? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak rozdzielczosc przy zgrywaniu z kamery cyfrowej?
Mam kamere cyfrowa Sony TRV238 i problem, bo po wielu klopotach udalo mi sie wreszcie uruchomic zgrywanie przez Firewire, ale mam problem bo najwieksza rozdzielczoscia jaka moge uzyskac to 320x240. Czy mozna uzyskac lepsza rozdzielczosc? Czy to wina oprogramowania? Jesli tak to czym zgrac i gdzie znalezc? Dzieki


środa, 2 października 2002, 09:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
napewno jest to wina oprogramowania...
sprzetowo napewno w takiej rozdzielczosci obrazu nie zgrywasz...
320x240 jest przy zgrywaniu obrazu przez USB - mam nadzieje ze nie pomyliles tych wyjsc :)


środa, 2 października 2002, 18:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Polecam MEDIA STUDIO lub ABDOBE PREMIERE
rozdzielczość z cyfrówki wynosi 720x576 i taką musisz uzyskać!!!
MIKU@


środa, 2 października 2002, 19:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sciagnalem Premiera i dalej to samo
Ustawilem zgrywanie na rozdzielczosc 720x576 i nadal zgrywa na 320x240. Co wiecej gubi klatki!!! Jest to standard Digital8. Czy aby na pewno on ma rozdzielczosc 720x576? Moze moja kamera jest zepsuta? Moze karta firewire (najtansza jak byla)? Mam juz dosyc, a w dodatku wydaje mi sie ze przez zwykle analogowe wyjscie (telewizor) jest lepsza jakosc niz przez cyfrowe. I nie pomylilem DVout z USB jak ktos wczesniej sugerowal....


wtorek, 8 października 2002, 09:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Sciagnalem Premiera i dalej to samo
Maciek napisał(a):
Ustawilem zgrywanie na rozdzielczosc 720x576 i nadal zgrywa na 320x240. Co wiecej gubi klatki!!! Jest to standard Digital8. Czy aby na pewno on ma rozdzielczosc 720x576? Moze moja kamera jest zepsuta? Moze karta firewire (najtansza jak byla)? Mam juz dosyc, a w dodatku wydaje mi sie ze przez zwykle analogowe wyjscie (telewizor) jest lepsza jakosc niz przez cyfrowe. I nie pomylilem DVout z USB jak ktos wczesniej sugerowal....

Oczywiscie wszystko to w Premierze


wtorek, 8 października 2002, 17:20
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 lipca 2002, 14:12
Posty: 61
Lokalizacja: Gdańsk
Post sprawdz
moze komp tylko wysietla 320 zamiast 720x560.

sprawdz, czy napewno zgrywa w 320x280 - mozliwe ze to tylko tak wyswietla. odpal zgrany filmik w media playerze (tylko tym starym 6.4 chyba jest w xp) i w zakladce:
plik-> wlasciwosci -> zaawansowane -> DV video decoder ->wlasciwosci
zaznacz 'pelna' - i zastosuj kilka razy - nie zmieni sie niby nic od razu, ale jak odpalisz nastepny raz to powinno byc juz 720x560

aha jesli uzywasz xp to odpal to w starym mplayerze: szukaj pliku mplayer2.exe . powinien byc w katalogu "c:\program files\windows media player"

pozdrawiam
domel


piątek, 11 października 2002, 20:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czy poradziłeś sobie z tą rozdzielczością ?? Mam ten sam problem !!


środa, 12 marca 2003, 23:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
To zrób tak jak kolega napisał wyrzej i będzie po kłopocie.


czwartek, 13 marca 2003, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dokładnie ten sam problem
Słuchajcie ja też nie mogę zgrać filmy w ozdzielczości większej niż kolega aha Zgrywam przez USB niewiem co możnaby jeszcze ew. dokupić żeby obraz był lepszej jakości i większej rozdzielczośći aha kamerka to Sony DCR-TRV140E Digital 8 cyfrowa poradźcie coś ;)


poniedziałek, 5 maja 2003, 09:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Podejrzewam że przez USB nie uzyskasz lepszej rozdzielczości.Musisz zgrywać przez iLink (FireWire).Jeśli nie masz w komputerze portu FireWire to musisz dołożyć kontroler FireWire ok 100zł.


poniedziałek, 5 maja 2003, 09:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 9 maja 2003, 10:03
Posty: 7
Post 
Witam ! Ja mam wlasnie Fire Wire oraz kamere Sony DCR-TRV 50 i chce zgrywac film w rozdzielczosci conajniej 1280x1024 a w tych wszystkich programach mozna ustawic maksymalnie tylko 720. Uzywam Unlead Media Studio Pro 6.5 i Adobe Premiere 6.0 w wersjach Trial.
POMOCY!!!!


piątek, 9 maja 2003, 10:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 stycznia 2003, 16:18
Posty: 90
Post 
Phoenix napisał(a):
chce zgrywac film w rozdzielczosci conajniej 1280x1024


a ja chciałbym kamerę, która tak nagrywa :D , obawiam się, że więcej niż pełen PAL nie wyciągniesz


piątek, 9 maja 2003, 11:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 9 maja 2003, 10:03
Posty: 7
Post 
no ja mam kamere 1,55Mege pixela czyli rozdzielczosc ok.1500X1000 i mam teraz zgrywac tylko w 720?


piątek, 9 maja 2003, 11:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Widzę. że fascynacja MEGAPIXELAMI w kamerach DV trwa nadal.

Tyle razy już na tym forum napisano, że X-Megapiksele zapewniają wyższą rozdzielczość tylko przy wykonywaniu zdjęć (stop klatek) w trybie "Foto" kamery.

Zapis ruchomego obrazu w standardzie DV PAL zawsze ma stałą rozdzielczość 720 x 576 i żadne MEGAPIKSELE tego nie zmienią.

Dodam jeszcze, że do zapisu wysokiej jakości obrazu filmowego nie są potrzebne przetworniki CCD o milionie i więcej pixeli. Wystarczy porównać obraz z jakiejkolwiek kamery DV o 1 czy 1,55 Megapixela z obrazem kamery Sony VX2000 czy Canon XL1s, które mają poniżej 500 tys pixeli (przy 3-CCD pixele się nie sumują).


piątek, 9 maja 2003, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post przez USB
Witam
Fascynacja pixelami to nic. Można zrobić przyzwoity materiał w niższych rozdzielczościach tak jak to wychodzi przez USB -320x280
Problem polega że zgrywa materiał w mpeg 1, co nie jest żadną rewelacją.
Czy ktoś mógłby poradzić jak i czym można przez USB zgrać materiał w mpeg 2 ?


piątek, 11 lipca 2003, 16:27
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL