Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 12:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 AG-HMC151 - Ostrość... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 lutego 2009, 16:33
Posty: 21
Post AG-HMC151 - Ostrość...
Mam pytanie do osób dysponujących taką kamerą. Podczas filmowania wywiadów kamera cały czas ostrzy tylni plan, podczas gdy osoba "z wywiadu" jest lekko nie ostra. Czy to jest naturalne dla tej kamery? Czy da sie to jakos poprawic w ustawieniach? Czy poprostu ta sztuka jest trefna...


poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
usatw ostrośc manualnie....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 18:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 12 lutego 2009, 22:42
Posty: 66
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
To dziwne, ja czegoś takiego nie zauważyłem do tej pory w mojej hmc151.


wtorek, 1 września 2009, 18:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
ja też nic takiego nie zauważyłem, być może dalszy plan był bardziej doświetlony i łapała na ten właśnie.


wtorek, 1 września 2009, 23:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
Nie korzystaj z zumu a będziesz miał największa głębię ostrości :}


wtorek, 1 września 2009, 23:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 lutego 2009, 16:33
Posty: 21
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
problem wyglada tak, ze stojac nawet przed sciana (ok. 2m.) kamera ustawia bez zblizenia ustawia ostrosc na nieskonczonosc. Na scianie znajduja sie wzorki wiec kamera ma na czym lapac ostrosc. Dopiero po zblizeniu lapie ostrosc. Czy to naturalne?


środa, 2 września 2009, 19:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 lipca 2004, 19:11
Posty: 4
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
100-a robi podobnie.Kolego przeciez to nie problem.Tylko manual i po sprawie,/.


środa, 2 września 2009, 20:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 lutego 2009, 16:33
Posty: 21
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
Wiem, ze manual rozwiazuje sprawe, ale w kamerze za takie pieniądze AF powinien działać trochę sprawniej. Przynajmniej w podstawowych warunkach. A on nawet w banalnych sytuacjach sobie nie radzi.


środa, 2 września 2009, 23:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
Skoro w takich warunkach nie może znaleźć ostrości to znaczy że wymaga serwisowania i tyle.


środa, 2 września 2009, 23:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 311
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
U mnie też jest tak że na max szerokim kącie ustawia się na nieskończoność ale obraz jest ostry. Czasami zdarza się że kamera ostrzy na drugi plan ale tylko gdy jest on lepiej oświetlony lub bardziej kontrastowy.

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


czwartek, 3 września 2009, 09:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 00:06
Posty: 71
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
mkarol89 napisał(a):
Wiem, ze manual rozwiazuje sprawe, ale w kamerze za takie pieniądze AF powinien działać trochę sprawniej. Przynajmniej w podstawowych warunkach. A on nawet w banalnych sytuacjach sobie nie radzi.


Nawet w kamerach za dużo wieksze pieniądze ostrość ustawia się manualnie.


czwartek, 3 września 2009, 10:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
Teodor napisał(a):
mkarol89 napisał(a):
Wiem, ze manual rozwiazuje sprawe, ale w kamerze za takie pieniądze AF powinien działać trochę sprawniej. Przynajmniej w podstawowych warunkach. A on nawet w banalnych sytuacjach sobie nie radzi.


Nawet w kamerach za dużo wieksze pieniądze ostrość ustawia się manualnie.

Nawet w kamerach za dużo mniejsze pieniądze ostrość prawidłowo powinna być ustawiana zarówno w automacie jak i ręcznie :))


czwartek, 3 września 2009, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
tylko że w niektórych droższych sprzętach nie ma autofocusa :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 3 września 2009, 13:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 00:06
Posty: 71
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
O tym nie każdy jednak wie :)


piątek, 4 września 2009, 11:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 września 2009, 22:24
Posty: 78
Post Re: AG-HMC151 - Ostrość...
To, że kamera kosztowała poważne pieniądze nie znaczy, że powinna za nas myśleć. Zazwyczaj im bardziej profesjonalny sprzęt tym większego profesjonalisty wymaga na swojego użytkownika.
Zatem polecam włączyć manual i nie narzekać na 151, bo naprawde zacna kamera :wink:


sobota, 19 września 2009, 14:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL